URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2018, 12:04

Prefectul Mihaiu: Spre ruşinea noastră, doar 15% din gospodăriile din Bihor sunt asigurate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În şedinţa de miercuri a Colegiului Prefectural, prefectul Ioan Mihaiu a vorbit despre o situaţie pe care a catalogat-o ca fiind ruşinoasă: dezinteresul bihorenilor pentru asigurările obligatorii ale locuinţelor.

"Spre ruşinea noastră, doar 15% din gospodăriile private sunt asigurate. Ne place să ne comparăm cu alţii şi putem şi acum să ne comparăm cu Bucureşti, unde procentul este de 40%, cu Braşov, unde este de peste 40%, sau cu Cluj, procent de peste 30%. Nici cu Arad şi Satu Mare nu ne putem compara, au mai multe gospodării asigurate", a declarat prefectul Ioan Mihaiu.

Spusele prefectului se confirmă la o simplă verificare pe site-ul PAID România (Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale), unde se arată că în Bihor sunt încheiate 35.560 de asigurări obligatorii de locuinţe (14,15%), procent similar cu cel al judeţului Sălaj (14,14%).

Prefectul Ioan Mihaiu a făcut aceste precizări în contextul în care, în urmă cu zece zile, când mai multe râuri din Bihor au fost vizate de un cod portocaliu de inundaţii, o singură locuinţă a fost afectată. Pompierii au scos apa din casă, stabilindu-se totodată că motivul inundaţiei a fost că şanţul din faţa casei nu era curăţat.

Mihaiu a amintit că toţi primarii pot primi acces pe site-ul unde pot verifica, exact, care locuinţă are încheiată poliţia de asigurare împotriva dezastrelor. "Legea permite şi sancţionarea celor care nu au. Nu ne dorim sancţionarea, dar nu este normal să avem sub 15% locuinţe asigurate", a precizat prefectul Bihorului.

În timp ce nu se preocupă deloc ca bihorenii să încheie poliţele de asigurare, unii primari trimit la Prefectură liste cu bihoreni care solicită despăgubiri, în urma unor daune provocate de fenomene naturale ori dezastre. Asta deşi, a precizat Mihaiu, edilii ştiu foarte bine sau ar trebui să ştie că o lege aflată în vigoare de un deceniu interzice despăgubirea persoanelor private din fonduri publice.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Doamne dă-i! Amin!
N-aţi putea, domnule prefect, să prezenteţi mai întâi o listă a foştilor colegi de la finanţe, soţiile lor, copii lor, rude şi afini până la gradul IV (colonel) şi nu în ultimul rând al "fraţilor" întru credinţă care sunt angajaţi ai firmelor de asigurări şi ai băncilor pe lângă care funcţionează acestea? După aceea, poate ne spuneţi, tot în urma "analizei de piaţă" făcută sau primită, câte clădiri ale instituţiilor publice nu sunt asigurate! P.S. Înţeleg că "procentul de 15% locuiţe asigurate nu este normal". 40%, în schimb vi se pare normal în condiţiile unei legi care prevede obligativitatea asigurării? Este edificatoarea raportarea dumneavoastră atât la prevederile legale, cât şi la procente. Probabil sunt sechele din vremea în care vămuiaţi contribuabilii. Păreţi un fel de Vasile Roaită cu mâna pe semnalul de alarmă al pupilelor care nu-şi pot îndeplini planul impus de multinaţionalele care domină piaţa asigurărilor.
Postat 29 Martie 2018, 14:05 de eutanasiu
O alta țeapă
Mai lasati- ne cu vrăjeală ăsta ieftina întrebații pe săteni și Rieni sau Coadă Lacului câți bani au primit despăgubiri de la firmele de asigurări după furtună de asta toamnă ( septembrie) plua, o alta taxa aiurea. La asigurarea obligatorie sunt despăgubite doar anumite daune un exemplu daca îți intră apa in casa prin acoperiș primești p... Tre să îți între apa pa ușa și alte exemple penibile de asta de grăbesc oameni să își facă asigurare .când au plecat oameni să ceară despăgubiri li sa dat p... .
Postat 28 Martie 2018, 20:45 de sss
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON