URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Iunie 2019, 12:51

Oradea ieri, Oradea azi: De la radioul de propagandă la cel "la purtător"

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1954. Ascultând "cutia muzicală"

În prima jumătate a secolului trecut, aparatele de radio au fost o raritate în casele orădenilor. Cele mai cunoscute erau cele produse de Philips, la care se adăugau cele sovietice. Radiodifuziunea Română a fost înfiinţată în anul 1928, iar din 1945 a fost luată în custodie de guvernul pro-comunist al lui Petru Groza.

Astfel, ca toţi românii, bihorenii ascultau emisiuni radiofonice româneşti integral cenzurate şi încărcate de propagandă. În 1954, emisia postului de radio Bucureşti începea la ora 5, în zilele nelucrătoare la ora 6, cu o primă emisiune de ştiri, şi se încheia cu ultimul buletin informaţional la ora 24. În acelaşi an, orădenii au putut prinde frecvenţa postului regional de radio Cluj. De asemenea, datorită apropierii de graniţă, se recepţionau emisiunile radio ungare. Programul cuprindea producţii adaptate ideologiei pro-sovietice. De exemplu, cei mici puteau asculta "Teatrul la microfon pentru copii".

O altă emisiune a timpului era "Să ne cunoaştem patria", iar cea educaţională "Să învăţăm limba rusă" era difuzată de trei ori pe zi. Până în 1965, la radioul public puteau fi ascultate emisiuni în 13 limbi, inclusiv turcă sau persană.

2019. Omniprezent şi divers

În perioada comunistă radioul românesc a fost dominat de emisiuni ideologice. În anii ’50, ele erau dedicate propagandei sovietice, celui de-Al Doilea Război Mondial, Armatei Roşii sau vieţii din Uniunea Sovietică, continuând cu exemple naţionale. Un mic "dezgheţ" a avut loc în 1958, când orădenii au putut asculta prima ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu.

Lumea se aduna să asculte în localuri publice, în vecini, la un moment dat existând chiar  difuzoare pe stâlpii de iluminat din Piaţa Unirii. Printre aparatele cele mai apreciate erau cele cu pickup, model Pacific sau Traviata. În era comunistă, ascultate erau şi posturile occidentale, precum Europa Liberă, în măsura în care scăpau bruiajului.

Pe cât de căutat era atunci, când de altfel era o sete de informare şi de distracţie, pe atât de banal este astăzi radioul. Aparatul cu lămpi sau tranzistori a devenit obiect de muzeu, frecvenţele putând fi recepţionate azi pe telefoanele mobile şi în orice maşină, dacă nu sunt chiar înlocuite de "undele" internetului. Dacă în 1968 în Bihor erau 78.877 abonaţi la radio, astăzi o asemenea statistică a devenit imposibilă şi, mai ales, inutilă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Întrebare
Ca fapt divers îl întreb pe autorul articolului unde a auzit el de limba iraniană??? În Iran se vorbește limba persană(parsi sau farsi în arabă)!!!
Postat 03 Iunie 2019, 16:51 de Adrian1965
RE: Întrebare
Aveţi dreptate, am corectat. Mulţumim.
Postat 04 Iunie 2019, 20:40 de Moderator
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON