URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Septembrie 2023, 17:51

Oradea ieri, Oradea azi: Scurtă istorie a Caselor Adorján

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1905. Fațade înflorate

Colțul străzilor Patrioților și Moscovei oferă un mic spectacol secession inspirat din folclor, prin două clădiri ridicate de Emil Adorján, unul dintre proprietarii Palatului Vulturul Negru.  Arhitecții caselor Adorján I și II au fost Komor Marcell și Jakab Dezső, iar antreprenor Szarill Ferenc.

Adorján I se află pe colț și a fost construită în 1903, are parter și două etaje, fațade simetrice către cele două străzi, cu atic ondulat și câte o intrare și o casă a scării pe fiecare latură.

La parter se află un apartament cu 6 camere, al proprietarului, cu intrare separată prin gangul de pe strada Patrioților, iar deasupra alte apartamente.

În mijlocul fațadei către strada Moscovei se află un bow-window cu un vitraliu cu motive florale în partea superioară, un alt bow-window fiind deasupra gangului. În colț, etajul I are un balcon, deasupra căruia apare „pomul vieții”.

Casa Adorján II se află lângă, pe strada Patrioților 4, și a fost ridicată în 1904-1905. Având tot trei niveluri, prezintă o fațadă decorată bidimensional, cu ferestre drepte și arcuite.

Parterul este comercial, având un gang și ferestre mari, iar la etaje se află locuințe.

2023. În restaurare

Cele două case Adorján închid latura vestică a piațetei din spatele Teatrului și au vizibilitate bună dinspre pietonala Republicii. Decorul vegetal amintește de viziunea arhitecturală a lui Ödön Lechner, un important reprezentant al Artei 1900.

Funcțiunile s-au menținut până în zilele noastre, dar proprietarii s-au schimbat. După naționalizarea locuințelor din 1949, apartamentele au fost închiriate, iar în anii 1990 spațiile comerciale de la parter au fost folosite de firme cu diferite obiecte de activitate.

În anii 2000, în Casa Adorján I avea sediul o firmă producătoare de mobilă, iar în Adorján II s-a aflat sediul unui partid politic, un birou parlamentar, redacția ziarului Crișana și un cafe-bar.

Azi, aici funcționează o frizerie și un bistro. Pentru restaurarea clădirilor, ambele monument istoric și aflate într-o stare accentuată de degradare, lucrările au fost autorizate în mai 2022 în beneficiul Primăriei.

În decembrie același an a început restaurarea Casei Adorján I, unde se refac fațadele și învelitorile, hornurile, se repară balcoanele și se restaurează elementele decorative.

Tâmplăriile vechi sunt recondiționate ori înlocuite cu altele noi, similare, iar jgheaburile și burlanele sunt schimbate. Casa Adorján II urmează să fie și ea restaurată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
...
f slab articolul. Nimic consistent.
Postat 02 Septembrie 2023, 23:05 de Christa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON