URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 25 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2023, 19:40

Gradul de îndatorare a Oradiei se va tripla de anul viitor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Gradul de îndatorare a Oradiei s-a menţinut în 2022 la un nivel de numai 7,2% în condiţiile în care limita maximă permisă de lege este de 30% din media veniturilor proprii pe ultimii trei ani.

Îndatorare minimă...

Primăria Oradea a stat bine anul trecut la capitolul "datorii", acestea fiind în scădere faţă de anii anteriori. "Gradul de îndatorare este la un minim istoric, de 7,2% din media veniturilor proprii din ultimii trei ani. Este foarte mic", a declarat directorul economic al municipalităţii orădene, Eduard Florea, joi, în cadrul unei conferinţe de presă pe tema raportului Direcţiei Economice pe anul 2022.

Pentru comparaţie, gradul de îndatorare a Oradiei în anul 2020 a fost de 9,9% iar în 2021 de 12,2%.

... pentru că vin lucrări mari

Conducerea municipalităţii a încercat să ţină cât mai jos nivelul de îndatorare a municipiului pentru ca oraşul să îşi poată susţine financiar pachetul masiv de lucrări aflate în execuţie la finalul ciclului finanţare europeană care se încheie în luna decembrie 2023.

"Cum 2022 – 2023 sunt ani finali pentru finanţări nerambursabile, bugetul local trebuie să susţină investiţiile şi are nevoie de cash. Aşa am construit strategia ca în aceşti ani doi ani să fie sume de rambursat minimale, iar ratele să crească când vom fi mai relaxaţi", a spus Florea.

Directorul economic al Primăriei a şi făcut o comparaţie. "Este ca într-o familie. Când ai de plătit sume mari, îţi construieşti bugetul astfel încât să nu ai de rambursat şi rate", a spus acesta.

Credite cu perioadă de graţie

Anul trecut, municipalitatea orădeană a semnat cel de-al cincilea contrat de împrumut cu Banca Europeană de Investiţii (19,5 milioane euro), urmând ca în 2023 să fie încheiat şi cel de-al şaselea contract (circa 21 milioane euro).

Din aceste împrumuturi vor fi cofinanţate proiecte precum pasajul care va supratraversa şoseaua de centură şi linia ferată în continuarea străzii Meşteşugarilor (8,2 milioane euro), achiziţionarea de autobuze noi şi nepoluante (8,1 milioane euro), iluminat public inteligent (7,5 milioane euro), modernizare Parc 1 Decembrie (6,2 milioane euro), pasaje colectoare pentru centrul de transport intermodal din Episcopia (4,6 milioane euro), amenajarea spaţiului public dintre podul Ladislau şi sinagoga Sion (3,6 milioane euro) şi modernizarea parcului Libertăţii (1,9 milioane euro).

Cele două credite au fost aprobate de Consiliul Local în cursul anului trecut cu o perioadă de tragere de doi ani, de graţie de cinci ani şi de rambursare de 21 de ani.

Gradul de îndatorare se triplează

Având în vedere împrumuturile contractate, conform simulărilor Primăriei, gradul de îndatorare a Oradiei se va tripla de la 7,2% în 2022 la 21,7% în 2024.

Anul viitor va începe plata ratelor unor credite mai vechi cum ar fi cele de 34,2 milioane euro contractate în 2020 pentru transformarea fostului Spital de Neurologie în incubator de afaceri, construcţia parcărilor din strada Iosif Vulcan şi Făgăraşului respectiv a celei de la Spitalul Judeţean.

Gradul de îndatorare a Oradiei va cunoaşte un vârf de 23,1% în anul 2025, după care va intra pe o pantă descendentă la 20% în 2026 şi 19,6% în 2027. Desigur, dacă Primăria nu ia noi împrumuturi...

"Risc investiţional scăzut"

Gradul mic de îndatorare a oraşului a făcut ca municipiul să îşi păstreze ratingul de "grad investiţional – cea mai ridicată credibilitate" acordat de agenţia Fitch.

"Suntem în prima categorie de rating, cea cu risc investiţional scăzut", a spus Eduard Florea.

Potrivit directorului ratingul oraşului a fost afectat negative de contextual economic şi politic European.

"Începând din anul 2020, pe fondul crizei pandemice, a existat o revizuire a perspectivelor – outlook negativ, însă în toate analizele realizate Agenţia Fitch Ratings a apreciat rezultatele pe care le-am avut ca administraţie locală. Realitatea este că nu putem să evoluăm aşa cum ne-am dori, într-un context influenţat de războiul din Ucraina şi crizele de pe pieţele financiare", a explicat Florea.

Ratingul municipiului Oradea este similar ratingului României şi, pentru că nu poate face excepţie de la realităţile din ţară, nu are cum fi mai bun decât acesta.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Se vede ce a invatat gusti la sorbonica: nimic!
De ce e nevoie de indatorarea/impovararea oradenilor, din moment ce in 2022 nu ati cheltuit nici jumatate din bugetul de investitii?! Unde au mers cele 53% ramase, ca pe plata datoriilor in niciun caz? Prime/salarii/sporuri, la toti ne e greu, dar nu la fel! https://www.ebihoreanul.ro/stiri/nici-pe-jumatate-in-2022-primaria-oradea-a-reusit-sa-faca-doar-47-din-investitiile-pe-care-si-le-a-propus-176148.html
Postat 13 Ianuarie 2023, 10:45 de pinonel
Șmecherii propagandistice liberale.
Iese primăria cu texte de datorii extrem de mici "pe termen scurt" și nu pomenește nimic despre obligațiile asumate pe termen lung. Că dacă le-ar scoate la iveală, pe următorii 20 de ani, tot or@deanul ar pricepe că rambursările serioase urmează din 2027 încolo, adică atunci când edilii de acum vor fi în altă parte, iar viitoarele administrații publice să se descurce. Amortizmentele de achitat vor fi atât de mari, încât orașul va trebui să tripleze taxele și impozitele ... iar blocajul financiar peste un deceniu s-ar putea să fie total. Orice valoare atrimonuaă crescută înseamnă cheltuieli tot mai mari. Pentru prostalăii care nu știu limita e ca și cum ai avea o mașină care azi te costă "n" lei ca să circuli cu ea, apoi îți mai cumperi una și de costă "2xn" lei. Azi ai o casă pe care plătești un impozit și regii aferente, apoi la două case dublezi cheltuielile pe costurile de bază, chiar dacă, în același moment, vei locui doar în una de fapt.
Postat 13 Ianuarie 2023, 10:15 de KP
si acum sa bag si o teapa in primarie
platit anual in medie 0,8 milioane de euro pe dobanzi. Nu-i ban putin pe langa pensia noastra, dar daca gandesti ca e din 75,2 milioane de euro, e doar 1% dobanda
Postat 13 Ianuarie 2023, 05:31 de unu
din 4 in 4 ani tot mai citim stirea asta inca odata, gradul de indatorare se tripleaza
si merge de la 7-8% la 20-25%. Si se afiseaza un grafic cum ca ar rambursa banii in 30 de ani, dar defapt in 2 ani gradul de indatorare a scazut iar la 10% si in al 3-lea an la 8%. Sunt doar nevoi de cash pe termen scurt, pana intra in cont finantarea de la UE, ca sa plateasca constructorii sa miste lucrurile pe santier fara intarzieri, pana asteapta primaria banii de la UE. Dar desi plateste tot creditul integral in 3 ani, ia creditul pe 30 de ani ca sa fie sigur, sa fie dobanda buna si rata minima in primii d3 ani. Directorii financiari din echipa primariei oradea sunt chiar profesionisti in domeniu. Ar putea arata un grafic pe trecut, cum a fost gradul de indatorare, cum a sarit si cat de repede l-au rambursat.. ca graficele astea sunt doar scenariul pesimist in care nu intra nici un leu de la UE ,si nici de la buget central ca alocare speciala ptr echilibrarea situatiei, si toate proiectele devin pe barba noastra, la buget local.
Postat 13 Ianuarie 2023, 05:27 de unu
Pana ieri
Comentatorii plătiți de PZD ne spuneau ca orașul e supra îndatorat, acum se vede ca datoria e fix pix, bineînțeles ei o sa înceapă ca PZD că taxe mari alea alea ::::)))) Eu ma întreb muriți de ciudă ca Oradea se dezvoltă ??
Postat 12 Ianuarie 2023, 20:17 de Sandu2100
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6567 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON