URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Tarom are un vechi monopol pe cursele București - Oradea, ba surse din industrie spun chiar că ruta este cea mai profitabilă a companiei. O informație intuită și din prețurile biletelor, exorbitante, și din faptul că se găsesc greu cu o zi - două înainte de zbor, iar adesea chiar deloc. 
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 10 mai 2024, Președintele României a promulgat un proiect de lege inițiat în 2023 de doi celebri parlamentari (Ion-Marcel Ciolacu și Nicolae-Ionel Ciucă), prin care se schimbă radical regimul infracțiunii de evaziune fiscală, în sensul în care infractorul va plăti ca să nu mai meargă la închisoare - cu cât va plăti mai târziu, cu atât va plăti mai mult!
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2013, 12:08

Oradea ieri, Oradea azi: Taxe pe câini, existente din 1930

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1930. Taxe pentru câini

În anul 1930, în Oradea s-a introdus un "Regulament pentru perceperea taxelor după câini". Potrivit blogului "Oradea mea", teritoriul oraşului fusese împărţit în trei ocoale, în funcţie de care au fost stabilite şi taxele pentru animale.

Se prevedea scutirea de taxe pentru două categorii de câini: prima îi privea pe cei destinaţi Armatei, Jandarmeriei şi Poliţiei, iar a doua viza proprietarii câinilor de curte, "păzitor de casă, stârpitor de şobolani sau câine lup".

Totuşi, orădenii care aveau mai mult de un câine plăteau o taxă progresivă, în funcţie de numărul de animale deţinute. Patrupedele orădenilor din centrul oraşului erau consideraţi "câini de lux" şi erau taxaţi cu impozitul cel mai mare - 500 de lei anual.

Proprietarii câinilor trebuiau să fie vigilenţi ca să nu-i piardă şi să nu-i lase să moară. Câinii nesupravegheaţi intrau în atenţia unui grup de ecarisaj aflat sub controlul serviciului veterinar, structură ce avea un adăpost în care se aflau până la 16 cuşti pentru "observaţia câinilor", cel mai probabil pentru a se depista cazurile de turbare. În 1929 acest serviciu a cules de pe străzi 591 de câini "vagabunzi".

2013. Reguli stricte pentru stăpânii câinilor

Municipalitatea impune acum un nou regulament pentru câinii orădenilor. Stăpânii de patrupede vor fi obligaţi să le declare la recensământul pe care Primăria şi Poliţia Locală îl vor face în oraş, să le microcipeze, iar apoi şi să le sterilizeze. De sterilizare sunt scutiţi doar câinii cu pedigree şi cei despre care medicii veterinari consideră că intervenţia i-ar afecta.

Orădenii ai căror câini nu se încadrează în aceste două categorii, dar totuşi nu acceptă sterilizarea, vor plăti o taxă anuală de 100 lei. Ca să stimuleze oamenii să-şi sterilizeze câinii care nu sunt de rasă ori bolnavi, Primăria va subvenţiona jumătate din costul operaţiei pentru cei care apelează la doctorii care au contract cu Direcţia Sanitar Veterinară (Aurel Dorel Petrehele şi Benyovszki Sandor).

Acelaşi regulament obligă firmele din oraş să deţină maxim doi câini în curte, dar le şi oferă orădenilor posibilitatea să-şi predea gratuit câinii la adăpostul Grivei, gestionat de Administraţia Domeniului Public. Regulamentul a fost votat de Consiliul Local, aşa că pentru sustragerea de la microciparea câinelui, proprietarii vor fi amendaţi cu sume între 500 şi 1.000 de lei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
11 Comentarii
@eu
Cel mai mare pericol pentru toata lumea esti chiar TU !!! Habar nu ai despre ce vorbesti !!!! Castrat si dupa eutanasiat !!!
Postat 05 Iunie 2013, 13:24 de s.
eu
platim si taxe !!! dar sa curete orasul de cainii comunitari care sunt un pericol pentru toata lumea, in special pentru cei cu caini la plimbare.
Postat 04 Iunie 2013, 10:07 de eu
nu exista sclavie exista doar prostie si incredere in lupii Romaniei !
PPDD e viitorul si UDMR vrem nu vrem ne intoarcem de unde am plecat , clasa saraca va dezvolta Romania nu toate jegurile penale membri ai grupuruilor criminale organizate, nu exista sclavie exista doar prostie si incredere in lupii Romaniei ! daca vream calitate votam forta de munca si creativitatea .
Postat 04 Iunie 2013, 08:43 de PPDD e viitorul
HOTIA vegeata si apostilata si sponsorizata de catre PMO - Bolojan !!
Revin cu precizari : pentru o fetita tariful este de 150 lei iar pentru baietei este de 100 lei. Se vede clar ca pentru fiecare operatie UDMR-ul si PNL-ul v-a fi sponsorizat cu 50 sau 100 lei in functie de sexul cainilor. Pana aici se ajunge cu politica, politizarea si hotia politrucilor lui Bolojan !!! Aurel Dorel Petrehele pentru PNL şi Benyovszki Sandor pentru UDMR !!! din aceasta miselie se v-a sponsoriza PNL-ul si UDMR-ul din Oradea !! Toata GREATA !!!! Ati votata USL-UDMR ati votat hotie si crima !!!
Postat 03 Iunie 2013, 18:06 de s.
cascati va ochii la ce crime faceti in complicitate cu ce votati !
hai marrrs ca nu comnda PRIMARIA pe PROPRIETATEA mea ca MOARTE de OM fac , COMANDATI voi in OGRADA mea JEEGURI penale ce FURATI fara da aveti RUSINE de mamele voastre , RUSINEEEE jegaritilor si celoce voteza MIZERII sociale, cascati va ochii la ce crime faceti in complicitate cu ce votati ! POIAIME analfabeta va place ce face PRIMARUL ? NU comanda PRIMARIA pe proprietatea PRIVATA !! NU primaria face lege in ROMANIA, ati INEBUNIT analfabeti fara MINTE
Postat 03 Iunie 2013, 16:48 de :))
@crap
Trecand peste evidentele acorduri (gramaticale) nereusite si peste incoerenta ideilor, ai totusi o calitate. Perseverenta. Cum apare un articol, chiar daca nu despre primarele in functie, hop si tu cu oala cu laturi. Daca eu ti-as spune acum tarile europene in care exista taxa pe caini, sau orasele care au adoptat aceasta taxa, chiar daca ea nu este legiferata la nivel national? Lista ar fi prea lunga. In Cehia spre exemplu, aceasta taxa functioneaza din 1991. Problema este ca intre detinatorii de patrupede canine sunt si adevarati iubitori de animale, care isi pun companionii mai presus chiat decat propria persoana, dar sunt si multi "trendisti", adica d-aia care cred la un moment dat ca e cool sa ai un caine, iar cand se plisctisesc...liber pe strazi. Taxa aceasta ar face putina ordine, responsabilizand posesorii de animale de companie, iar pe "trendisti" i-ar determina sa se gandeasca de doua ori inainte de a-si achizitiona un "pet". In rest, sa fii sanatos ca altceva...
Postat 03 Iunie 2013, 13:06 de anticomunistul
impozit pe orice
ma intreb..cum se va proceda atunci cand moare cainele(de batranete sau din varii motive)..banuiesc ca se va lua un certificat de deces ce va trebui plimbat pe la diferse birouri din primarie ca sa il scada de la impozit, nu? Inregistrarea se face pe baza recensamantului, decesul?
Postat 03 Iunie 2013, 11:50 de dan
pt. s.
BENYOVSZKI TUNDE ILONA director Adjunct Administratia Imobiliara Oradea
Postat 03 Iunie 2013, 11:47 de Adi Oradeanul
Horthy
Cind io vin voi fugiti inapoi de unde ati venit.
Postat 02 Iunie 2013, 21:55 de Horthy
schimbarea sefilor bucuria prostilor
Benyovszki?????? Numai 2 au trecut "placerea" PMO-ului? Pana a nu se baga PMO in afacere o sterilizare costa intre 100 si 150 de lei !! Acum a ajuns la 200 ca de, trebuia sa castige si "placatorul" ceva de buzunar !!!! Benyovszki? parca e o cucoana in PMO cu acest nule ? Nu? Aici trebuie sa fie legatura intre acest numar f.f.f.f. mic de " placuti" ai PMO si pretul majorat cu care se lucreaza. Dupa stiinta mea cei de la DOGS au facut o treaba minunata fara aportul PMO si ea de aceea i-a lichidat ca sa faca loc PUPILELOR politrucilor si angajatilor PMO-UDMR. Sa nu ne mai traiesti maiastrule BolovaCoadaDeCiocanBolojan! Imi aduc aminte de o zicala: schimbarea sefilor bucuria prostilor. Si acum ca se facu anu trecut schimbarea vechiul proverb se adevereste intr-u totul.
Postat 02 Iunie 2013, 13:36 de s.
Oradea din 1930 avea edil care gândeau nu doar se menţineau !?!
Simplu şi logic în 1930 ... adică erau scutiţi de taxe cei care deţineau câni de utilitate publică (ex: jandarmeriea) sau câini de utilitate mixtă şi privată (ex: antişobolănimea de prin curţile unora). Aşadar, în Oradea din 1930 nu erau scutiţi de taxe, intervenţii, sterilizări, eliminări chiar, grupurile masive sau de mai mici dimensiuni ale animalelor scăpate de sub control igienic ori de altă natură, fără stăpâni şi care puteau fi agresivi cu mediul uman. În nici un caz nu se punea problema în aşa fel încât să fie eradicată rasa canină din zona respectivă.
Postat 02 Iunie 2013, 13:08 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON