URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 11 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că ucenicul și-a întrecut maestrul! Cine credea că odată cu plecarea lui Ilie Bolojan de la Primăria Oradea se va așterne liniștea peste oraș, că buldozerele nu vor mai trece prin sufragerii, că picamerele vor fi duse la topit și prin urbe vor zburda exclusiv bicicliști și trotinetiști înecați în clorofilă s-au înșelat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
02 Septembrie 2023, 17:51

Oradea ieri, Oradea azi: Scurtă istorie a Caselor Adorján

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1905. Fațade înflorate

Colțul străzilor Patrioților și Moscovei oferă un mic spectacol secession inspirat din folclor, prin două clădiri ridicate de Emil Adorján, unul dintre proprietarii Palatului Vulturul Negru.  Arhitecții caselor Adorján I și II au fost Komor Marcell și Jakab Dezső, iar antreprenor Szarill Ferenc.

Adorján I se află pe colț și a fost construită în 1903, are parter și două etaje, fațade simetrice către cele două străzi, cu atic ondulat și câte o intrare și o casă a scării pe fiecare latură.

La parter se află un apartament cu 6 camere, al proprietarului, cu intrare separată prin gangul de pe strada Patrioților, iar deasupra alte apartamente.

În mijlocul fațadei către strada Moscovei se află un bow-window cu un vitraliu cu motive florale în partea superioară, un alt bow-window fiind deasupra gangului. În colț, etajul I are un balcon, deasupra căruia apare „pomul vieții”.

Casa Adorján II se află lângă, pe strada Patrioților 4, și a fost ridicată în 1904-1905. Având tot trei niveluri, prezintă o fațadă decorată bidimensional, cu ferestre drepte și arcuite.

Parterul este comercial, având un gang și ferestre mari, iar la etaje se află locuințe.

2023. În restaurare

Cele două case Adorján închid latura vestică a piațetei din spatele Teatrului și au vizibilitate bună dinspre pietonala Republicii. Decorul vegetal amintește de viziunea arhitecturală a lui Ödön Lechner, un important reprezentant al Artei 1900.

Funcțiunile s-au menținut până în zilele noastre, dar proprietarii s-au schimbat. După naționalizarea locuințelor din 1949, apartamentele au fost închiriate, iar în anii 1990 spațiile comerciale de la parter au fost folosite de firme cu diferite obiecte de activitate.

În anii 2000, în Casa Adorján I avea sediul o firmă producătoare de mobilă, iar în Adorján II s-a aflat sediul unui partid politic, un birou parlamentar, redacția ziarului Crișana și un cafe-bar.

Azi, aici funcționează o frizerie și un bistro. Pentru restaurarea clădirilor, ambele monument istoric și aflate într-o stare accentuată de degradare, lucrările au fost autorizate în mai 2022 în beneficiul Primăriei.

În decembrie același an a început restaurarea Casei Adorján I, unde se refac fațadele și învelitorile, hornurile, se repară balcoanele și se restaurează elementele decorative.

Tâmplăriile vechi sunt recondiționate ori înlocuite cu altele noi, similare, iar jgheaburile și burlanele sunt schimbate. Casa Adorján II urmează să fie și ea restaurată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
...
f slab articolul. Nimic consistent.
Postat 02 Septembrie 2023, 23:05 de Christa
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON