URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
28 Octombrie 2014, 12:30

Rânduială "albă": Consiliul Local a stabilit regulile după care se va face deszăpezirea

Rânduială "albă": Consiliul Local a stabilit regulile după care se va face deszăpezirea DUPĂ PRIORITĂŢI. Utilajele operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, vor ieşi pe străzi după ce primesc alarma de la comandamentul de iarnă. Primele curăţate vor fi marile bulevarde şi arterele principale, urmate apoi, pe rând, de străzile din categoriile Urgenţa II, III şi IV
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reuniţi joia trecută, aleşii orădenilor au aprobat programul de măsuri pentru desfăşurarea acţiunilor de prevenire şi combatere a urmărilor fenomenelor meteorologice periculoase în perioada 15 noiembrie - 15 martie.

Altfel spus, au bătut în cuie regulile după care vor trebui să acţioneze în această iarnă muncitorii operatorului licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service.

Străzi "avansate"

La fel ca în anii trecuţi, regula primordială a deszăpezirii este că orice intervenţie se face la cererea comandamentului local constituit la Primărie. Intervenţiile sunt de trei tipuri: de prevenire ori neutralizare a poleiului, de împrăştiere a materialului antiderapant când stratul de zăpadă este de maximum 5 centimetri şi de deszăpezire când stratul de zăpadă depăşeşte acest nivel.

Municipalitatea a decis să păstreze şi regula priorităţii străzilor în funcţie de intensitatea traficului auto, singura schimbare fiind că străzile asfaltate în acest an au avansat în categorii superioare de prioritate, aşa cum e şi normal.

Primele pe care se va acţiona vor fi cele 149 străzi din categoria Urgenţa I, adică cele de acces în oraş, marile bulevarde şi arterele principale, inclusiv cele pe care circulă mijloacele de transport în comun. În Urgenţa II sunt cuprinse 226 străzi, majoritatea între blocuri, iar în Urgenţa III alte 197 de străzi secundare. În ultima categorie de urgenţă, IV, au rămas 242 străzi, majoritatea aflate pe la periferie, pe dealuri.

Obligaţii pentru toţi

Conform programului, RER Ecologic Service e obligat să aibă pregătite minim 29 utilaje care să împrăştie materiale antiderapante, să pluguiască zăpada şi să transporte neaua adunată pe marginile străzilor. De asemenea, operatorul trebuie să aibă pregătite încărcătoare frontale şi are obligaţia să amplaseze, pentru întreaga iarnă, în principalele intersecţii, pe poduri şi în locurile intens circulate pietonal, lăzi cu nisip care la nevoie să poată fi împrăştiat manual.

Orădenii trebuie să ştie însă că, odată ce ninsoarea va veni, au şi ei obligaţii. Fiecare locuitor va fi răspunzător să cureţe trotuarele din faţa imobilelor pe care le deţin în proprietate sau în chirie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
242
Cei care stau pe cele 242 de strazi au reducere la impozite si taxe? La ei cum ajunge salvarea in caz de nevoie? Aceste strazi nu apartin de oras? Nu e asta o discriminare?
Postat 30 Octombrie 2014, 08:30 de cititor
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON