URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Aprilie 2022, 12:34

Pentru amenzile primite poţi să te judeci "acasă"

Pentru amenzile primite poţi să te judeci 'acasă' (foto: arhivă)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 20 aprilie a.c., Preşedintele României a promulgat Legea nr. 107/2022 prin care este operată o importantă modificare a legii cadru privind constatarea şi sancţionarea contravenţiilor, respectiv Ordonanţa Guvernului nr. 2/2001.

Conform modificărilor aduse articolului 32 din OG nr. 2/2001, prin această lege, plângerea se depune şi se soluţionează în baza competenţei alternative la judecătoria în a cărei circumscripţie a fost săvârşită contravenţia, ori la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau sediul contravenientul.

Ca atare, de la data intrării în vigoare a legii de modificare, respectiv la trei zile de la publicarea Legii nr. 107/2022 în Monitorul Oficial, persoana sancţionată printr-un proces-verbal va putea să aleagă dacă să se judece la locul faptei, ca până acum, sau la domiciliul său. Trebuie făcute, însă, nişte precizări importante...

În primul rând, legea nu retroactivează, fiind o lege de procedură şi nu o lege de drept material contravenţională mai favorabilă. Ca atare, toate plângerile introduse până la data intrării în vigoare a legii la domiciliul contravenientului vor fi trimise instanţei de la locul săvârşirii faptei. Precizarea este importantă, deoarece în practică se opta pentru introducerea plângerii la instanţa de domiciliu pentru două motive: să se obţină mai uşor certificatul necesar pentru recuperarea permisului de conducere când acesta era suspendat şi, în unele situaţii, pentru a se lungi procedura şi amâna executarea sancţiunilor.

În al doilea rând, trebuie subliniat că, odată introdusă plângerea la instanţa locului faptei, după intrarea în vigoare a legii, nu mai poate fi obţinută trimiterea cauzei la instanţa de domiciliu. Mai pe româneşte, conform noii legi, persoana sancţionată poate opta dacă vrea să se judece acasă sau la locul faptei. Odată opţiunea exprimată prin înregistrarea plângerii la una dintre instanţe, nu se mai poate reveni asupra ei.

În final, este de menţionat faptul că trebuie urmărit ce efecte va avea noua lege care modifică un sistem vechi de peste o sută de ani ce prevedea competenţă doar instanţei de la locul săvârşirii faptei, pe motiv că acolo se administrează cel mai uşor probele.

În epoca tehnologiei şi digitalizării, cred că schimbarea va aduce lucruri bune, chiar dacă, în urmă cu câteva săptămâni, Ministerul Justiţiei s-a opus cu îndârjire la adoptarea noii legi. De altfel, se pare că această instituţie, în configuraţia actuală, se cam opune oricărei schimbări. Aşa, din principiu...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Interesant....
Astept reactia *, sunt destui pripasiti la caldurica prin parlament (si nu numai)! Cred ca va fi sesizata weberovka sau/si ccr. Motivul: inegalitatea de arme! Adica puleanul sa se judece unde vrea, iar internele sa nu poata? Argumente vor avea cu duiumul: cica bugetul internelor va fi grav afectat. Aici cam asa e: diurna pt. un consilier juridic de la melitie e mai mare ca a unui sofer de TIR. Basca hotel, avion (unde e cazul).... Nicio clipa nu se vor gandi nici cei care sesizeaza si nici cei care sunt sesizati ca exista mijloace de comunicare de tot felul, poti depune intampinare, concluzii, etc si prin e-mail, nu-i nevoie sa treci pe la registratura. Plus audierea online.
Postat 28 Aprilie 2022, 09:18 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON