URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
01 Aprilie 2015, 12:05

Schimbări de formă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Politicienii rezolvă problemele vechi inventând probleme noi, spune o butadă valabilă cam în orice democraţie. Politicienii români sunt şi mai inventivi: ca să scape de problemele vechi le reinventează pe cele şi mai vechi. Cam aşa stă treaba şi cu proiectul legii în baza căreia ar putea avea loc alegerile locale din 2016, trecut deja prin Senat ca prin brânză şi gata să traverseze cu aceeaşi uşurinţă şi Camera Deputaţilor.

Puşi în faţa evidenţei că au patronat proliferarea baronilor locali, şefii partidelor, mai ales cei ai PSD (ei au croit proiectul), au considerat că vinovat e pur şi simplu sistemul uninominal, care a permis emanciparea provincialilor până la scăparea lor de sub control. Ca atare, noul proiect prevede că scrutinul se va derula după regulile anterioare anului 2008, adică preşedinţii de Consilii Judeţene nu vor mai fi aleşi prin votul direct al locuitorilor din judeţe, ci de către consilierii puşi pe liste de partid.

Vă mai amintiţi, însă, ce se întâmpla în 2004, în 2000, în 1996? Vă amintiţi cum aspiranţii la şefia CJ Bihor cumpărau (ori le cumpărau partidele) susţinerea consilierilor cu câte 200-250 de milioane de lei? Ei, bine, liderii de partide aruncă nu doar apa murdară din copaie, ci şi pruncul: în loc să trieze corect candidaţii la preşedinţia CJ-urilor, anulează un drept câştigat al alegătorului. Se elimină astfel corupţia? Nicidecum, fireşte.

Nu e singura aberaţie. Primarii ar fi aleşi dintr-un singur tur, indiferent de numărul sufragiilor obţinute, ceea ce înseamnă pe de o parte că favorit va fi mereu cel în funcţie, ai cărui contracandidaţi se vor anihila reciproc, iar pe de altă parte că în Transilvania UDMR e condamnată din start să câştige, din simplul motiv că etnicii maghiari, deşi minoritari într-o comună sau într-un oraş, pot fi majoritari în turul unic, adversarii neutralizându-se din nou unii pe alţii (se întâmplă invariabil la Salonta, de pildă).

Ca şi cum n-ar fi de ajuns, proiectul legii finanţării campaniilor aduce şi el noi gogomănii, cea mai tare fiind limitarea la plafoane nerealiste a cheltuielilor electorale. Aspirantul la poziţia de consilier comunal nu va avea voie, de exemplu, să cheltuie mai mult de un salariu de bază, adică 1.050 lei, iar cel la scaunul de primar peste cinci salarii de bază, 5.250 lei. Are însă vreo legătură salariul de bază cu costurile bannerelor publicitare? Din nou nu, aşa că vor fi defavorizaţi tot outsiderii care se vor afirma mult mai greu în faţa aleşilor en titre.

Prea ocupaţi să huiduim corupţii zilei defilând între procuratură şi arest, mă tem că de la anul vom avea doar alte figuri în aceeaşi piesă de prost gust. Pot pune rămăşag că, inventivi cum sunt, viitorii candidaţi vor găsi antidotul pentru piedicile aiurea puse în noile legi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON