URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Ianuarie 2024, 11:14

Prima condamnare din Bihor pentru transmiterea HIV-SIDA: Un proxenet trăia într-un „menaj a trois” cu două tinere şi pe spinarea acestora

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Tribunalul Bihor a pronunţat verdictul în primul proces pornit în judeţ pentru transmiterea sindromului imunodeficitar dobândit (HIV-SIDA), sub forma tentativei, împotriva unui bărbat prins că trăia într-un „menaj a trois” cu două tinere racolate prin metoda “loverboy” şi convinse să se prostitueze în folosul său.

Bărbatul se numeşte Constantin Matara, are 24 ani şi a fost trimis în judecată pe 8 februarie 2023 de DIICOT Oradea, după cum se arată în hotărârea judecătorească pronunţată pe 22 decembrie, în care tânărul e descris ca fiind cu moravuri dubioase, care a trăit de-a lungul timpului pe spinarea partenerilor, bărbaţi şi femei deopotrivă. „De când îl cunosc, el nu a lucrat niciodată. Făcea diverse persoane să se îndrăgostească de el şi să îl întreţină”, l-a descris un martor.

De la bărbaţi la femei

În prima fază, tânărul s-a „lipit” de un bărbat care l-a întreţinut vreme de mai bine de un an, iar ulterior de tinere vulnerabile, mame singure, pe care le „agăţa” prin metoda „loverboy”. Procurorii au identificat două victime, seduse de Matara cu vorbe dulci şi promisiuni de căsătorie, iar apoi scoase apoi la „produs”, în diverse oraşe din ţară, în apartamente închiriate în regim hotelier, costul cazărilor fiind achitat, cum altfel, din încasările fetelor.

Cei trei au ajuns anul trecut şi la Oradea, unde Matara a trăit cu tinerele într-o relaţie de tip „menage a trois”, cu care ele au fost de acord, căci ambele erau convinse, după cum a declarat una dintre ele, că acesta are „are un suflet bun”. Bărbatul a închiriat un și apartament din cartierul Prima de pe strada Oneştilor şi a postat anunţuri pe internet pentru a le găsi clienţi dornici de plăceri. Aşa a intrat, în noiembrie anul trecut, în atenţia procurorilor DIICOT, care l-au pus sub supraveghere, urmărindu-i convorbirile.

Dependende de agresor

Din discuţiile interceptate a reieşit că fetele câştigau, în medie, 1.200 lei într-o zi de „muncă”, dar şi că erau obligate să-i predea toţi banii primiţi, iar bărbatul îi cheltuia pe jocuri de noroc şi droguri. Când sumele nu i se păreau îndeajuns, ori dacă fetele încercau să-şi reţină o parte, Matara se înfuria, le înjura şi chiar le lovea.

„Victimele au creat o relație de dependență față de inculpat, specifică „Sindromului Stockholm”. Această tulburare presupune faptul că victima s-a îndrăgostit de cel care de fapt îi face rău, şi are impresia că nu poate reuşi fără el, chit că e supusă unei agresiuni verbale sau fizice”, se arată în hotărârea Tribunalului Bihor unde s-au descris în detaliu bătăile şi umilinţele la care erau supuse femeile.

„Marş d-aici”

Un astfel de episod a avut loc în seara zilei de 9 decembrie 2022, când Matara a fost ameninţat de una dintre victime că îl va denunţa pentru că a agresat-o. Bărbatul, care la începutul relaţiei o numea „zână”, „iubirea vieţii”, „boss”, atunci a avut cu ea o discuţie de-a dreptul brutală, adresându-i cuvinte obscene, reproşându-i că este „un jeg de femeie” şi în final oprind convorbirea cu un „Marş de aici”.

Însă fata l-a resunat, dar nu ca să-l certe, ci ca să-şi ceară iertare. „Vreau fericire, de o lună nu mi-ai oferit afecţiune şi sunt femeia care ți-o făcut toate chefurile”, “Asta merit eu?”, “M-ai folosit ca pe o cârpă, sunt cea care îți face pe plac și se f... cu alții pentru placul tău, am făcut lucruri pe care nu le-o făcut nimeni pentru tine, să-ți fiu pe plac. Ai zis că nu mă lași și nu-ți bați joc de mine”, a spus ea, însă reacţia lui Matara a fost una de dezgust. “Ești un jeg, măi, jegule! Marş d-aici, m-aș duce și m-aș împușca în locul tău!”.

Purtător de HIV

Afacerea lui Constantin Matara a fost oprită de procurorii DIICOT Oradea în luna ianuarie a anului trecut, când anchetatorii i-au percheziţionat apartamentul de pe strada Oneştilor, iar pe el l-au trimis în arest preventiv, măsură care este în vigoare şi azi.

Cercetările care au urmat au scos la iveală şi faptul că Matara este în evidenţele Serviciului Supraveghere Epidemiologică și Control a Bolilor Transmisibile ca purtător al Sindromului Imunodeficienței Umane (HIV/SIDA). Iar cu toate acestea, a întreţinut relaţii sexuale neprotejate cu victimele sale, cu una dintre acestea având şi doi copii.

„Eu le-am spus numitelor că sunt diagnosticat cu HIV și ambele mi-au spus că nu le interesează, deoarece ele vor o familie cu mine. Eu făceam sex neprotejat cu ambele. Ambele practicau prostituția”, a declarat Matara în faţa judecătorului.

Una da, alta ba

Una dintre victimele lui Matara a negat că ar fi ştiut de boala bărbatului, aflând că are HIV abia când l-a vizitat în Arestul Poliţiei. “Acesta mi-a dat de înțeles că a aflat despre faptul că este purtător al Sindromului Imunodeficienței Umane de când este arestat, mi-a spus de asemenea că el consideră că are doar niște negi genitali și nicidecum HIV. Nu a părut deloc afectat de faptul că are o astfel de boală, eu am fost cea afectată de veste, mi-am făcut un set de analize pentru a afla dacă sunt și eu purtătoare a acestui sindrom”, a declarat femeia.

Cealaltă femeie a confirmat spusele lui Matara. “Știam că este bolnav. Am știut acest lucru de la începutul relației şi am practicat cu el sex neprotejat. Eu declar că nu m-am contaminat și nici copii mei nu sunt contaminați cu virului HIV și nu au boala”, a pretins ea.

SIDA contra cost

Transmiterea sindromului imunodeficitar dobândit de către o persoană care ştie că suferă de această boală constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani. Constantin Matara a fost trimis în faţa instanţei doar pentru tentativă iar asta pentru că, după cum a arătat instanţa, DIICOT nu a găsit nicio dovadă că victimele sale au fost infectate: cele două femei şi nici copiii lor nu se regăsesc în Registrul Electronic Național HIV/SIDA cu statul pe persoană HIV pozitivă iar potrivit legii, nicio persoană nu este obligată să se testeze pentru a stabili dacă a fost, sau nu, contaminată.

Situaţia este cu atât mai periculoasă cu cât, la rândul lor, cele două tinere şi-au oferit serviciile sexuale contra cost în mai multe localităţi din ţară, pe lângă Oradea, ele fiind plimbate prin Constanţa, Cluj Napoca, Arad, Braşov şi Bucureşti. Iar din discuţiile telefonice interceptate reiese că au acceptat să întreţină cu clienţii şi partide de sex neprotejate, căci tarifele pentru asemenea prestaţii erau mai mari, duble faţă de o partidă de sex protejat.  

„Îl iubesc”

Pe lângă acuza că a răspândit o boală gravă, Constantin Matara a fost trimis în judecată pentru trafic de persoane şi deţinere de droguri de risc în vederea consumului propriu, fapte pe care tânărul le-a recunoscut, cerând să fie judecat după procedura simplificată, căci astfel putea beneficia de reducerea cu o treime a limitelor de pedeapsă.

Chiar şi aşa, pe 22 decembrie 2023, Tribunalul Bihor l-a condamnat la 4 ani şi 9 luni de detenţie, printr-o hotărâre care, însă, mai poate fi atacată în termen de 10 zile, la Curtea de Apel Oradea.

Judecătorul a dispus, de asemenea, ca bărbatul să-i plătească uneia dintre victimele sale despăgubiri morale de 5.000 euro. Cealalată tânără nu a cerut nimic. „ÎI iubesc şi îI consider în continuare bărbatul meu”, a declarat în faţa judecătorului femeia care i-a luat apărarea proxenetului chiar şi în faţa instanţei, pretinzând că a fost de acord să fie traficată, exploatată sexual şi chiar şi-a asumat pericolul de a fi îmbolnăvită de individ din... dragoste.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Ar trebui revizuite articolul
Toată stima doamna Gal, aveți multe reportaje bune. Dar s-a schimbat anul, acum nu mai merge cu ianuarie acest an, februarie a.c. Se mai întâmplă când schimbăm anul. Dar nu a observat nimeni?
Postat 03 Ianuarie 2024, 17:27 de Vio_427
RE: Ar trebui revizuite articolul
Am rectificat, vă mulțumim. Articolul fusese programat inițial pe finele anului trecut, apoi a fost amânat până dupî anul nou și toate datele s-au „dat peste cap”.
Postat 04 Ianuarie 2024, 19:07 de Moderator
Păi, mister procuror nu poate cere schimbarea legii?
Eu înțeleg cu separarea puterilor în stat, dar ar putea să ceară și ei asta. De ce nu a modificat cineva legea că să fie obligată victima să-și facă analizele? Bine că dau legi pt scăparea infractorilor care fac evaziune fiscală dacă îs prinși. Nu riscă nimic. Scapă, rămân cu banii, nu scapă, îs prinși, pierd banii care nu i-au avut de la început
Postat 03 Ianuarie 2024, 17:24 de Vio_427
era de asteptat
Prostituatele sunt in mod traditional focare de infectie. Mai nou trebuie sa ai grija si la persoane "civile" aparent curate. Fara teste nu merita riscul.
Postat 03 Ianuarie 2024, 10:30 de testtest
In ce lume traim
O femeie l-a reclamat pe escroc si va primi niste despagubiri, cealalta a spus ca-l iubeste si nu se lasa de el nici moarta... de SIDA sau de moarte naturala.
Postat 02 Ianuarie 2024, 23:24 de Timi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON