URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2023, 15:14

Scăpaţi de vechitură! Orădenii vor putea primi 3.000 de lei la casarea maşinilor mai vechi de 15 ani, prin programul „Rabla local”

Orădenii vor putea scăpa de maşinile mai vechi de 15 ani în schimbul unui stimulent pentru casare în valoare de 3.000 lei, bani pe care-i vor primi cash, fără a fi obligați să cumpere mașini noi. 

Consiliul Local Oradea a aprobat miercuri, cu unanimitate de voturi, înscrierea Primăriei Oradea în noul program numit și „Rabla local”.

În Oradea, vor putea fi casate maximum 5.000 de mașini vechi, care poluează.

„Ministerul Mediului lansează un apel de proiecte pentru casarea autovehiculelor uzate. După lungi discuții cu Asociația Municipiilor și Ministerul Mediului, s-a ajuns la concluzia că din cei 3.000 de lei alocați pentru un autovehicul uzat, 2.400 de lei vor fi suportați de Administrația Fondului de Mediu, iar 600 de lei de către UAT-uri. Noi am mers pe limita maximă de mașini care pot fi casate pe UAT, adică 5.000 de mașini. Consider că este un proiect benefic, prin care putem să reducem poluarea în municipiul Oradea, prin casarea mașinilor poluatoare. Vă rog să susțineți acest material”, a pledat primarul Oradiei, Florin Birta, înainte de vot. 

Ce condiții trebuie să îndeplinească mașinile în programul rabla local

„Pentru a fi eligibile în program, autovehiculele vizate trebuie să aibă o vechime mai mare de 15 ani şi să se afle în proprietatea orădeanului care o casează de minimum cinci ani", a detaliat pentru BIHOREANUL directorul economic al Primăriei, Eduard Florea.

Prima de casare, de 3.000 lei, va fi acoperită de Administraţia Fondului pentru Mediu (2.400 lei) şi Primăria Oradea (600 lei). „Pentru acest program, municipalitatea va aloca 3 milioane de lei, ceea ce înseamnă acordarea de prime de casare pentru 5.000 de autoturisme", a explicat directorul.

Programul „Rabla local”, privind casarea autovehiculelor uzate, derulat prin Administraţia Fondului pentru Mediu, este lansat în premieră, pentru cei care vor să renunţe la mașinile vechi, fără a cumpăra neapărat altele noi.

Obligaţii pentru proprietari

Acesta este o alternativă la programul Rabla, care acordă un tichet valoric de 7.000 lei pentru o maşină veche casată sau 10.000 lei, pentru două maşini vechi, tichetele fiind folosite însă la achiziţionarea unor maşini noi.

„Solicitantul de finanţare este persoană fizică cu domiciliul pe raza municipiului Oradea, proprietar de cel puţin cinci ani al autovehiculului propus spre casare şi nu înregistrează obligaţii restante faţă de bugetul de stat şi bugetul local, respectiv nu are condamnări împotriva mediului", se menţionează în proiectul de hotărâre.

În plus, potrivit documentului, persoana care vrea să scape de mașina veche prin „Rabla local” se angajează că „va preda spre casare şi va radia din evidenţe autoturismul casat, respectiv nu va achiziţiona un autoturism cu norma de poluare Euro 5 sau inferioară în termen de cinci ani de la primirea stimulentului pentru casare".

Dincolo de condiţiile de vechime, maşina casată va trebui să aibă norma de poluare E3 sau inferioară şi să conţină componente esenţiale, de la motor şi transmisie, la echipamente electronice și catalizator.

Unitățile administrativ-teritoriale pot depune cererile de finanțare și documentația aferentă pentru înscrierea în program în perioada 21-28 aprilie. Abia apoi, AFM va publica anunțul de deschidere a sesiunii de înscriere pentru persoanele fizice.

Lăsate pe străzi

În Oradea sunt înregistrate în prezent peste 117.500 de autovehicule. Municipalitatea orădeană nu are, însă, o evidenţă a maşinilor eligibile mai vechi de 15 ani.

Singurele elemente clare sunt legate de faptul că anul trecut Poliţia Locală a somat 541 de proprietari de maşini vechi abandonate pe domeniul public, din care 512 maşini au fost ridicate de proprietar, iar 29 de către poliţiştii locali, intrând în proprietatea municipiului.

„Anul acesta au fost emise 198 de somaţii pentru tot atâtea maşini abandonate. Dintre acestea, 191 de maşini au fost ridicate de proprietar, iar 7 maşini de către Poliţia Locală. În momentul de faţă avem alte 23 de dosare în lucru", a declarat directorul Poliţiei Locale, Samuel Milian.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON