URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2021, 16:01

Oradea ieri, Oradea azi: De la Casă de Economii, la ARLUS, sediu BRD și Sala Florica Ungur (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1907. Sediu central

Casa de Economii a comitatului Bihor şi-a deschis activitatea în 1 decembrie 1872, sediul său fiind într-o casă cu un singur nivel din actuala Piaţă Ferdinand. Activitatea sa a crescut, iar în trend cu modernizarea oraşului, a avut nevoie, ca multe alte instituţii, de un sediu mai încăpător.

Istoricul Péter I. Zoltán a arătat, în cartea sa "Trei secole de arhitectură orădeană", că palatul aflat azi în aceeaşi piaţă, la numărul 4, a fost construit în locul vechii case, proiectul fiind întocmit de arhitectul orădean Rimanóczy Kálmán jr. Imobilul cu parter, două etaje şi un pod înalt a fost finalizat în anul 1907.

Cinci ani mai târziu, clădirea a fost extinsă înspre curte, fiind prevăzută cu o sală de spectacole de teatru şi un cinematograf. Faţada principală a fost proiectată în stil eclectic cu decoraţii bogate, între care stupul, simbol al instituţiilor bancare, şi un vultur pe fronton. Parterul are o intrare principală amplasată în mijloc, în epocă existând vitrine cu feronerie Secession dotate cu parasolare. La etajul doi, deasupra intrării, se remarcă logia decorată cu elemente vegetale şi cu patru coloane de sprijin pentru planşeu. Clădirea a funcţionat ca sediu bancar până la naţionalizarea din 1948.

2021. Destinaţie menţinută

În perioada comunistă, clădirea a găzduit mai multe entităţi. Multă vreme, parterul a fost ocupat de sediul Bihor al Oficiului Naţional de Turism Carpaţi, în faţa sa putând fi deseori văzute autocarele turiştilor sosiţi în oraş. În sala de spectacole s-a stabilit filiala locală a Asociaţiei Române pentru Strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică (ARLUS), funcţionând aici până în 1989.

După 1990, clădirea a redevenit sediu de instituţie de credit, aici deschizând o filială Banca Română pentru Dezvoltare, care a purces la renovarea faţadelor în anul 2003. Banca funcţionează în acelaşi loc şi azi, iar cea mai recentă restaurare a faţadelor a avut loc în anul 2020, când s-a revenit la culoarea originală, fiind totodată refăcute unele elemente de decor între timp dispărute, precum stupul şi decorul floral de sub logie.

Deasupra intrării a fost amplasată o placă ce aminteşte că edificiul a fost proiectat şi construit de Rimanóczy Kálmán jr. în 1907. Fosta sală ARLUS a devenit, după 1990, sediul Casei de Cultură a Municipiului, iar acum poartă numele de Sala Florica Ungur, aici fiind periodic organizate spectacole, expoziţii şi concerte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON