URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
29 August 2017, 22:59

Premierul Tudose, despre legile justiţiei: Voi ţine cont şi de poziţia celor din Piaţa Victoriei

Premierul Tudose, despre legile justiţiei: Voi ţine cont şi de poziţia celor din Piaţa Victoriei foto: hotnews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Premierul Mihai Tudose susţine că, atunci când pachetul de legi ale justiţiei va ajunge la Guvern însoţit de avizul CSM, va ţine cont atât de poziţiile exprimate în interiorul sistemului judiciar, cât şi de poziţia celor au manifestat în faţa clădirii Guvernului.

Declaraţia a fost făcută marţi, la România TV, în contextul în care Tudose a precizat că Guvernul nu are încă pe masă o variantă finală a pachetului de legi din domeniul justiţiei.

"Domnul Tudorel Toader a venit cu o schiţă de proiect a ceea ce a înţeles domnia sa din discuţiile cu ceilalţi sau a preluat mot-a-mot sugestiile unor actori din domeniul justiţiei. A ieşit cu ele pe piaţă, a provocat dezbateri. Va trimite acest proiect la CSM, să vedem cu ce vine. Oficial, acel proiect încă nu a venit la Guvern", a spus Tudose, conform agenţiei de ştiri Mediafax.

Acesta a adăugat că, atunci când Guvernul va lua în dezbatere aceste legi, se va ţine seama nu doar de opiniile venite din sistemul judiciar, cât şi al cetăţenilor care îşi exprimă poziţia prin manifestaţii. "Când va veni, vă asigur că voi ţine cont atât de avizul CSM, cât şi de poziţia tuturor celor din piaţă. Când vorbesc de «piaţă», vorbesc chiar şi de piaţa din faţa clădirii Guvernului (Piaţa Victoriei - n.red.), dar şi din această «piaţă» a lumii justiţiei", a mai spus Toader.

După cum se ştie, săptămâna trecută, miercuri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a prezentat principalele propuneri privind modificarea legilor justiţiei, una dintre cele mai importante schimbări anunţate fiind excluderea preşedintelui României din procedurile de numire a şefului DNA, DIICOT şi Procurorului general.

Toader a anunţat şi modificări legate de răspunderea magistraţilor, arătând că procurorii şi judecătorii vor răspunte material pentru erorile judiciare. Totodată, magistraţii reclamaţi pentru posibile fapte penale vor fi urmăriţi penal de către o nouă direcţie din Parchetul General, spearată de DNA şi DIICOT, scăpând astfel de DNA.

Ministrul a mai propus şi subordonarea politică a Inspecţiei Judiciare, care ar urma să treacă de la CSM la Ministerul Justiţiei şi a mai anunţat că viitorii şefi de parchete DNA, DIICOT şi Parchetul General vor avea mandate de 4 ani în loc de 3. O altă noutate anunţată de Tudorel Toader este că nu vor mai exista procurori şi judecători sub vârsta de 30 de ani.

Modificarea legilor justiţiei a stârnit numeroase proteste, atât în rândul magistraţilor, cât şi în rândul populaţiei. Mii de oameni au ieşit, zilele trecute, în stradă, protestând împotriva modificărilor acestor legi, precum şi împotriva Pilonului II de pensii şi supraaccizei la carburanţi.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON