URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iunie 2022, 10:47

Prescripţia, autorităţile şi infractorii. Cum se aplică modificările recente

Prescripţia, autorităţile şi infractorii. Cum se aplică modificările recente (Inquam Photos / Octav Ganea)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni cu prescripţia penală specială (cu cauze în ultimii 4 ani) reflectă din păcate situaţia tragi-comică a societăţii româneşti în ansamblul său.

Să începem cu o precizare şi un scurt istoric, pentru a înţelege exact. Prescripţia penală este intervalul de timp în care o faptă trebuie descoperită, iar autorul judecat definitiv. Dacă acest interval, care poate fi mai lung sau mai scurt, în funcţie de pedeapsa concretă (existând şi infracţiuni imprescriptibile cum este, spre exemplu, omorul), trece fără condamnare, autorul scapă de răspundere. Prescripţia nu este atât o favoare pentru infractor, cât un mijloc de constrângere pentru stat să fie eficient şi să nu se facă de ruşine.

În mod normal, dacă se identifică autorul, termenul de prescripţie se dublează, ca să aibă timp organele statului să îşi facă procedurile. Practic, însă, problema provine din faptul că legea noastră era proastă şi spunea că prescripţia se întrerupe prin orice act de procedură, cu sau fără autor.

În 2018 Curtea Constituţională, în mod corect, a declarat neconstituţională legea proastă, pe motiv că orice procuror putea să "dubleze" prescripţia "din birou".

Legea nu a fost corectată, la fel ca în cazul marii majorităţi a deciziilor CCR din ultimii 7 ani. Anul trecut, în fiecare luni şi joi am condus o comisie de specialişti la Ministerul Justiţiei, care în iulie 2021 a terminat un proiect de corelare a tuturor deciziilor CCR. Dacă era adoptat, rezolva această problemă şi, din păcate, multe altele care vor urma în curând. Dar a venit criza, s-a schimbat conducerea, iar proiectul a alunecat sub birou...

Acum o lună a apărut o primă decizie a CCR cu privire la o problemă rezolvată prin proiect. Degeaba. Domnul ministru doarme în continuare. A venit o a doua decizie, cea prin care se declară neconstituţional tot textul care permite întreruperea prescripţiei. Ministrul se trezeşte, înghiontit şi de comunicatul CCR care îl somează să facă ce n-a făcut în ultimii 4 ani (concret 3 ani şi ceva): emite o Ordonanţă de Urgenţă în 31 mai prin care se prevede că prescripţia se întrerupe prin orice act "ce trebuie comunicat" persoanei cercetate. 

Nu contează nici că se încalcă referendumul cu privire la justiţie, referendum care a împiedicat anul trecut, într-o situaţie mult mai gravă, emiterea unui OUG pentru motivarea hotărârilor penale înainte de publicarea unei decizii a CCR. A fost nevoie atunci, vă amintiţi, de o lege votată în 12 zile pentru ca puşcăriile să nu se golească.

Reacţia ministrului este însă tardivă şi, ca toată activitatea sa, doar de imagine. În realitate, odată publicată decizia, în cauzele în care prescripţiile de bază sunt împlinite, cei judecaţi cu depăşirea acestor termene vor scăpa de răspundere! Asta, dacă instanţele vor aplica dreptul penal şi nu "dreptul politic", aşa cum, din păcate, se întâmplă tot mai des...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON