URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Octombrie 2023, 19:37

Noul proiect al legii pensiilor. Iată principalele prevederi!

Noul proiect al legii pensiilor. Iată principalele prevederi! foto generic, arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministerul Muncii a finalizat proiectul unei noi legi a pensiilor, care a fost asumată prin PNRR. Una dintre cele mai importante reglementări vizează creșterea etapizată a vârstei de pensionare a femeilor la 65 de ani și a stagiului de cotizare, precum și posibilitatea continuării activității angajaților până la 70 de ani.

Proiectul conține însă numeroase alte noutăți, fiind mult mai orientat spre respectarea principiului contributivității: pensiile vor fi pe viitor, așadar, mai apropiate de contribuțiile plătite de angajați înaintea pensionării.

Egalizarea vârstei de pensionare

Draftul noii legi, obținut de Digi24.ro, arată că se va impune egalizarea vârstei de pensionare pentru femei și bărbați, la 65 de ani, obiectiv asumat în PNRR, așa cum prevede articolul 47 al proiectului: „Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât și pentru femei”. Această prevedere va fi aplicată, însă, eșalonat, urmând să fie integral pusă în aplicare din anul 2035.

Stagiul minim de cotizare contributiv, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, va fi de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare contributiv de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Persoanele care vor dori să rămână în activitate și după vârsta standard de pensionare vor putea face acest lucru, cu acordul angajatorului, până la vârsta de 70 de ani, conform articolului 46: „Persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot opta pentru menținerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.”

Femeile care au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu câte 6 luni pentru fiecare copil, astfel încât pentru creșterea a doi copii vârsta de pensionare se va reduce cu 1 an, pentru patru copii cu 2 ani, iar pentru șase copii cu 3 ani. De precizat că este vorba inclusiv despre creșterea unor copii adoptați.

Stimulent pentru prelungirea activității

O altă prevedere vizează acordarea unor „suplimente” la pensie peste stagiul de cotizare de 25 de ani, pentru a stimula prelungirea vieții profesionale.

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel: 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani; 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani; 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Aceste puncte se vor acorda doar pentru anii contributivi care nu se suprapun cu anii de pensie.

Pensia anticipată 

Pensia anticipată va putea fi obținută cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare dacă angajatul a realizat cu 5 ani peste stagiul complet de cotizare, adică peste 35 de ani, rezultând că pensia anticipată va putea fi obținută dacă a muncit 40 de ani.

Pensia anticipată va fi penalizată pentru fiecare lună de anticipare cu: 0,4% dacă perioada de stagiu de cotizare realizată peste stagiul complet de cotizare contributiv este de până la 1 an, între un an și 2 ani penalizarea este de 0,35%, între 2 și 3 ani – 0,30%, între 3 și 4 ani – 0,25%, între 4 și 5 ani – 0,20%.

De precizat că la calcularea vechimii minime de 15 ani nu vor fi avute în vedere perioadele asimilate (facultate, armată), sporul de grupă (de 4 luni sau 6 luni la an), perioadele necontributive (de tipul: șomaj, anterior datei de 01 aprilie 2001, perioadă recunoscută în baza DL 118/1990 – deținuti politici, etc.).

Excepție o constituie perioada de maternitate/paternitate care va fi avută în vedere la calculul vechimii necesare pentru deschiderea dreptului de pensie pentru limită de vârstă.

Aceeași condiție (de vechime contributivă) va fi valabilă și pentru persoanele care vor accesa o pensie anticipată, în condițiile impuse prin noul proiect de lege (de minim 35 de ani contributivi – fie că vorbim de pensionare anticipată ca și categorie de pensie sau pensionare anticipată pentru limită de vârstă cu reducerea vârstei standard de pensionare, pentru condiții superioare de muncă).

Formula de calculare a pensiei

Cuantumul pensiei se va determina prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR), acesta reprezentând raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

La data intrării în vigoare, valoarea punctului de referință va fi de 81 lei, urmând să fie indexată anual, în luna ianuarie, corespunzător cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.

Vechimea în muncă

Sunt considerate perioade asimilate vechimii acele perioade în care asiguratul:

a) a urmat cursuri de zi sau cu frecvență ale învățământului universitar pe toată perioada de studii

b) a satisfăcut serviciul militar, a beneficiat în perioada 1 aprilie 2001 – 1 ianuarie 2006 de indemnizații de asigurări sociale

c) a beneficiat după 1 ianuarie 2005 de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă sau boli profesionale

d) a beneficiat după 1 ianuarie 2006 de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani respectiv 7 ani.

Se redefinesc gradele de invaliditate

Draftul noii legi redefinește gradele de invaliditate în funcție de deficiența funcțională a persoanei (gravă, accentuată sau medie). Pentru oricare dintre gradele de invaliditate în funcție de natura afectării capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale.

În raport cu gradul de afectare a capacităţii de muncă, invaliditatea este:

a) de gradul I, caracterizată de deficiența funcțională gravă, capacitate de autoservire pierdută;
b) de gradul II, caracterizată de deficiența funcțională accentuată și capacitate de autoservire păstrată parțial
c) de gradul III, caracterizată de deficiența funcțională medie și capacitatea de autoservire păstrată;

Pentru oricare dintre gradele de invaliditate, în funcție de natura afectării capacității de muncă și tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activități profesionale.

De când va fi în vigoare

Per ansamblu, legea va intra în vigoare la data de 1 septembrie 2024, cu excepția articolului care prevede creșterea valorii punctului de referință la 81 lei și a majorării valorii punctului de pensie cu 13,8 %, la 2.032 lei. Acest articol va intra în vigoare din 1 ianuarie 2024.

La data intrării în vigoare a legii, pensiile stabilite pe baza legislației anterioare se recalculează prin înmulțirea numărului total de puncte realizat cu noua valoare a punctului de referință, cu excepția pensiilor stabilite în fostul sistem de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor anterior datei de 1 aprilie 2001 care se recalculează conform art.153.

În cazul în care după recalculare rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată sau cuvenit, se păstrează cuantumul avantajos.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Ciudat
Eu nu inteleg de ce in aceasta lege nu au fost inclusi toti pensionarii ?! Ar trebui aplicate aceleasi principii si specialilor: varste de pensionare similare, procente din salar similare si aceleasi perioada luate in considerare ca perioade de cotizare. Nu ar putea contesta nimeni ca este discriminare. Dimpotriva, cred ca ar trebui ca pensionarii actuali sa atace hotararile CCR pt discriminare, deoarece cei multi sunt defavorizati in detrimentul unei maini de oameni ...
Postat 01 Noiembrie 2023, 10:52 de oradea_mea_si_a_ta
Este revoltător și condamnabil să lași pensiile la mila actualilor guvernanți si PNL și PSD.
În mod normal, legea asta ar trebui atacată și trimisă la origine, atât de către Curtea Constituțională, obedientă propriilor interese, dar mai ales de către Înalta Poartă de la Bruxelles. Este inadmisibil ca pensiile să fie condiționate de "performanța economiei" românești și PIB-ului evaluat tot la câte trei ani. Pensiile având la bază contributivitatea au la bază un principiu clar și concret. Este pur și simplu aritmetică, fără legătură cu oportunitatea și posibilitatea ca o guvernare să fie neperformantă, pe banii tuturor contribuabililor onești. E simplu ... am plătit la CAS, în anii de activitate și în condițiile impuse, să zicem 100.000 RON, atunci tu ca stat responsabil trebuie să-mi dai acești bani înapoi, în limitele unui calcul matematic corect. Nu că n-ai de unde, pentru că niște "neterminați" ajunși la putere au prăduit banii publici și visteria e goală în anii următori. Ca stat, România lui Johannis, Ciolacu, Boloș, Câțu, etc, etc, are obligația să nu facă pomeni, electorale mai ales ... și să recupereze integral banii datorați de contribuabili, de la TVA la impozite și de la ANAF până la ultimul sat.
Postat 01 Noiembrie 2023, 09:30 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON