URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iunie 2023, 16:45

Oradea ieri, Oradea azi: Piața București

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1962. Cum a apărut Piaţa Bucureşti

Odată cu industrializarea intensivă de la începutul anilor 1960, pe terenuri virane sau cu puţine construcţii din Oradea au apărut cvartale de blocuri, concepute ca nişte micro-raioane. Unul dintre primele astfel de ansambluri a fost ridicat peste drum de gara centrală, în Piaţa Bucureşti.

Terenul fără construcţii, aflat în prelungirea grădinilor din spatele ansamblului Şirul Canonicilor, era mărginit de un zid de cărămidă până la strada principală. În faţa gării se afla bucla de întoarcere a tramvaiului 1, ce venea dinspre centru, precum şi capătul tramvaiului 11, care mergea către Episcopia. Ansamblul de locuinţe a cuprins 8 blocuri cu 4 etaje şi unul cu 8 etaje, primele clădiri fiind finalizate în 1961-1962.

Blocurile au fost prevăzute cu spaţii comerciale la parter: magazine de articole electrocasnice şi de uz casnic, o alimentară, o brutărie. În blocul turn s-a deschis bufetul Expres, iar spre strada Săvineştilor a fost amenajat un dispensar stomatologic. În 1975, ansamblul a fost completat cu cinci scări de bloc din prefabricate, iar ulterior pe strada Berzei au fost ridicate cantina şi apartamente pentru Trustul local de Construcţii. În total, în Piaţa Bucureşti au fost construite circa 560 de apartamente.

Piaţa Bucureşti Oradea

2023. Spre un hub de transport

Astăzi, pe platoul din faţa Pieţei Bucureşti, străbătut de Calea Republicii, se întâlnesc mai multe trasee de tramvai şi autobuz. Un pasaj pietonal subteran, construit în 1973, face legătura între staţiile de transport public şi peroanele gării, el fiind prelungit în 2010 până în dreptul străzii Ecaterina Teodoroiu, aflat dincolo de calea ferată.

Infrastructura de tramvai din faţa gării a fost modernizată în 2005, iar şoseaua şi parcarea au fost reabilitate în 2011. Gara a trecut printr-o reabilitare în anii 2005-2006, dar blocurile de locuinţe nu au suferit modificări. În schimb, a fost amenajată curtea lor interioară, cu locuri de parcare, spaţii verzi şi un loc de joacă, iar magazinele s-au modernizat.

În 2020, Primăria a lansat ideea transformării Pieţei într-un hub de transport, adică un spaţiu public în care să se poată face lesne transbordarea între diferite mijloace de transport public şi particular. Pentru asta, traficul auto ar urma să fie coborât într-un pasaj subteran, iar la suprafaţă ar rămâne circulaţia pietonală şi transportul public. Proiectarea este în curs, urmând ca lucrarea să fie efectuată din fonduri europene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
typo
"adultii"
Postat 11 Iunie 2023, 19:41 de Timi
Erau noi si aratau bine candva
Blocurile construite pe vremea lui Ceausescu erau noi si aratau ok atunci. Copiii, tinerii si adulti care le-au prins in forma buna cred ca isi mai aduc aminte. Inca aratau bine si o buna perioada dupa 1989. Din pacate in prezent multe arata deprimant. Cele care au fost reabilitate termic arata iar ok, dar sunt putine in comparatie cu restul care necesita reparatii.
Postat 11 Iunie 2023, 18:56 de Timi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON