URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Ianuarie 2024, 14:55

Restricții pentru vizitatori la Spitalul Județean din Oradea, din cauza îmbolnăvirilor de Covid și gripă

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Conducerea Spitalului Județean din Oradea a decis scurtarea programului pentru vizitarea pacienților internați în toată unitatea, iar în unele secții chiar suspendarea cu totul a vizitelor, din cauza creșterii numărului de bolnavi găsiți cu Covid și cu gripă, iar medicii vor să evite răspândirea acestor infecții.

Încă nu se cunoaște pe ce durată vor fi valabile restricțiile, dar ele au fost determinate de focare existente în anumite secții.

Limitat în unele, suspendat în altele

„Având în vedere situația epidemiologică generată de creșterea incidenței infecțiilor respiratorii, în mod special a cazurilor de gripă și infecție SARSCoV2, programul de vizită și condițiile de acces pentru aparținători în incinta Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor se modifică începând cu data de 19.01.2024”, a anunțat, vineri, conducerea unității.

Astfel, programul de vizite a fost scurtat de la două ore la o oră. Potrivit unui comunicat, „pe toată perioada de supraveghere a infecțiilor respiratorii acute compatibile cu gripa (ILI) și a supravegherii infecției cu SARSCoV2”, despre care încă nu se știe cât va dura, programul de vizită va fi zilnic între orele 16:00-17:00.

„Excepție se face doar în cazul pacienților în stare terminală de pe Secția Îngrijiri Paliative, aparținătorii având posibilitatea de a vizita pacientul și în afara acestui interval de vizită, în baza unui program stabilit de medicul curant”, a precizat conducerea Spitalului Județean.

Pe de altă parte, programul de vizită a fost suspendat complet pentru secțiile: Pediatrie, Oncologie, Radioterapie, Hematologie, ATI, USTACC, Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie.

„Pacienții acestor secții vor putea fi vizitați doar cu acordul medicului curant al pacientului”, arată, totuși, o excepție a spitalului.

Condiții pentru vizitatori

Pe de altă parte, conducerea unității informează că în secțiile și în situațiile în care accesul vizitatorilor va fi permis vor trebui îndeplinite mai multe condiții.

Astfel, pentru fiecare pacient va fi admis un singur vizitator, iar în saloanele cu un număr de cel mult 3 paturi pacienții vor putea fi vizitați doar pe rând, nu în același timp.

În cazul saloanelor cu 4-6 paturi, pacienții vor putea fi vizitați de câte un aparținător, iar aceștia vor avea acces doar câte cel mult doi în același timp.

Atenție, durata vizitei este limitată la 15 de minute.

Toți vizitatorii vor trebui să poarte echipament de protecție asigurat în mod gratuit de către spital.

Nu se va permite accesul vizitatorilor care prezintă semne clinice de infecții acute sau aflați în stare de ebrietate ori sub influența unor substanțe halucinogene.

„Aceste măsuri sunt necesare pentru a reduce riscul de transmitere a infecțiilor respiratorii acute și a infecției SARSCoV2 și pentru a proteja pacienții internați în contextul creșterii numărului de cazuri de infecții respiratorii”, subliniază conducerea Spitalului Județean.

Focar Covid în spital

Contactată de BIHOREANUL, dr. Lucia Daina, directoarea medicală a unității, a afirmat că măsurile restrictive privind vizitarea bolnavilor au fost luate din cauza creșterii incidenței cazurilor de gripă și de Covid și a unor focare în anumite secții din spital.

„Creșterea incidenței a fost înregistrată de două zile, ieri (n.r. – joi) am avut un caz Covid pe secția de Pediatrie și două pe Hematologie, iar alaltăieri (n.r. – miercuri) am avut un focar la Recuperare Neurologică”, a spus dr. Daina.

Reprezentanta spitalului a precizat că toți pacienții care manifestă la internare simptome de Covid și de gripă sunt testați PCR, dar pe parcursul internării sunt supuși testării și pacienții care dezvoltă ulterior simptomele. „Pacienții găsiți pozitiv merg pe secțiile de Infecțioase sau pe secțiile unde avem paturi în saloane rezervate pentru cazuri Covid”, a adăugat directoarea medicală.

Potrivit acesteia, vineri dimineață în Spitalul Județean din Oradea erau internați 22 pacienți cu Covid, din care unul la ATI, și tot 22 pacienți cu gripă.

În ce privește incidența acestor cazuri în întregul județ, dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al Direcției de Sănătate Publică Bihor, a declarat BIHOREANULUI că în prezent în întregul județ sunt înregistrate 73 cazuri active de Covid, număr în care sunt incluse și cele internate în Spitalul Județean, precum și 22 pacienți cu gripă, toți internați.

De la începutul pandemiei, în Bihor numărul infecțiilor cu Covid a ajuns în prezent la 97.781, din care 3.154 s-au soldat cu decese.  Din octombrie 2023, când a început epidemia de gripă, în Bihor s-au înregistrat în total 39 cazuri, până acum fără niciun deces.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
@KP
"Infecțiile se iau din spital ... ... nu vin din afara acestuia." Alt domeniu in care esti expert(a). Esti cam demult in somaj daca ai reusit sa faci atatea cursuri de calificare la AJOFM.
Postat 20 Ianuarie 2024, 16:46 de Biggie
Infecțiile se iau din spital ...
... nu vin din afara acestuia.
Postat 20 Ianuarie 2024, 09:17 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON