URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Octombrie 2023, 11:45

Proces la Oradea cu proprietarii mărcilor Hermes, Tommy Hilfiger şi Burberry. Ce daune au cerut unor români prinşi cu sute de haine fake în maşină

Proces la Oradea cu proprietarii mărcilor Hermes, Tommy Hilfiger şi Burberry. Ce daune au cerut unor români prinşi cu sute de haine fake în maşină Hainele fake au fost confiscate de poliţişti iar proprietarii mărcilor ale căror însemne au fost falsificate s-au constituit părţi civile. foto: Poliţia Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Proprietarii a opt mărci de renume mondial, între care Hermes, Tommy Hilfiger, Burberry şi Moncler, s-au constituit părţi civile, solicitând despăgubiri materiale şi morale într-un proces pornit la Oradea pe numele a doi soţi prinşi pe şoseaua de centură cu sute de obiecte de vestimentaţie contrafăcute în maşină. Condamnat la 1 an de detenţie anul trecut, bărbatul a fost urmărit naţional până... marţi.

Surpriza de pe centură

Problemele celor doi soţi, Ionel şi Zina Eni din comuna clujeană Floreşti, au început pe 5 februarie 2020, când poliţiştii Biroului Rutier i-au oprit pe şoseaua de centură a Oradiei, pentru un control de rutină. Văzând că atât bancheta din spate a maşinii cât şi portbagajul erau ticsite cu haine, agenţii rutieri i-au chemat şi pe ofiţerii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice.

În autoturism, poliţiştii au găsit peste 250 de geci, cămăşi, bluze, blugi, paltoane şi costume, purtând însemnele unor mărci consacrate - Hermes, Tommy Hilfiger, Dama Spa, Burberry, Levi Strauss, Gant, Moncler, Polo - dar cu semne evidente că sunt contrafăcute, haine pe care soţii Eni au pretins că le-au cumpărat dintr-un centru comercial din Bucureşti şi urmau să le scoată la vânzare. 

Doar lume bună

Cert e că hainele "fake" au fost confiscate, iar cei doi clujeni s-au ales cu dosar penal. Au fost trimişi în judecată pentru infracţiuni la legea privind mărcile şi indicaţiile geografice, iar în proces s-au constituit părţi civile şi proprietarii mărcilor falsificate, iar unii dintre ei au cerut şi despăgubiri.

De pildă, proprietarii Adidas au solicitat daune de 135 euro, proprietarii Gant au cerut 120 euro, mandatarii Moncler SPA au pretins despăgubiri de 1.020 euro, proprietarii Hilfiger şi-au estimat pagubele materiale la 6.630 euro, iar prejudiciul moral la 13.260 euro, titularii mărcii Paul & Shark au estimat prejudiciul material estimat la  2.800 euro, iar prejudiciul moral la 5.600 euro, iar Burberry Limited (titularul mărcii Burberry), a comunicat faptul că se constituie parte civilă în cauză, apreciind prejudiciul material de 800 euro, iar pe cel moral la 1.600 euro.

Judecătorii au admis că fapta ilicită a inculpaților "este pe deplin dovedită" şi că există un prejudiciu pe care cei doi sunt obligaţi să-l repare, însă au stabilit că unele dintre pretenţii sunt exagerate.

Concret, au admis acţiunea civilă a proprietarilor mărcii Adidas, obligându-i pe inculpaţi să le plătească daune de 135 euro, a celor de la Gant (120 euro) şi Moncler (1.020 euro). În rest, au admis doar în parte pretenţiile celorlalţi proprietari de mărci şi au "obligat inculpaţii, în solidar, la plata sumei de 60 de euro către fiecare, reprezentând daune morale", şi a luat act că celelalte părţi vătămate - Ferrari, Guccio Gucci Spa, Giorgio Armani SPA, US Polo ASSN United States Polo Association, Dsquared2, Hugo Boss Trade Mark Management GmbH & Co. KG, Dolce & Gabbana, Diesel şi Fendi - nu s-au constituit părţi civile în cauză.

În urmărire

Totodată, instanţa a decis ca cei doi soţi să răspundă şi penal pentru faptele lor. Atât femeia, Zina Eni, cât şi soţul ei s-au ales cu câte o amendă penală de 1.500 lei, însă bărbatul mai avea o condamnare de 1 an de închisoare încasată de la Judecătoria Zalău. Dispusă iniţial cu suspendare, pedeapsa a fost transformată în una cu executare şi a fost adăugată la amenda penală.

Hotărârea Judecătoriei Oradea, pronunţată pe 8 septembrie 2022, a fost menţinută, pe 22 decembrie acelaşi an, şi de Curtea de Apel Oradea.

Căutat de poliţişti pentru a fi încarcerat, bărbatul nu a mai fost găsit, fiind dat în urmărire naţională.

El a fost prins abia marţi dimineaţă, pe strada Moscovei din Oradea, de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale - Compartimentul Urmăriri, împreună cu polițiștii Serviciului pentru Acțiuni Speciale Bihor, după cum a anunţat, miercuri, Biroul de presă al Poliţiei Bihor. 

Bărbatul în vârstă de 48 ani a fost reţinut şi transportat la Penitenciarul Oradea, unde îşi va executa pedeapsa la care a fost condamnat.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON