URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
16 Ianuarie 2021, 16:01

Oradea ieri, Oradea azi: De la Casă de Economii, la ARLUS, sediu BRD și Sala Florica Ungur (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1907. Sediu central

Casa de Economii a comitatului Bihor şi-a deschis activitatea în 1 decembrie 1872, sediul său fiind într-o casă cu un singur nivel din actuala Piaţă Ferdinand. Activitatea sa a crescut, iar în trend cu modernizarea oraşului, a avut nevoie, ca multe alte instituţii, de un sediu mai încăpător.

Istoricul Péter I. Zoltán a arătat, în cartea sa "Trei secole de arhitectură orădeană", că palatul aflat azi în aceeaşi piaţă, la numărul 4, a fost construit în locul vechii case, proiectul fiind întocmit de arhitectul orădean Rimanóczy Kálmán jr. Imobilul cu parter, două etaje şi un pod înalt a fost finalizat în anul 1907.

Cinci ani mai târziu, clădirea a fost extinsă înspre curte, fiind prevăzută cu o sală de spectacole de teatru şi un cinematograf. Faţada principală a fost proiectată în stil eclectic cu decoraţii bogate, între care stupul, simbol al instituţiilor bancare, şi un vultur pe fronton. Parterul are o intrare principală amplasată în mijloc, în epocă existând vitrine cu feronerie Secession dotate cu parasolare. La etajul doi, deasupra intrării, se remarcă logia decorată cu elemente vegetale şi cu patru coloane de sprijin pentru planşeu. Clădirea a funcţionat ca sediu bancar până la naţionalizarea din 1948.

2021. Destinaţie menţinută

În perioada comunistă, clădirea a găzduit mai multe entităţi. Multă vreme, parterul a fost ocupat de sediul Bihor al Oficiului Naţional de Turism Carpaţi, în faţa sa putând fi deseori văzute autocarele turiştilor sosiţi în oraş. În sala de spectacole s-a stabilit filiala locală a Asociaţiei Române pentru Strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică (ARLUS), funcţionând aici până în 1989.

După 1990, clădirea a redevenit sediu de instituţie de credit, aici deschizând o filială Banca Română pentru Dezvoltare, care a purces la renovarea faţadelor în anul 2003. Banca funcţionează în acelaşi loc şi azi, iar cea mai recentă restaurare a faţadelor a avut loc în anul 2020, când s-a revenit la culoarea originală, fiind totodată refăcute unele elemente de decor între timp dispărute, precum stupul şi decorul floral de sub logie.

Deasupra intrării a fost amplasată o placă ce aminteşte că edificiul a fost proiectat şi construit de Rimanóczy Kálmán jr. în 1907. Fosta sală ARLUS a devenit, după 1990, sediul Casei de Cultură a Municipiului, iar acum poartă numele de Sala Florica Ungur, aici fiind periodic organizate spectacole, expoziţii şi concerte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON