URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Decembrie 2023, 13:25

Primăria Ștei face chetă publică pentru cofinanțarea unui proiect pentru dotarea Spitalului Orășenesc. Edilul: „Nu vrem să pierdem proiectul”

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Situație aberantă, dar caracteristică pentru birocrația din România: Primăria orașului Ștei a ajuns să ceară sponsorizări de peste 840.000 lei pentru cofinanțarea unui proiect de 8,36 milioane lei, sumă pe care în mod normal trebuia s-o asigure din bugetul local.

Atâta doar că proiectul a fost depus în 2021 și aprobat la finele acestui an, iar cofinanțarea trebuie asigurată până la sfârșitul lunii, în condițiile în care Primăria a distribuit deja toți banii disponibili pentru cofinanțarea altor proiecte, iar aprobarea și contractarea unui credit ar dura alte câteva luni.

Chetă publică

„Cu ajutorul dumneavoastră, vrem să modernizăm spitalul nostru!”. Așa începe o postare făcută pe Facebook de primarul orașului Ștei, Iulian Balaj, înaintea minivacanței de Sfântul Andrei și de Ziua Națională, prin care cere o sponsorizare de 843.000 lei, pentru Spitalul Orășenesc Ștei. Scopul? „Cofinanțarea cu 10% a unui proiect foarte important pentru întreaga zonă Ștei”.

Explicația gestului de a apela, practic, la mila publică o dă tot edilul, care a afirmat că „informația despre finanțarea acestui proiect a sosit foarte târziu, spre finalul anului”, iar „posibilitățile Primăriei de asigurare a cofinanțării pentru proiect, în acest context, sunt foarte limitate”. Subliniind că banii trebuie procurați „într-un timp foarte scurt”, primarul arată că orașul are nevoie de sponsorizări, într-un cont special al Primăriei, procedură aprobată de Consiliul Local Ștei.

Prea târziu

Contactat de BIHOREANUL, Iulian Balaj a afirmat că s-a ajuns în această situație din cauză că proiectul, al cărui titular este Spitalul Orășenesc Ștei, a fost depus la Ministerul Sănătății în urmă cu doi ani, dar abia la finele acestui an a primit aprobarea, fiind nevoie urgentă ca până la finele anului să asigure cofinanțarea. Or, suma este imposibil de procurat într-un timp atât de scurt.

„Proiectul a fost depus la Minister în 2021, aprobarea lui a avut loc la sfârșitul lunii octombrie, începutul lunii noiembrie. Momentul ne-a găsit fără numerar în cont. În mod normal, puteam face o rectificare a bugetului local pe acest an, dar toți banii i-am distribuit deja până la finele anului, inclusiv pentru cofinanțarea altor proiecte cu fonduri nerambursabile”, a declarat primarul din Ștei.

„Alternativa era să apelăm la un credit, dar nici pentru asta nu mai avem timp. Creditul trebuie aprobat de o comisie națională, care nu se întrunește zilnic, și oricum are la coadă sute de solicitări. Dacă ar fi aprobat, ar urma apoi o procedură de achiziție publică, dar și asta durează câteva luni”, a adăugat edilul, conchizând că „apelul la sponsorizare a rămas ultima opțiune”.

Proiect pentru dotări

La rându-i, managerul Spitalului Orășenesc Ștei, dr. Sorin Vesa, a confirmat pentru BIHOREANUL că proiectul a fost depus la Ministerul Sănătății în 2021 și aprobat abia la sfârșitul acestei toamne, când a rămas puțin timp pentru a se găsi cei 10% pentru cofinanțare.

Potrivit dr. Vesa, proiectul are o valoare totală de 8,36 milioane lei și vizează dotarea cu un computer tomograf, care ar fi primul din istoria spitalului, cu trei ecografe de ultimă oră (dintre care unul mobil, putând fi folosit la patul bolnavului, iar unul special pentru camera de gardă), cu un aparat de radiologie mobilă (de asemenea utilizabil la patul bolnavului), cu 50 paturi cu ajustare electrică, „în condițiile în care încă mai avem și paturi din lemn”, analizoare automate pentru urgențe, aparate laserterapie și o cameră frigorifică cu două așa numite posturi, „căci avem și secție de paliație, unde rata mortalității este mare, dar nu avem cameră frigorifică”.

„Nu vrem să pierdem proiectul, pentru că s-ar amâna cine știe pe când. Cred că inclusiv soluția la care a recurs Primăria trebuie încercată, pentru că alta nu avem pe moment”, spune managerul Spitalului Orășenesc Ștei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
843.000 lei? ... un fleac
Primaria oradea aloca, bugetul APTOR, Orașul Faptelor Bune figurează cu 985.000 lei. Orașul Faptelor Bune este o campanie Radio ZU care aduce împreună oamenii cu nevoi și cei dornici să ajute. Ediția din 2022 a adunat peste 600.000 de euro pentru cei aflați în dificultate. Anul acesta, vedetele ZU speră să egaleze, dacă nu să depășească această sumă și îi îndeamnă pe cei care doresc să ajute sau au nevoie de ajutor să acceseze platforma www.radiozu.ro/orasulfaptelorbune .
Postat 04 Decembrie 2023, 16:26 de excalibur
Experimentul a fost recomandat direct de la vârful CJ Bihor.
Că dacă unu-ncepe să ceară fonduri europene chiar dacă n-are bani de cofinanțare, ceilalți edili din sfera de influență a "birtinezilor" vor demara și ei tot felul de trăznăi, stând bazat cu mâna-ntinsă la cei de care și-au bătut joc până acum, mărind taxele și impozitele în mod constant, fără milă și fără să le pese de situația contribuabililor.
Postat 04 Decembrie 2023, 14:38 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON