URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Noiembrie 2023, 17:20

Scandal în Senat, la dezbaterea noii legi a pensiilor. Politicienii, între „penisuri și vagine de pluș” și un vot pe repede-înainte

Scandal în Senat, la dezbaterea noii legi a pensiilor. Politicienii, între „penisuri și vagine de pluș” și un vot pe repede-înainte PSD-istul Daniel Zamfir s-a contract cu oponenții politici din USR (sursa foto: captură video)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Senatul României a început, marți, dezbaterea legii pensiilor și, spre nemulțumirea opoziției din USR și UDMR, în aceeași zi este programat și votul asupra actului normativ. Asta, chiar dacă la discuțiile din comisiile de specialitate ale forului legislativ nu participă ministra Muncii, Simona Bucura-Oprescu, și nici ministrul Finanțelor, Marcel Boloș. Reprezentanții opoziției, adică senatorii USR și cei ai UDMR, au atras atenția că votarea legii pe repede înainte este inacceptabilă.

Ca la piață

„Ministerul de Finanțelor și ministrul Muncii ar fi trebuit să fie prezenți aici la dezbatere. Vorbim de o lege cu impact de zeci de miliarde de lei care impactează viața a milioane de români. Faptul că și-a dat acordul Banca Mondială sau Comisia Europeană este foarte puțin. Pe scurt: «Show me the money». Nu avem sursa de finanțare la această lege. Mi-e teamă că această lege vine la pachet cu creșteri de taxe și impozite usturătoare”, a declarant senatoarea USR Anca Dragu.

UDMR-istul Tanczos Barna a precizat că grupul pe care îl reprezintă este de aceeași părere: „Este o inițiativă susținută și de UDMR, dar cred sincer că această dezbatere ar trebuie să aibă loc în prezența miniștrilor Muncii și Finanțelor. Nu avem timp să analizăm toate amendamentele la această lege. Vom susține amendamentele pe care le-am depus ca îmbunătățire a acestui act normativ. Este inacceptabil să vorbim în absența miniștrilor direct responsabili pe acest proiect de lege”.

În replică, senatorii PSD au încercat să aplaneze situația, vorbind despre faptul că legea este necesară. „Văd aici o serie de colegi îngrijorați de această lege. Vreau să vă spun ceva foarte clar: această lege aduce o echitate despre care de mulți ani vorbim. De vreo 20 de ani de zile oamenii așteaptă de la clasa politică să le facă dreptate. Nu ați uitat, domnilor de la USR, că oamenii nu ne-au votat ca să ne plângem că nu sunt bani? Aici este vorba de decizie politică, de determinare. Guvernul ăsta a decis să pună capăt inechității sociale. Nu putem să le mai spunem că nu sunt bani pentru că voi cei de la USR ați trecut în PNRR că faceți piste de biciclete în vârf de munte și am băgat vreo 500 de milioane acolo, celebrul domn Ghinea, și nu vă mai pot da pensii. Băi, oameni buni, reveniți-vă!”, a declarat senatorul PSD Daniel Zamfir. 

Dezbaterea a escaladat, politicienii aruncând cu declarații menite parcă să transforme Senatul în bâlci. Pentru că reprezentanții USR au insistat să ceară informații privind impactul bugetar, același Zamfir i-a acuzat că n-au ce căuta în Parlament. „Haideți să vă spun ceva: nu aș fi dat din buzunarul statului 240.000 de euro să cumpăr penisuri și vagine de pluș, cum ați făcut dvs în PNRR. Dvs dacă nu înțelegeți, nu aveți ce căuta în viața dvs și în Parlament”, a spus politicianul social-democrat.

În replică, senatorul USR Ștefan Pălărie i-a acuzat pe oponenții politici că sunt aroganți.

După ce a început votul asupra amendamentelor la legea pensiilor, toate propunerile opoziției au fost respinse.

Ce prevede noua lege

Noua lege a pensiilor prevede că, din 2035, vârsta de pensionare se va egaliza pentru bărbați și femei, la 65 de ani. Mamele vor putea să-și reducă vârsta de pensionare cu 6 luni pentru fiecare copil, iar concediul de creștere a copilului va fi și el considerat „vechime” pentru pensie. Stagiul minim de cotizare va fi de 15 ani, în timp ce stagiul complet de 35 de ani.

O altă prevedere vizează acordarea unor „suplimente” la pensie peste stagiul de cotizare de 25 de ani, pentru a stimula prelungirea vieții profesionale.

Proiectul de lege prevede și o nouă formulă de calcul a pensiei, care va fi egală cu valoarea punctului de referință înmulțit cu numărul de puncte. Valoarea punctului de referință reprezintă valoarea punctului de pensie împărțit la 25, iar numărul total de puncte de pensie este format din numărul de puncte contributive, necontributive și de stabilitate.

Concret, punctul de pensie va crește cu 13,5%, la 2.017 lei. Pensia minimă va crește de la 1.125 lei, cât este astăzi, la 1.276 lei.

În termen de șase luni de la adoptarea legii, vor fi recalculate toate pensiile aflate în plată pentru care există la dosar documente cu sporuri/venituri contributive nepermanente. La calculul pensiei va fi avut în vedere venitul brut pentru care s-a reținut contribuția de asigurări sociale.

Ministra Muncii, Simona Bucura-Oprean, a precizat că recalcularea pensiilor va însemna că, la contributivitate și muncă egală „vom avea pensii egale”.

„Este foarte important de spus că pe simulările noastre, pe o situaţie în care aveam un pensionar în indemnizaţie minimă socială care astăzi primea 1.125 de lei, de anul viitor, pentru o vechime în muncă de 35 de ani, creşterea va fi de 87%, peste 1.900 de lei. Foarte important de ştiut, pentru un român care a muncit peste 25 de ani se va obţine un punctaj suplimentar pentru fiecare an de muncă. Între 25 şi 30 de ani - 0,5 puncte pe an, între 30 şi 35 de ani - 0,75 de puncte pe an şi după 35 de ani, un punct pe an. Cu alte cuvinte, dacă munceşti, primeşti”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON