URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iulie 2015, 19:45

Poliţia Bihor şi-a prezentat vedeta: Gom, câinele salvator (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vedeta Poliţiei bihorene, Gom, câinele de urmă care luna trecută a reuşit să găsească o fetiţă de 2 ani şi 4 luni, dispărută din grădina bunicilor ei din comuna Sârbi, a fost prezentat, miercuri, de conductorul său, Florian Mitra, agent principal de poliţie în cadrul Serviciului Criminalistic.

În vârstă de 9 ani, ciobănescul german a ajuns la Oradea în 2006 trimis de la Centrul chinologic al Poliţiei române "Aurel Greblea" din Sibiu, unde a fost antrenat pentru a lua urma umană.

Vioi, agil şi extrem de devotat conductorului său, Gom pare fericit să îşi facă treaba. O ia ca pe o joacă sau ca pe o provocare, pentru care e fericit să primească felicitări şi mici recompense. "Tot ce face e din plăcere. Dacă îl obligi să facă ceva ce nu-i convine, pur şi simplu refuză", explică subofiţerul.

Ce face un câine poliţist atunci când nu e în misiune? E hrănit şi periat în fiecare zi, verificat periodic de medicul veterinar, are program de joacă şi plimbare, dar şi antrenamente zilnice pentru a se menţine în formă.

În cei 9 ani de când e "angajat" la Poliţia Bihor, Gom a participat la sute de acţiuni pentru prinderea unor hoţi, tâlhari, violatori şi criminali. "În primul an de activitate i-a condus pe poliţiştii care cercetau un caz de omor direct la casa criminalului. A mers 4 kilometri şi s-a oprit la uşa suspectului", spune Florian Mitra.

Dintre toate "misiunile", însă, salvarea fetiţei din Sârbi a fost una specială. "Am participat la multe misiuni alături de Gom, nenumărate cazuri de omoruri, violuri, tâlhării, furturi, acesta a fost unic, cel mai emoţionant. Cu atât mai mult cu cât şi eu am un copilaş şi ştiu ce înseamnă să fii părinte. Când găseşti un copil aşa... în noapte, pe câmp, fără niciun ajutor, este ceva foarte emoţionant", explică Mitra.

Cazul, prezentat de BIHOREANUL, a avut un final fericit. Fetiţa, Gloria, se afla la bunici şi s-a pierdut din grădina casei seara, la ora 7 și a fost găsită 3 ore mai târziu.

"Am pornit de la locul unde se afla fetiţa, din curtea bunicilor. Am folosit o pereche de pantalonaşi ai fetiţei pentru darea mirosului. Am parcurs o distanţă de vreo trei kilometri, după care la o răscruce de drumuri am observat, în praf, o urmă de încălţăminte de copil. De acolo, i-am reîmprospătat urma de miros. M-am uitat la telefon, era exact ora 22. Eram pe câmp, pe un teren străin, începuse să se înnopteze, i-am sunat pe colegii mei, să-i chem să continuăm de acolo căutarea. Eu între timp am plecat mai departe. Am mai mers fără oprire, vreo 20 de minute, când am auzit un strigăt de copil, dintr-un lan de grâu. Era Gloria, care îl văzuse pe Gom", îşi aminteşte Florin Mitra.

La ora 22.22, poliţistul era cu fetiţa în braţe. "Nu plângea. Era cu săndăluţele date jos, stătea pe jos şi se juca în pământ", îşi aduce aminte poliţistul care, impresionat de cazul fetiţei, la o zi după misiune s-a întors la ea într-o vizită, ducându-i şi un cadou, un Gom de pluş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON