URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Noiembrie 2023, 13:17

Orga monumentală din Oradea a fost inaugurată după restaurare cu un concert special, susținut de organista Catedralei din Salzburg (FOTO/VIDEO) 

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce în prima parte a zilei a fost binecuvântată în cadrul unei slujbe religioase, orga renovată din Catedrala Romano-Catolică a Oradiei a fost inaugurată duminică seara printr-un concert special, susținut de Judith Trifellner-Spalt, organistă a catedralei din Salzburg, și descris de gazde drept „o expresie a mulțumirii față de toți cei care au contribuit la lucrările de renovare”. 

Din orga cea restaurată și extinsă a catedralei din Oradea au răsunat lucrări de Johann Sebastian Bach, Franz Liszt, Georg Muffat, Wolfgang Amadeus Mozart, precum și un preludiu creat de organista Judith Trifellner-Spalt după teme de Johann Michael Haydn, muzicianul care a locuit, compus și dirijat la Oradea. „Temele lui Michael Haydn revin astfel la Oradea”, a subliniat preotul paroh Pék Sándor, cel care a și prezentat momentele muzicale, asociindu-le cu momente de înălțare și gratitudine. Una dintre lucrări a fost interpretată la orga mică a basilicii, cu alte tipuri de sunete decât cea mare. 

Publicul care a umplut basilica orădeană a răsplătit invitata cu aplauze prelungite, iar episcopul Böcskei László i-a dăruit flori, un mini-tub ca de orgă, inscripționat cu data concertului de la Oradea, precum și o frunză din grădina Palatului Baroc, trasă în cupru, „care să amintească de acea energie a vieții care vrea să se desfășoare, să se împlinească...”. 

Episcopul Böcskei László, care a vorbit în română, maghiară și germană, i-a mulțumit invitatei speciale din Salzburg și a subliniat că, „în urmă cu 261 de ani, Michael Haydn a plecat din Oradea la Salzburg, pentru a deveni concertmaestru al catedralei de acolo”.

„Până atunci, o perioadă a activat aici, în Oradea, a condus corul și orchestra de aici și a concertat în catedrala din piața centrală a Oradiei. Acum încercăm să reînnodăm această legătură, care vorbește despre tradiția muzicală a orașului nostru, care poate să aducă mult bine, multă noblețe...”, a spus PS Böcskei. 

Înaltul prelat a anunțat că vor urma și alte concerte de orgă în catedrală, ba chiar și un program săptămânal cu mici recitaluri. 

Construcția orgii monumentale din corul sudic al catedralei baroce din Oradea a fost realizată la comanda împărătestei Maria Tereza. Instrumentul a avut însă mai multe etape istorice și stilistice.

Bufetul orgii a fost construit între 1777 și 1782 de meșterul vienez Fridolin Ferstl, iar ulterior, în 1892, Országh Sándor a renovat instrumentul, construind o orgă mecanică, cu 32 de registre. 

Printr-un proiect Ro-HU, orga a fost acum renovată, dar și îmbunătățită.

„Restaurarea a presupus cea mai mare provocare în optimizarea tehnică și sonoră a instrumentului, în cadrul căreia a trebuit să se păstreze structura funcțională și sunetul artistic, menținând totodată caracterul original, unicitatea și farmecul provincial al orgii. Restaurarea a atins într-o mare măsură obiectivul propus: orga poate reda o gamă extrem de largă a repertoriului internațional fără compromisuri, fiind ușor de acționat pentru orice organist familiarizat cu instrumente de factură germană târzie”, a transmis Homolya Dávid András, organist și expert în aceste instrumente, care a lucrat la acest proiect.

La rândul său, Kristófi János, organist și dirijor al orchestrei basilicii, a transmis că „Oradea este orașul minunilor”, în contextul renovării acestui instrument de preț. Acesta este format acum din 37 de registre și are în total 2306 tuburi, dintre care 156 de piese au fost păstrate și montate din orga de secol XVIII a lui Ferstl. Cel mai mic tub are doar 11 mm, iar cel mai înalt - 6 metri.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON