URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Februarie 2024, 16:55

Premieră: aparținătorii pacienților ajunși în Urgențele Spitalului Județean din Oradea vor primi informații în timp real despre aceștia, prin aplicația apartinator.ro (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru prima oară într-un spital din România, familiile persoanelor ajunse în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Oradea vor primi în timp real informații privind traseul și serviciile furnizate pacienților.

UPU lansează o aplicație concepută anume în acest scop, pentru telefoanele mobile, de către IT-iști voluntari în colaborare cu specialistul unității, care, însă, nu va înlocui și comunicarea față în față.

După 13 luni de lucru

Aplicația apartinator.ro va fi lansată joi dimineață, de la ora 8.00, după ce la dezvoltarea ei au lucrat patru IT-iști încă din ianuarie 2023, din vara anului trecut fiind testată de personalul medical și specialiștii care au elaborat-o.

Cu o zi înainte, împreună cu șeful UPU-SMURD Bihor, dr. Hadrian Borcea, aplicația a fost prezentată într-o conferință de presă, acesta subliniind că acest mod de comunicare între personalul medical și aparținătorii pacienților „este o premieră pentru România”.

Pentru ca aparținătorii să utilizeze aplicația aparținători.ro, care poate fi descărcată din Google Play și Apple Store, vor trebui să dețină orice model de smartphone cu sistem de operare minimum Android 5.1 sau iOS și, evident, să știe să-l utilizeze și pentru altceva decât comunicarea telefonică ori trimiterea/recepționarea mesajelor.

„Am pornit de la faptul că aparținătorii nu au acces în zona unde sunt pacienții și că trebuie găsită o cale de transmitere a informațiilor despre aceștia, în condițiile în care există mai multe reglementări naționale și internaționale care trebuie respectate, iar personalul este concentrat pe actul medical. IT-iștii au venit cu ideea unei aplicații care să fie ușor de folosit și să nu încalce cadrul legal”, a explicat șeful UPU-SMURD Bihor premisa de la care a pornit proiectul aplicației apartinator.ro.

Dr. Borcea a subliniat că aplicația nu va transmite informații medicale de specialitate, datele fiind șterse după 8 ore, interval după care vor rămâne în sistemul informatic al UPU doar datele statistice care să permită efectuarea, ulterior, a unor analize privind managementul pacienților.

Cum se folosește aplicația apartinator.ro

Dr. Hadrian Borcea a arătat că la prezentarea în UPU, după ce pacientul trece prin Triaj (în funcție gradul de urgență medicală a problemei pe care o are), personalul medical întocmește Fișa Pacientului, ca de obicei, însă aceasta va avea într-un colț un cod QR cu datele de identificare ale fiecărui pacient, care va fi prezentat oricărui aparținător, pentru a fi scanat cu telefonul, de către asistentul de Triaj.

Tot pe Fișa Pacientului va fi atașat formularul stabilit prin Legea privind acordul pacientului de a transmite informații despre el unei singure persoane (identificată cu actul de identitate și cu numărul de telefon). „Astfel putem ști cui oferim informațiile. Desigur, acea persoană poate da informațiile mai departe și altor rude ale pacientului, dar asta nu mai este răspunderea noastră”, a precizat medicul șef al UPU-SMURD.

Aplicația apartinator.ro va lega, practic, trei telefoane, unul al asistentului de Triaj, altul al medicului curant și celălalt al aparținătorului pacientului.

„Se face Fișa Pacientului, asistentul de Triaj oferă codul QR aparținătorului pentru scanare și alege medicul curant din listă (n.r. - medicul care preia pacientul din lista medicilor de serviciu), iar medicul curant primește informația că trebuie să se ocupe de pacient”, a explicat dr. Borcea, adăugând că, apoi, în aplicație se vor consemna și respectiv vizualiza informații într-o „axă a timpului” privind pacientul în chestiune.

Din prima clipă, aparținătorul primește informația despre pacient furnizată de asistentul de Triaj, iar ulterior cele furnizate de medicul curant. „Vede tot ce se întâmplă cu pacientul în desfășurare, de la consultație la recomandări de investigație și investigația efectuată la tratament, până la finalizarea cazului fie prin externare, fie prin internarea în spital sau prin transfer”, a spus dr. Borcea.

Acesta a precizat că aplicația va oferi inclusiv informații privind evoluția durerii pacientului, notată pe o scară de la 0 („fără durere”) la 10 (”dureri de nedescris”), ilustrate de emoticoane.

Cu posibilități de dezvoltare

Șeful UPU-SMURD Bihor a subliniat că aplicația apartinator.ro va oferi informații privind investigațiile recomandate de medicul curant și efectuate de medicii specialiști (de exemplu radiografie, analize de laborator, CT, RMN etc), precum și faptul că pacientului i „se administrează tratament”, fără ca această din urmă informație să fie detaliată, transmițând, de pildă, că i se administrează un medicament sau altul.

„Această informație nu va fi transmisă prin aplicație, dar va putea fi oferită aparținătorului direct de medicul curant, care o poate și explica”, a spus dr. Borcea, adăugând că, de altfel, „folosirea aplicației nu va înlocui comunicarea față în față între medicul curant și aparținător”, rostul ei fiind strict de transmitere a informațiilor în timp real.

Dr. Borcea a precizat că personalul medical al UPU folosește în testare aplicația din vara anului trecut, iar aparținătorii o vor putea folosi de joi, 15 februarie, de la ora 8.00. „Vom afișa o informare și un instructaj privind folosirea aplicației”, a spus el.

De asemenea, medicul a adăugat că specialiștii în IT au în vedere inclusiv utilizarea Inteligenței Artificiale pentru ca pe viitor aplicația să permită și estimarea timpului pentru finalizarea cazului, dar și să fie extinsă inclusiv în spital. „Am discutat cu conducerea spitalului și se dorește acest lucru, pentru că ar oferi mai multe informații decât prin SMS-ul care se generează automat acum”, a spus șeful UPU, arătând că în acest fel aparținătorii pacientului internat vor beneficia de informații mai cuprinzătoare despre situația medicală a acestuia, de exemplu ce analize, investigații și tratamente i se fac.

Tot vizând o posibilă dezvoltare a aplicației, dr. Borcea a afirmat că se ia în considerare ca pe viitor aceasta să permită comunicarea între medicul curant și aparținător prin apel video.

„Aplicația a fost dezvoltată gratuit de voluntari, de aceea a și durat așa mult pentru testare și lansare, pentru că acești oameni au muncit pe timpul și pe banii lor, dar pe viitor, pe măsură ce vom avea finanțare, aplicația va putea fi dezvoltată”, a conchis șeful UPU-SMURD Bihor.

De la „moartea domnului Gâdoiu”

Aplicația apartinator.ro a fost dezvoltată printr-o colaborare între IT-iștii voluntari și personalul UPU-SMURD Bihor după ce BIHOREANUL a relatat, la finele anului 2022, cazul unei orădence al cărei tată, bolnav cronic, a fost transportat la Urgențe în vara acelui an deoarece i s-a făcut rău, iar în câteva ore a primit informații despre starea acestuia de doar două ori, fapt explicat prin volumul mare de lucru al medicilor și asistentelor, care face imposibil ca aceștia să comunice cu aparținătorii în timp real, prima lor datorie fiind să se ocupe de bolnavi.

După articolul publicat de BIHOREANUL, orădeanca a fost invitată de conducerea UPU-SMURD să asiste la activitatea personalului. „Am reușit s-o determinăm pe doamna respectivă să vină alături de noi. Ulterior, am invitat-o și la o conferință despre medicina de urgență, în care am abordat și problema comunicării, iar de atunci am avut o legătură constructivă”, a explicat la vremea respectivă dr. Borcea.

În urma experienței, conducerea UPU-SMURD a ajuns la concluzia că trebuie îmbunătățită comunicarea cu aparținătorii pacienților, iar, dată fiind suprasolicitarea personalului, cea mai rapidă și fezabilă formă de comunicare ar fi aplicația apartinator.ro.

„Câteva luni am observat activitatea din Triaj și am văzut mai multe lucruri pe care nu le cunoșteam. Am văzut oameni care au venit la Urgențe spunând că au febră, dar nu și-au măsurat-o, oameni care au venit acuzând dureri pentru că s-au lovit cu o săptămână înainte, timp în care nu au consultat niciun medic, dar am văzut și cât de ocupați sunt medicii cu pacienții, prea ocupați ca să mai și vorbească cu aparținătorii”, a declarat BIHOREANULUI unul dintre IT-iștii care au contribuit la elaborarea aplicației.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Super
.
Postat 15 Februarie 2024, 20:52 de Sandu2100
Ideea nu-i rea
Practica...
Postat 15 Februarie 2024, 12:52 de Maikeltroll
@KP
Chiar nu te poti abtine?
Postat 14 Februarie 2024, 20:52 de Biggie
Intenția este lăudabilă.
Bucurie mare printre hackeri.
Postat 14 Februarie 2024, 18:18 de KP
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON