URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2019, 09:33

Raport de activitate pe anul 2018 al deputatului PNL Bihor Florica Cherecheş

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Raport de activitate pe anul 2018 al deputatului PNL Bihor Florica Cherecheş, vicepreşedinte al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport din Camera Deputaţilor, secretar al grupului PNL din Camera Deputaţilor, membru în Delegația României la Inițiativa Central Europeană, dimensiunea parlamentară, și președinte al Grupului Ecumenic de Rugăciune din Parlament

Activitatea mea de deputat în anul 2018 s-a reflectat, în cifre, în:

- 31 declaraţii politice (dintr-un total de 62 de la începutul mandatului)

- 42 luări de cuvânt în plenul Camerei Deputaților (98 total)

- 78 întrebări adresate miniştrilor (113 total)

- 43 propuneri legislative (74 total)

- 5 inițiative legislative proprii

- 28 amendamente la diferite legi, inclusiv la Legea bugetului de stat

- 14 moțiuni (19 total)

Cea mai mare realizare a fost în 2018 adoptarea și promulgarea Legii pentru combaterea ambroziei, cea mai alergenă plantă din România, iniţiind proiectul la propunerea multor cetățeni care suferă cumplit din cauza răspândirii acestei plante.

Educaţia, prioritatea nr. 1

Am concentrat cea mai mare parte a activităţii mele parlamentare pe problemele din învățământ, într-un an în care la șefia Ministerului Educației s-au perindat nu mai puțin de 4 miniștri.

Am contestat constant actuala Lege a Manualului, care oferă monopol Editurii Didactice și Pedagogice, în condițiile în care aceasta nu are capacitatea de a produce manuale de calitate. Am avut pe această temă zeci de declarații politice, întrebări și interpelări, dovedind de fiecare dată incompetența conducerii acestei edituri. De altfel, greșelile nenumărate din manuale au demonstrat că am avut dreptate.

Am atras atenția asupra numărului alarmant de tineri care nici nu muncesc, nici nu sunt înscriși într-o formă de învățământ, România ocupând sub acest aspect un rușinos loc 3 în Europa. Învățământul nostru continuă să nu fie conectat la cererea de pe piața muncii, greșeala fundamentală fiind că sistemul a impus un singur traseu educațional, şi anume școală-liceu-facultate, iar învățământul profesional e insuficient promovat și susținut. Deși de 6 ani solicit dezvoltarea acestui tip de învățământ, în special a celui dual, care presupune o bună colaborare între școală și agenţii economici, progresul realizat este foarte mic.

Am solicitat constant dublarea numărului de consilieri școlari care să facă orientare profesională pentru elevii din gimnaziu, pentru a-i ajuta să-și aleagă cariera.

Starea proastă a infrastructurii școlare și siguranța elevilor în școli au fost de asemenea teme pentru întrebările și declarațiile mele.

Am sesizat, de asemenea, un alt lucru îngrijorător, și anume numărul mare de tineri între 15-19 ani (aproximativ 80.000), cărora le pierdem urma în fiecare an, pentru că o parte din ei abandonează școala după gimnaziu, iar o altă parte fiindcă nu se prezintă la Bacalaureat sau nu reușesc să ia Bacul. Toate aceste întrebări pe care le-am adresat nu au primit răspunsuri concrete din partea Guvernului.

Am reacţionat la nemulțumirea și îngrijorarea multor părinți din Bihor, încercând să clarific, la solicitarea acestora, situația anulării programelor After School în timpul anului școlar.

Am solicitat răspunsuri la întrebări care au vizat abandonul școlar ridicat, salarizarea cadrelor didactice, organizarea Bacalaureatului, exodul dascălilor și lipsa manualelor.

La solicitarea cetăţenilor

Pentru că m-au preocupat întotdeauna problemele comunității, prin Birourile parlamentare din Oradea, Marghita și Valea lui Mihai am dus spre ministere unele din solicitările primite sau am găsit împreună soluții de rezolvare la problemele fiecărui cetățean care mi-a trecut pragul cabinetelor parlamentare.

Problema batalelor toxice din Derna este o bombă cu ceas pentru comunitatea din zonă și am solicitat ministerelor de resort măsuri specifice pentru a le închide, mai ales că situația face obiectul unui proces intentat României. Am primit promisiuni de rezolvare, pentru găsirea unei soluții de finanțare, dar nu s-a realizat nimic concret, așa că voi continua să monitorizez situaţia.

În ultimii doi ani m-am implicat activ în rezolvarea problemei mirosurilor venite de la ferma Nutripork și am sesizat de mai multe ori ministerele de resort pentru a propune soluții. La obținerea în acest an a noii autorizații de funcționare, ferma a fost obligată să ia măsuri suplimentare de reducere a mirosurilor, urmând să se mute în altă locație, mai potrivită pentru desfășurarea unei astfel de activități.

Un motiv de indignare personală este că un proiect pe care l-am inițiat în 2014, prin care s-ar permite vehiculelor Salvamont și Salvaspeo să circule cu girofar pe drumurile publice când se deplasează la intervenții, este tergiversat, iar Guvernul l-a blocat constant, fără temei. După 4 ani de amânări și respingeri, proiectul are raport de adoptare și sper că va intra la votul final la începutul sesiunii parlamentare viitoare. Ar fi o modificare importantă care le-ar facilita salvatorilor accesul cât mai rapid la victimele din zona montană, pentru care fiecare minut contează!

Alături de alți colegi parlamentari, am inițiat o nouă modificare a Legii adopției, pentru a grăbi tranziția copiilor abandonați către o familie iubitoare.

Ca președinte al Organizației Femeilor Liberale România, am susținut proiecte care răspund nevoilor comunităților locale și am încurajat implicarea femeilor din România în viaţa socială și politică. De asemenea, am participat la conferințe naționale și internaționale, având un rol activ și reprezentând cu cinste România.

(Advertorial)

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON