URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Octombrie 2022, 11:39

Sărbătoarea Oradiei: Filmul festivităților din 12 octombrie (FOTO/VIDEO)

Ceremonii cu valențe istorice, militare și religioase au avut loc miercuri, de Ziua Oradiei, când s-a sărbătorit în avans și Centenarul Încoronării Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria.

În a doua parte a zilei, orădenii s-au bucurat și de muzică militară, precum și de show-uri cu lasere. BIHOREANUL a adunat momentele cheie ale zilei de 12 octombrie într-un material video. 

Tunuri cu flori

Programul sărbătorii a fost plin. De dimineață, la statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii, încadrată pentru această zi festivă de două tunuri de epocă împodobite cu flori, orădenii au putut asista la ceremonialul schimbului de gardă militară. 

Tot în prima parte a zilei, într-o ședință festivă, Consiliul Local Oradea a premiat numeroși elevi care au avut performanțe școlare, primarul Florin Birta socotind că „viitorul orașului Oradea arată foarte bine”.

Apoi, pe holul Primăriei Oradea, a fost dezvelită, de către doi episcopi, Virgil Bercea și Sofronie Drincec, o placă în onoarea reprezentanților orădeni care au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918.

În Piața Unirii s-a ținut în jurul prânzului o ceremonie militară și religioasă, în cadrul căreia s-a vorbit despre însemnătatea zilei de 12 octombrie pentru orădeni (în 1918 în casa avocatului Aurel Lazăr s-a semnat Declarația de autodeterminare a românilor din Transilvania, iar în 1944 orașul a fost eliberat de sub regimul horthyst de către Armata Română), dar și despre vizitele Regelui Ferdinand I și ale Reginei Maria la Oradea. 

S-au ținut discursuri, s-au depus coroane și jerbe, iar apoi garda de onoare, formată din militari ai Garnizoanei Oradea, ai Jandarmeriei și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana au defilat spre statuia Reginei Maria din Piața Ferdinand. 

„Românii mei...”

În acordul muzicii militare asigurate de Fanfara Diviziei 4 Gemina din Cluj-Napoca, militarii au prezentat onorul oficialităților, iar apoi Dragoș Ursu, un istoric venit din orașul unirii, Alba Iulia, a vorbit asistenței despre Regina Maria și iubirea ei față de popor, căruia, la încoronare, i-a transmis: „Românii mei, voi care în sfârșit v-ați unit, voi care după veacuri de așteptare ați îndeplinit idealul vostru sfânt, fiți mari în ceasul bucuriei, după cum ați fost mari în ceasul încercărilor. Viitorul este al tău, poporul meu (...)”. 

Pentru marcarea Centenarului Încoronării, statuia Reginei Maria din Oradea a fost îmbrăcată într-o mantie din flori, lungă de circa 5 metri, ce cuprinde dalii, gerbera, crizanteme și garoafe. Statuia va rămâne îmbrăcată în acest veșmânt special, inspirat chiar de mantia de la încoronare, timp de circa o lună. 

Ritualul depunerii de coroane s-a reluat apoi, ca-n alți ani, la Casa Memorială Aurel Lazăr, iar apoi la statuia lui Aurel Lazăr din centrul Oradiei. 

După amiaza, orădenii s-au bucurat de muzică militară în Piața Unirii. Fanfara Diviziei 4 Gemina din Cluj-Napoca a interpretat cântece patriotice precum „Treceți, batalioane...” și „Marșul lui Iancu”, dar a și schimbat registrul, bucurând publicul cu „Radetzky Marsch”, precum și cu pasaje din „Ciocârlia” și „Rapsodia Română”. Concertul a durat 30 de minute, iar unii spectatori au spus că a fost prea puțin. 

Tot miercuri, Fundația pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Bihor a organizat, la rându-i, activități festive. La Casa Darvas La Roche a fost vernisată o expoziție dedicată Reginei Maria, inclusiv cu obiecte care i-au aparținut acesteia, iar seara, la Templul Francmasoneriei, curioșii s-au putut bucura de show-uri cu lasere, care au construit un așa numit „tunel al timpului”. 

Activitățile din 12 octombrie au dat doar startul petrecerii în Oradea. La finalul săptămânii, în perioada 14-16 octombrie, în centrul urbei va avea loc prima ediție post-pandemie a Oradea FestiFall (fosta Toamnă Orădeană), care aduce pe scenă invitați precum Inna, Carla’s Dreams şi Şuie Paparude.

Vezi programul evenimentelor în articolul: Pe zile și pe ore: Programul primei ediții a Oradea Festifall de după pandemie

Video: Paul Lelea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON