URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 15 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
08 Iulie 2015, 19:45

Poliţia Bihor şi-a prezentat vedeta: Gom, câinele salvator (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vedeta Poliţiei bihorene, Gom, câinele de urmă care luna trecută a reuşit să găsească o fetiţă de 2 ani şi 4 luni, dispărută din grădina bunicilor ei din comuna Sârbi, a fost prezentat, miercuri, de conductorul său, Florian Mitra, agent principal de poliţie în cadrul Serviciului Criminalistic.

În vârstă de 9 ani, ciobănescul german a ajuns la Oradea în 2006 trimis de la Centrul chinologic al Poliţiei române "Aurel Greblea" din Sibiu, unde a fost antrenat pentru a lua urma umană.

Vioi, agil şi extrem de devotat conductorului său, Gom pare fericit să îşi facă treaba. O ia ca pe o joacă sau ca pe o provocare, pentru care e fericit să primească felicitări şi mici recompense. "Tot ce face e din plăcere. Dacă îl obligi să facă ceva ce nu-i convine, pur şi simplu refuză", explică subofiţerul.

Ce face un câine poliţist atunci când nu e în misiune? E hrănit şi periat în fiecare zi, verificat periodic de medicul veterinar, are program de joacă şi plimbare, dar şi antrenamente zilnice pentru a se menţine în formă.

În cei 9 ani de când e "angajat" la Poliţia Bihor, Gom a participat la sute de acţiuni pentru prinderea unor hoţi, tâlhari, violatori şi criminali. "În primul an de activitate i-a condus pe poliţiştii care cercetau un caz de omor direct la casa criminalului. A mers 4 kilometri şi s-a oprit la uşa suspectului", spune Florian Mitra.

Dintre toate "misiunile", însă, salvarea fetiţei din Sârbi a fost una specială. "Am participat la multe misiuni alături de Gom, nenumărate cazuri de omoruri, violuri, tâlhării, furturi, acesta a fost unic, cel mai emoţionant. Cu atât mai mult cu cât şi eu am un copilaş şi ştiu ce înseamnă să fii părinte. Când găseşti un copil aşa... în noapte, pe câmp, fără niciun ajutor, este ceva foarte emoţionant", explică Mitra.

Cazul, prezentat de BIHOREANUL, a avut un final fericit. Fetiţa, Gloria, se afla la bunici şi s-a pierdut din grădina casei seara, la ora 7 și a fost găsită 3 ore mai târziu.

"Am pornit de la locul unde se afla fetiţa, din curtea bunicilor. Am folosit o pereche de pantalonaşi ai fetiţei pentru darea mirosului. Am parcurs o distanţă de vreo trei kilometri, după care la o răscruce de drumuri am observat, în praf, o urmă de încălţăminte de copil. De acolo, i-am reîmprospătat urma de miros. M-am uitat la telefon, era exact ora 22. Eram pe câmp, pe un teren străin, începuse să se înnopteze, i-am sunat pe colegii mei, să-i chem să continuăm de acolo căutarea. Eu între timp am plecat mai departe. Am mai mers fără oprire, vreo 20 de minute, când am auzit un strigăt de copil, dintr-un lan de grâu. Era Gloria, care îl văzuse pe Gom", îşi aminteşte Florin Mitra.

La ora 22.22, poliţistul era cu fetiţa în braţe. "Nu plângea. Era cu săndăluţele date jos, stătea pe jos şi se juca în pământ", îşi aduce aminte poliţistul care, impresionat de cazul fetiţei, la o zi după misiune s-a întors la ea într-o vizită, ducându-i şi un cadou, un Gom de pluş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON