URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Ianuarie 2020, 18:45

Oradea va avea anul acesta un buget de 1,8 miliarde lei, cu 30% peste cel din 2019

Primarul de Oradea, Ilie Bolojan, a făcut public vineri, în cadrul unei conferinţe de presă la care au mai participat viceprimarul Florin Birta şi directorul economic al municipalităţii, Eduard Florea, proiectul de buget pentru anul în curs.

Buget axat pe investiţii

"Bugetul oraşului se ridică anul acesta la 1,8 miliarde lei şi este cu 30% mai mare decât bugetul pe anul trecut", a declarat viceprimarul Florin Birta (foto).

Potrivit edilului, banii oraşului vor fi alocaţi în proporţie de 56% pe cheltuielile de funcţionare ale oraşului, de la finanţarea aparatului administrativ, până la costurile cu salubritatea sau iluminatul public, iar diferenţa de 43% va rezervată investiţiilor.

"Anul acesta vom aloca investiţiilor 785 milioane lei. Aceasta este a doua sumă ca mărime alocată investiţiilor după anul 2015 (n.r. de la sfârşitul precedentei perioade de finanţare), când am avut un vârf de 836 milioane lei alocat investiţiilor", a spus Birta.

Potrivit viceprimarului, municipalitatea va finanţa cu prioritate proiectele europene contractate, urmate de lucrările colaterale proiectelor europene şi, mult mai puţine, proiecte noi.

Un credit de 100 milioane lei

În ceea ce priveşte repartizarea bugetului, anul acesta 56% din cheltuielile de funcţionare (574,5 milioane lei) vor fi alocate pentru finanţarea instituţiilor şcolare, dar mai ales spitaliceşti, Oradea fiind singurul oraş din ţară care a preluat administrarea acestora.

Apoi, un procent consistent de 15% va fi alocat pentru suportarea datoriilor oraşului. "Datoria publică se va ridica la 149 milioane lei, în ideea că vom lua un credit de 100 milioane lei pentru finanţarea proiectelor europene, pe care însă vrem să îl restituim în timp de un an. Luăm banii, plătim constructorii, decontăm cheltuielile cu finanţatorul european şi rambursăm împrumutul", a explicat directorul economic Eduard Florea (foto).

În mod descrescător, un procent de 10% din cheltuielile de funcţionare (106,9 milioane lei) îl reprezintă serviciile publice, de la salubritate la iluminat, 9% (91,6 milioane lei) va fi cheltuiala cu instituţiile publice, de la aparatul Primăriei la instituţiile subordonate, precum Direcţia de Asistenţă Socială Oradea şi altele, iar 6% (60,7 milioane lei) vor fi cheltuielile cu asistenţa socială.

Bani pentru ONG-uri!

La acelaşi capitol de cheltuieli, municipalitatea va continua şi anul acesta finanţarea unor programe locale precum susţinerea învăţământului românesc în Ungaria prin suportarea cheltuielilor de personal cu profesori care predau în Micherechi, premierea cuplurilor căsătorite de 50 de ani, organizarea galei „Campionii Viitorului”, dedicată tinerelor talente sportive, şi a galei Antreprenorului Orădean, destinată mediului de afaceri.

Ca un element de noutate, după o pauză de doi ani, municipalitatea va relua anul acesta finanţarea pe bază de concurs de proiecte a organizaţiilor neguvernamentale care derulează programe de interes public. "Va fi un regulament care va fi adoptat de Consiliul Local în această primăvară. Vor fi termene, proiecte, vor fi echipe de evaluare", a declarat primarul Ilie Bolojan.

Edilul a explicat motivul pentru care municipalitatea a sistat vreme de doi ani finanţarea ONG-urilor. "Am avut doi ani de zile în care am marcat Centenarul, iar aceste proiecte cu caracter social-cultural se suprapuneau peste cele propuse de ONG-uri", a declarat Bolojan.

Bugetare participativă, doar la anul!

În schimb, aşa cum BIHOREANUL a anunţat, municipalitatea nu va organiza anul acesta cea de-a treia ediţie a procesului de bugetare participativă prin care orădenii pot propune municipalităţii implementarea a 10 proiecte, fiecare în limita 200.000 euro.

După ce s-a trezit în imposibilitatea de a amenaja parcul etnografic de la Colegiul Naţional Onisifor Ghibu (foto) pentru că terenul aferent investiţiei aparţine Ministerului Educaţiei, ori de a reabilita casa de cultură din Podgoria pentru că se află într-o stare avansată de degradare, primarul Ilie Bolojan refuză să îşi asume alte proiecte până când vor fi implementate cele deja propuse de orădeni.

"N-ar avea niciun sens să începem altă sesiune de depunere de proiecte fără să le fi finalizat pe cele propuse, pentru că orădenii, dacă nu vor vedea rezultate, nu vor participa. În toamna acestui an sau în primăvara anului viitor, când cea mai mare parte a proiectelor va deveni realitate, vom relua procedura bugetării participative", a spus edilul.

Lucrări pe bandă rulantă

Oricum, municipalitatea s-a înhămat deja la prea multe proiecte. Pe lista investiţiilor care urmează să fie finalizate anul acesta se numără prelungirea drumului rapid de la intersecţia Căii Bihorului cu strada Ion Bogdan şi ieşirea din Oradea spre Biharia, modernizarea Unităţii de Primire Urgenţe de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, lărgirea podului Dacia și realizarea pasajului subteran pe sub bulevardul Magheru (foto).

Lista mai cuprinde, printre multe altele, mutarea blocului operator de la spitalul de ginecologie, reabilitarea Pieţei Cetate, prelungirea liniei de tramvai din Calea Aradului până în zona Cantemir, reabilitarea zidurilor Cetăţii, amenajarea centrelor de cartier şi multe altele.

Finalizarea acestor investiţii nu va însemna însă finalul deranjului public. Municipalitatea va demara, în jumătatea a doua a anului, lucrări de amploare precum cele de amenajare a primului tunel subteran din centru civic care va lega podul Dacia de zona catedralei ortodoxe, urmat apoi de cel care va duce spre Parcul 1 Decembrie, reabilitarea Bulevardului Nufărul – Cantemir şi altele.

Proiectul de buget pentru anul 2020 va fi supus dezbaterii publice până pe data de 3 februarie după care va fi reanalizat şi discutat în Consiliul Local pe 19 februarie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
PLATONA adrian
Pasajul ăla și altele e foarte bune pt noi. Doar trebuie sa priveste la AsentimenT , și pisuarul PARIS e bun. Dar nu e bun bloc Z3 de pe Doja.
Postat 19 Ianuarie 2020, 01:30 de sandu1260
.".si realizarea pasajului subteran pe sub bulevardul Magheru (foto)..." Wow, ce de tehnologie ultra moderna,ce de specialisti....
Deci,specialistior,care ati avizat aceste proiecte,...fara numar,fara numar.. .."pentru inspectie,prezentati arm !" Vine inspectia...fara culoare politica,fara partipriuri,fara interese...
Postat 18 Ianuarie 2020, 20:24 de platona
CrisDumi
Nu te-ai saturat sa vorbești degeaba??
Postat 18 Ianuarie 2020, 11:51 de sandu1260
Amatorismul a avansat în administrația orădeană, odată cu prețul aurului ... și în același ritm !?!
La nivelul municipalității se confundă "investițiile" promise ... cu fluxul de numerar și invers !?! Cum decontările interne sau externe, după caz, se fac după cuantificarea a cca. 70% din faza terminării de lucrări, Oradea va consuma 1,8 miliarde buget într-un singur an ... eventual prin 2027, când se încheie ciclul european al fondurilor UE !?! Bate câmpii atât primarul, în acest sens ... dar a luat-o razna și Florea, finanțistul de serviciu al "gogorițelor" vehiculate curent la nivelul municipalității !?! În 2020, bugetul orașului - cel real utilizat - va fi de maxim 1,1 miliarde ... nicidecum de 1,8 miliarde !?!
Postat 18 Ianuarie 2020, 10:28 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON