URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
07 Noiembrie 2017, 13:21

Pentru un oraş curat: RER deschide un punct de colectare unde orădenii vor putea arunca, gratuit, 12 tipuri de deşeuri

Pentru un oraş curat: RER deschide un punct de colectare unde orădenii vor putea arunca, gratuit, 12 tipuri de deşeuri ACCESIBIL. Amenajat chiar la baza pasajului suprateran care leagă strada Thurzo Sandor de cartierul Grigorescu, punctul de colectare separată este uşor de găsit
Pentru un oraş curat: RER deschide un punct de colectare unde orădenii vor putea arunca, gratuit, 12 tipuri de deşeuri ACCESIBIL. Amenajat chiar la baza pasajului suprateran care leagă strada Thurzo Sandor de cartierul Grigorescu, punctul de colectare separată este uşor de găsit
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Nu ştiţi unde să aruncaţi mobila veche, când vă înnoiţi locuinţa? Resturile vegetale rămase în urma curăţeniei prin curte sau gresia veche pe care aţi schimbat-o? În curând, veţi avea parte de un răspuns unic: la noul punct de colectare separată pe care RER Ecologic Service îl va deschide lângă cimitirul municipal!

În recipientele anume amplasate pe această platformă modern amenajată, orădenii vor putea arunca - gratuit - 12 tipuri de deşeuri, care apoi vor fi predate de operatorul de salubritate firmelor specializate în neutralizarea lor. O investiţie de aproape 300.000 de euro, pe care RER a făcut-o pentru ca Oradea să fie tot mai curată.

Promisiuni îndeplinite

Operatorul licenţiat de salubritate al Oradiei se ţine de promisiuni. În vara anului 2015, când Consiliul Local a votat prelungirea contractului de delegare a serviciului de salubrizare până în anul 2020, societatea şi-a asumat o serie de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii activităţii.

Conform acestei înţelegeri, RER Ecologic Service a amenajat 10 puncte subterane pentru colectarea deşeurilor, care au costat 120.000 de euro şi au fost date în folosinţă anul trecut, a închis cu un sistem de acces controlat - alimentat cu energie solară - 530 de ţarcuri din oraş, lucrare care a costat 441.300 de euro şi a fost finalizată în septembrie, iar acum face retuşurile finale la ultima investiţie asumată: amenajarea unui punct de colectare separată, în care orădenii vor putea arunca gratuit mai multe feluri de deşeuri.

Pe sortimente

Platforma cu pricina a fost amenajată pe un teren de la marginea cimitirului municipal înspre cartierul Nufărul, cu intrare din strada Thurzo Sandor, artera ce leagă şoseaua de centură de strada Atelierelor. Aici, RER a amplasat 12 containere în care orădenii vor putea arunca tot atâtea tipuri de deşeuri, prevăzute în regulamentul de funcţionare aprobat de Consiliul Local în cea mai recentă şedinţă.

Este vorba de: deşeuri cu conţinut periculos, materiale textile, ambalaje metalice, obiecte de uz casnic, sticlă, deşeuri electrice, electrocasnice şi electronice, materiale plastice, hârtie şi carton, lemn şi mobilier, deşeuri vegetale, deşeuri rezultate din lucrări de amenajări sau reamenajări pentru care nu este necesară autorizaţie de construire şi bunuri reutilizabile.

În această ultimă categorie vor intra toate obiectele funcţionale şi nedeteriorate, de pildă o canapea sau un aparat electrocasnic, care nu mai sunt folosite de proprietar, dar ar putea fi de mare folos unui sărman.

Reciclabilele, fără limite

Concret, orice orădean va putea merge la noul punct de colectare, pe jos sau cu un vehicul cu sarcina maximă de 1,5 tone, şi, după ce îşi va prezenta cartea de identitate, va putea arunca deşeurile în recipientul destinat. Nu înainte, însă, ca acestea să fie verificate de angajaţii platformei, care vor trebui să noteze cantitatea sau volumul lor. Asta pentru că regulamentul aprobat de aleşii orădenilor prevede cantităţi maxime pentru anumite tipuri de gunoaie.

Nu sunt afectate de această regulă deşeurile reciclabile, textile, electrice sau vegetale, pe care orădenii le pot duce în orice cantitate. În schimb, regulamentul prevede următoarele limite: pentru deşeuri din construcţii - 1 metru cub pe zi şi 3 mc pe an; piese de mobilier - aferente unei camere pe zi, aferente pentru 4 camere pe an; ulei vegetal - 10 litri pe zi, 40 de litri pe an, bidoane insecticide şi cutii de vopsele - 10 bucăţi pe zi, 30 într-un an; anvelope - 5 bucăţi pe zi, 15 pe an; neoane - 10 bucăţi pe zi, 30 pe an; baterii - 50 pe zi, 200 într-un an; medicamente expirate - 15 cutii pe zi, 60 într-un an.

Gratis pentru toţi

Mai departe, RER Ecologic Service va preda deşeurile operatorilor autorizaţi pentru neutralizarea lor, adică fie depozitului ecologic administrat de Eco Bihor, fie societăţilor specializate în colectarea deşeurilor electronice sau periculoase.

Indiferent ce deşeuri vor duce la punctul de colectare, orădenii nu vor plăti niciun leu. În baza parteneriatului dintre RER şi Primărie, acest serviciu va fi complet gratuit pentru locuitorii municipiului.

Amenajarea punctului de colectare este pe ultima sută de metri, aşa că inaugurarea şi darea lui în folosinţă va avea loc în curând. De-atunci, orădenii care obişnuiesc să-şi lase resturile pe la colţ de stradă nu vor mai avea nicio scuză...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
felicitari!
o stire foarte practica si de interes pentru oradeni. felicitari si ziarului care a prezentat stirea, dar si primariei care ajuta la curatenia orasului!
Postat 07 Noiembrie 2017, 20:45 de roger
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON