URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Martie 2024, 18:15

Sanyi Neguş a ieşit din puşcărie. Interlopul a stat 16 ani în spatele gratiilor pentru omor (VIDEO)

Sanyi Neguş a ieşit din puşcărie. Interlopul a stat 16 ani în spatele gratiilor pentru omor (VIDEO) foto: arhiva
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lumea interlopă din Oradea fierbe. Tribunalul Mehedinţi a dispus, marţi, eliberarea condiţionată a şefului clanului Neguş, Markovics Sándor, alias Sanyi Neguş, după aproape 16 ani executaţi din pedeapsa de 20 de ani şi 4 luni pe care a încasat-o, în Italia, după o răfuială cu proxeneţi albanezi din zona Brescia, soldată cu moartea unei persoane

Markovics a formulat în ultimii ani numeroase cereri de eliberare condiţionată, toate fiind respinse. Aşa s-a întâmplat şi cu solicitarea pe care a înaintat-o, la începutul anului 2024, Judecătoriei Drobeta Turnu Severin, în care avocatul său a reproşat că "se află la a șasea analiză a comisiei, execută pedeapsa în regim semideschis, a participat la toate programele din sistemul ANP şi execută o pedeapsă de 20 de ani şi 4 luni închisoare pentru faptul că a participat la o încăierare pe teritoriul Italiei în urma căreia a fost omorât un cetățean albanez". 

Judecătoria - nu, Tribunalul - da

Judecătoria i-a respins, însă, cererea, stabilind un termen de 3 luni în care acesta nu mai putea reînnoi cererea. În soluţia pronunţată pe 6 februarie se arată că eliberarea interlopului "nu este oportună", în condiţiile în care, acesta nu a dat dovadă nici până atunci de "dovezi temeinice de îndreptare care să formeze convingerea fermă a instanței că scopul pedepsei a fost atins, astfel încât acesta să poată executa restul pedepsei în libertate, fără a reprezenta un risc pentru societate".

Potrivit hotărârii judecătoreşti, lui Markovics i s-a imputat şi că "numărul recompenselor obţinute a fost insuficient pentru a caracteriza dovezile temeinice de îndreptare a condamnatului, cu atât mai mult cu cât acesta a avut un comportament oscilant în materie disciplinară, fiind şi sancţionat".

Markovics a contestat, însă, soluţia, iar marţi, Tribunalul Mehedinţi a desfiinţat hotărârea Judecătoriei şi a dispus ca interlopul, care în ultima perioadă a fost încarcerat la Penitenciarul Drobeta Turnu Severin, să fie eliberat din închisoare. 

Închis pentru omor

Fiul mai mare al unuia dintre cei mai temuţi lideri ai ţiganilor orădeni de la începutul anilor ’90, Markovics Sándor jr. a fost implicat în numeroase şantaje şi recuperări.

În 2006, de pildă, a forţat un tânăr să-i "doneze" un Audi A4, abia cumpărat de o lună, iar apoi a sunat-o pe fosta proprietară şi i-a pretins 1.300 euro în schimbul maşinii, explicându-i că cel căruia i-a vândut-o voia s-o înşele. În loc să plătească, însă, femeia l-a reclamat la Poliţie pentru şantaj.

La scurt timp, Markovics a recidivat, încercând să-l "stoarcă" de 4.000 euro pe fiul unui ofiţer ISU, şi tot în aceeaşi perioadă a fost reclamat pentru că a cerut taxă de protecţie de la patronul unor cluburi de noapte, apoi că a răpit un hoţ din restaurantul unei pensiuni. Victima fusese urcată cu forţa într-o maşină, iar Neguş şi ai lui i-au dat drumul după mai bine de o oră, când respectivul i-a returnat o pretinsă datorie de 3.000 euro.

De teamă să nu fie arestat, Sanyi Neguș a plecat în Italia, unde a ajuns implicat într-o răfuială cu proxeneţi albanezi din zona Brescia, soldată cu moartea unei persoane. A fost arestat pe 26 septembrie 2008, apoi condamnat definitiv, pe 16 martie 2011, la 23 de ani şi 4 luni de detenţie, pentru omor, încăierare, vătămare corporală gravă şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor. Judecătorii au reţinut că faptele au fost comise "cu pistoale semi-automate de calibru 9 mm şi cuţite purtate ilegal într-un loc public".

Condamnat şi la Oradea

La vremea respectivă în vârstă de 31 de ani, Neguș a rămas de atunci în spatele gratiilor, întâi în Italia, iar din 2014 în România. Între timp, dosarele de şantaj pornite pe numele lui la Oradea s-au închis, căci victimele şi martorii şi-au schimbat declaraţiile. Pentru sechestrarea hoţului, însă, a ajuns în faţa judecătorilor, pe 12 iunie 2015 fiind condamnat la alţi 7 ani de închisoare, pedeapsă înglobată în cea pe care deja o ispăşea.

După 2 ani, condamnarea i-a fost redusă de Curtea de Apel Oradea, care a luat în considerare faptul că "prin sentinţa instanţei italiene s-a recunoscut condamnatului beneficiul amnistiei acordate asupra unei părţi din pedeapsa stabilită". Ca atare, Markovics a rămas cu o pedeapsă de 20 de ani şi 4 luni, care, dacă ar fi fost executată la zi, l-ar fi ţinut după gratii până în 2028.

Pe mâna „Prinţului”

După încarcerarea lui Markovics Sandor, așa-numitul clan Neguş a rămas sub coordonarea fratelui său mai mic, Romulus Markovics, alias Romi Neguș, zis și „Prințul”.

Interlopii din jurul acestuia au fost implicaţi în scandaluri violente, cum a fost, în 2008, încăierarea din benzinăria Lukoil Nufărul, unde au fost vizaţi Gabriel Tămăşdan, alias Dinamită, şi de nepotul acestuia, Bogdan Popa, bătaia de la Lotus Center, unde au fost atacaţi Mihai Carmen Pandel, zis Spartanul, şi amicul său, Viorel Budău, precum şi bătaia din ABC-ul RaluOana din Decebal, unde cel agresat a fost un membru al bandei lui Neguş, Răzvan Parfene, iar atacator Varga Zoltan, alias Ţigu. Doar trei dintre protagonişti au încasat pedepse cu executare. Alţi apropiaţi ai lui Neguş au fost condamnaţi în 2010 la Arad, unde, la chemarea interlopului local Uţu Rohozneanu, au încercat să-l lichideze pe Florin Moldovan, şeful unei grupări de alba-neagra.

Romi Neguş, la rându-i, a fost condamnat în 2011, dar cu suspendare, pentru un scandal în clubul Atti's, unde, după ce i-a plesnit pe câţiva consumatori şi pe patron, a vandalizat localul.

„Prințul” a ajuns în schimb în închisoare Olanda, în 2014, unde a fost condamnat la 2 ani de detenţie pentru proxenetism şi trafic de persoane. Eliberat în 2016, Romi Neguş s-a întors în România şi, de atunci, deşi cercetat în mai multe dosare penale, nu a fost dovedit până azi, singurele lui "vizite" în Arestul Poliţiei fiind pentru câte 24 ore, ultima oară anul trecut, pentru o bătaie cu fostul boxer Florin Molcuţa, alias "Jaga".

„Tigrul Bihorului”

La câteva ore după ce fratele său mai mare a ieșit din pușcărie, Romi Neguș a publicat pe contul său de Facebook un clip în care se vede că Sanyi Neguș a fost întâmpinat de o gașcă întreagă de prieteni. 

Filmat într-un restaurant, clipul îl arată pe Sanyi Neguș în capul mesei, alături de prietenii lui, în timp ce Romi Neguș le spune urmăritorilor săi că este în libertate „puterea Bihorului” și „tigrul Bihorului”. 


(captură video)

„Suntem cei mai fericiți că a venit acasă regele Sanyi Neguș, puterea Bihorului”, spune Romi Neguș. „Uitați-l cum e: puternicul, tigrul nostru, al Bihorului!”, a adăugat el.

(video: Facebook / Romi Neguș)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
sanduivanov aka vasi13 aka adi13
El chiar o sa vadă schimbarea, dezvoltarea.
Postat 13 Martie 2024, 19:52 de Sandu2100
sandu cel cu buda-n curte
Vezi 'dezvoltare" ca acum 16 ani erau curse aeriene cu Italia, vreo 2 orase si 3 curse, Deci pe vremea aia Negus mergea cu avionul in Italia. Acum sandule, o sa vada ca dupa 16 ani de dezvoltare trebuie sa mearga cu autobusul, sau caruta cum circuli tu cand vii in "Oradie". Cat de prost poti fi si in articolul asta sa ne spui de dezvoltare. Stim ca ne luptam cu Vasluiul, Alexandria la dezvoltare, nu mai repeta intr-una asta. Exact Negus e in masura sa faca propaganda pentru niste vinituri ca Birta si Bolojan.
Postat 13 Martie 2024, 17:17 de vasi13
...
Fix undeva il doare pe Negus de pietonale si pasaje...
Postat 13 Martie 2024, 09:27 de sanduivanov
Ar trebui sa ii inchida pe toti pe viata...
Puscarie si munca in folosul comunitatii pe viata la toti hotii astia... nu cred ca au muncit astia legal o zi din viata lor, doar crime, furat si combinatii stiu, uitati-va doar la fetele lor :))) gunoaie ale societatii bihorene, impreuna cu alti interlopi din tara noastra minunata.
Postat 12 Martie 2024, 21:13 de cristianteofil
...
Neiguș chair o sa poată sa vadă diferența de cum sa dezvoltat Oradea, dacă tu nu o vezi, omul a fost închis din 2008, tot din 2008 a început dezvoltarea Oradei datorită lui Bolojan. Sper să-și facă cont aici sa ne spună cu e Oradea acum .
Postat 12 Martie 2024, 21:04 de Sandu2100
de ce publicati articole cu asemenea personaje?
Acum se bucura politia, mai au un protejat de unde o sa le vina niste spagi, cum Micula e plecat e foame mare in Militie, au nevoie de "angajatori" pe care sa-i apere.
Postat 12 Martie 2024, 19:50 de sanduivanov
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON