URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Iunie 2023, 18:09

Primăria Oradea împrumută încă 20,9 milioane de euro. Cum vor fi folosiți banii (FOTO)

Primăria Oradea împrumută încă 20,9 milioane de euro. Cum vor fi folosiți banii (FOTO) foto: Primăria Oradea
Primăria Oradea împrumută încă 20,9 milioane de euro. Cum vor fi folosiți banii (FOTO) foto: Primăria Oradea
Primăria Oradea împrumută încă 20,9 milioane de euro. Cum vor fi folosiți banii (FOTO) foto: Primăria Oradea
Primăria Oradea împrumută încă 20,9 milioane de euro. Cum vor fi folosiți banii (FOTO) foto: Primăria Oradea
Primăria Oradea împrumută încă 20,9 milioane de euro. Cum vor fi folosiți banii (FOTO) foto: Primăria Oradea
Primăria Oradea împrumută încă 20,9 milioane de euro. Cum vor fi folosiți banii (FOTO) foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Primăria Oradea a împrumutat de la Banca Europeană pentru Investiţii încă 20,9 milioane euro.

Transport, iluminat, parc...

Primarul Florin Birta a semnat joi, la Bucureşti, cel de-al şaselea contract de împrumut încheiat cu BEI.

Conform unui comunicat al Primăriei, banii vor fi folosit în trei proiecte majore ale orașului. Concret, fondurile vor finanţa prima etapă de modernizare a iluminatului public (8,9 milioane euro din care 7,5 milioane euro din credit BEI), modernizarea Parcului 1 Decembrie (10,4 milioane euro din care 6,2 milioane euro din credit BEI) şi achiziţionarea de autobuze nepoluante (21,8 milioane euro din care 7,1 milioane euro din credit BEI).

„Faptul că am obţinut acest credit de investiţii se datorează unor negocieri de succes purtate de către specialiştii din cadrul Primăriei Oradea cu oficiali BEI şi este o dovadă a încrederii acestora în stabilitatea financiară a municipiului", a declarat primarul Florin Birta.

Instituţie de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, BEI este specializată din 1990 în creditarea autorităţilor centrale şi, prin excepţie, acordă împrumuturi şi unora dintre administrațile locale. 

„Angajamentul nostru faţă de România rămâne puternic, aşa cum o demonstrează noile finanţări, în valoare de 675 milioane de euro, pentru transport, dezvoltare urbană şi micile întreprinderi, din care 600 milioane de euro contribuie la implementarea Mecanismului de redresare şi rezilienţă", a declarat vicepreşedinta BEI, Lilyana Pavlova.

„Ne-am dublat investiţiile”

Colaborarea municipalităţii orădene cu BEI a început în urmă cu un deceniu şi jumătate, având în vedere condiţiile de creditare avantajoase oferite de aceasta.

„Parteneriatul nostru cu Banca Europeană de Investiţii durează deja de 15 ani, generând pentru administraţia publică orădeană un sprijin financiar important prin care am reuşit să finalizăm mari obiective de investiţii pentru comunitatea noastră, dar şi un transfer de know-how către noi. Practic, cu banii împrumutaţi am reuşit să dublăm investiţiile din resurse proprii", a explicat primarul Birta.

Actualul împrumut de 20,9 milioane euro este cel de-al şaselea contract încheiat de Primăria Oradea cu BEI şi face parte dintr-un pachet de 40 milioane euro aprobat de Consiliul Local Oradea în noiembrie 2021, cea mai mare sumă împrumutată de Oradea după căderea comunismului.

Condiţii de împrumut

Municipalitatea a fost nevoită să împartă creditul în două contracte de împrumut, pentru a se conforma prevederii Legii 14 din 2021 care limitează la 100 milioane lei pe an valoarea maximă a unui împrumut contractat de o administraţie locală.

Creditul a fost împărţit în două contracte - în valoare de 19,5 milioane euro şi 20,9 milioane euro - cu o perioadă de tragere de doi ani, de graţie de cinci ani şi de rambursare de până la 22 de ani.

Primul împrumut, de 19,5 milioane euro, a fost luat în martie anul trecut, iar acum municipalitatea a contractat şi diferenţa de 20,5 milioane euro.

Se triplează gradul de îndatorare!

După cum BIHOREANUL anunţa la începutul anului 2023, având în vedere împrumuturile contractate de municipalitate, gradul de îndatorare a Oradiei se va tripla de la 7,2% în 2022 la 21,7% în 2024.

În creştere facă de anul trecut, gradul de îndatorare al municipiului în 2023 a fost stabilit la 12,8%.

Plafonul maxim legal limitează la 30% nivelul maxim de rate şi dobânzi pe care şi le poate asuma o administraţie locală într-un an din totalul mediei veniturilor proprii din ultimii trei ani.

Conform programării municipalităţii, anul viitor va începe plata ratelor unor credite mai vechi cum ar fi cele de 34,2 milioane euro contractate în 2020 pentru transformarea fostului Spital de Neurologie în incubator de afaceri, construcţia parcărilor din strada Iosif Vulcan şi Făgăraşului, respectiv a celei de la Spitalul Judeţean.

Gradul de îndatorare a Oradiei va cunoaşte un vârf de 23,1% în anul 2025, după care va intra pe o pantă descendentă la 20% în 2026 şi 19,6% în 2027. 

Asta în condiţiile în care Primăria nu va lua noi împrumuturi...

grafic privind gradul de îndatorare al Oradiei (sursa: Primăria Oradea)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
14 Comentarii
adi13-bolnăvel
Capul tau NU se dezvoltă
Postat 26 Iunie 2023, 22:04 de Sandu2100
Sandu cel cu buda in curte
Ce se dezvolta? Ce inseamna dezvoltare ma? Un oras se dezvolta cand creste populatia si nivelul de trai. Atat! Restul nu e dezvoltare, doar in capul tau ala gol
Postat 26 Iunie 2023, 17:05 de adi13
Pirando
Cauta și vei găsi.
Postat 26 Iunie 2023, 08:52 de Sandu2100
@ Ady13
Cred ça aveti dreptate! Dar fiecare are dreptul la comentarii (si Sandu 2100 ) si la replica noastra. Apoi cititorii judeca.
Postat 25 Iunie 2023, 23:23 de Piranda
împrumuturi pe numele altora
E posibil totuși că din acești bani sa se refacă încă odata dealul Ciuperca de către firma Abed Nego ??
Postat 25 Iunie 2023, 21:52 de Nelu_Cornel_Pantis
Ce aveți mă
Va doare faptul ca Oradea se dezvoltă???
Postat 25 Iunie 2023, 20:29 de Sandu2100
Dorel proxy Dorică
unii spun că banii ar putea fi alocați pentru refacerea dealului Ciuperca de către firma Abed Nego
Postat 25 Iunie 2023, 19:46 de Nelu_Cornel_Pantis
@piranda
Lasa-l pe sandu2100. trompeta propagandei, el nu stie in afara de PSD, bine ca se face, si minciunile lui cu cel mai dezvoltat oras, cel mai primar, bine ca se face, dezvoltare. El are doar doi neuroni si e perfect in rolul lui de postac. Nu merita sa ne coboram la nivelul lui, el nici macar nu sta in Oradea, e un taran, doar trece prin oras cand vine sa-si manance ciorba la partid. Sandu repeta mereu aceleasi propozitii impuse de propaganda
Postat 25 Iunie 2023, 19:27 de adi13
@ Sandy 2100
Dumneavoastra Care aveti aerul si pretentia a STI tot puteti sa ne dati o cifra Clara a datoriei? Ca asa jognind si jucindu-ne de-a alba -neagra nu putem avea o viziune Clara . Sau poate asta este obiectivul sa ducem cetateanul cu povesti.
Postat 25 Iunie 2023, 13:59 de Piranda
"Parteneriatul nostru cu BEI durează de 15 ani" ne spune primarul liberal.
Care nostru? Te confunzi cu orașul primare? De 15 ani durează "ocuparea" orașului de către PNL și de tot atâta vreme știu liberalii de existența BEI. Dar, această bancă finanțează Oradea "prin excepție" de 17 ani deja, PNL moștenind de fapt relația de la vechea administrație publică locală, urmare contractul de refinanțare inițiat la achiziția celor 10 tramvaie Siemens. BEI nu se avântă la finanțarea orașelor din România, exceptând București, decât atunci când există strategii viabile de dezvoltare cu caracter deosebit de apreciere și evaluare, cum este cea aferentă perioadei 2007-2026 pe care a a văzut-o în anul 2006 deja, atunci când PNL habar nu avea de faptul că va câștiga primăria, la alegerile din 2008. Faptul că edilul șef vorbește de parcă liberalii ar fi adus BEI la Oradea, arată lipsa totală de caracter și însușirea unor demersuri pe care nu le are și care au căzut din cer ca pleașca pentru PNL Bihor. Să ne spună primarul, dacă-i așa de deștept, care sunt orașele unde au avut loc primele întâlniri cu BEI și când, finalizate cu inițierea contractelor de finanțare și refinanțare din partea acestei bănci, prin excepție de la politica generală a acesteia și care vizează doar guverne, ministere, agenții naționale și capitale de țări. Pentru că nu la Oradea s-a creat relația cu BEI ci ... 1(B...), 2(O...), 3(B...), 4 (L...). Hai să vă vedem la lucru mincinoșilor liberali. În rest, îndatorarea bugetului local, adăugată corecțiilor financiare, va obliga urmatoarele două administrații locale din perioada 2024-2030, să facă doar lucrări de întreținere, cu economii majore care vor trimite orașul la cel mai precar nivel investițional. Pentru liderii PNL, în general, nu există pricepere ca să conștientizeze zicala ... "întinde-te cât îți e plapuma".
Postat 25 Iunie 2023, 11:57 de KP
Pirando, so cheres o melegles
Suntem orașul cel mai puțin îndatorat. Tu știi sau nu ști ??
Postat 25 Iunie 2023, 01:20 de Sandu2100
Simplu si clar
Articolul este interesant dar un pic prea inbirlgat. Simplu si clar: la Ora asta care este datoria Oradiei. O cifra !!! Din aceasta cifra: X milioane pe atitia Ani, cu dobinda asta. Y milioane pentru atitia Ani cu dobinda asta etc..... De la communitatea Europeana primim atitia bani (o cifra). Cred ca cetateanul are dreptul sa stie la ce este angajat, cit trebuia sa plateasca el si daca este cazul copii lui. BEI este o banca de investitii si nu o banca de binefacere. Pe de alta parte vrajeala cu fonduri europene in toate si fara limita incepe sa nu mai fie credibila.
Postat 24 Iunie 2023, 22:31 de Piranda
"Genial"
....
Postat 24 Iunie 2023, 21:15 de Maikeltroll
Una e credit ptr cash-flow, pe termen scurt pana iti intra banii europeni, alta e credit pe termen lung.
Daca cele 3 proiecte (iluminat LED, parc 1 Decembrie si autobuze electrice) sunt pe proiecte europene, si in 2 ani ne intra banii, atunci super, felucitari. Daca se cumpara autobuze ce au durata de viata de 5-10 ani pe credit pe 27 de ani, atunci am luat o tzeapa pe extremisme eco, din care nu ne recuperam investitia in veac…
Postat 24 Iunie 2023, 21:00 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON