1907. Sediu central
Casa de Economii a comitatului Bihor şi-a deschis activitatea în 1 decembrie 1872, sediul său fiind într-o casă cu un singur nivel din actuala Piaţă Ferdinand. Activitatea sa a crescut, iar în trend cu modernizarea oraşului, a avut nevoie, ca multe alte instituţii, de un sediu mai încăpător.
Istoricul Péter I. Zoltán a arătat, în cartea sa "Trei secole de arhitectură orădeană", că palatul aflat azi în aceeaşi piaţă, la numărul 4, a fost construit în locul vechii case, proiectul fiind întocmit de arhitectul orădean Rimanóczy Kálmán jr. Imobilul cu parter, două etaje şi un pod înalt a fost finalizat în anul 1907.
Cinci ani mai târziu, clădirea a fost extinsă înspre curte, fiind prevăzută cu o sală de spectacole de teatru şi un cinematograf. Faţada principală a fost proiectată în stil eclectic cu decoraţii bogate, între care stupul, simbol al instituţiilor bancare, şi un vultur pe fronton. Parterul are o intrare principală amplasată în mijloc, în epocă existând vitrine cu feronerie Secession dotate cu parasolare. La etajul doi, deasupra intrării, se remarcă logia decorată cu elemente vegetale şi cu patru coloane de sprijin pentru planşeu. Clădirea a funcţionat ca sediu bancar până la naţionalizarea din 1948.
2021. Destinaţie menţinută
În perioada comunistă, clădirea a găzduit mai multe entităţi. Multă vreme, parterul a fost ocupat de sediul Bihor al Oficiului Naţional de Turism Carpaţi, în faţa sa putând fi deseori văzute autocarele turiştilor sosiţi în oraş. În sala de spectacole s-a stabilit filiala locală a Asociaţiei Române pentru Strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică (ARLUS), funcţionând aici până în 1989.
După 1990, clădirea a redevenit sediu de instituţie de credit, aici deschizând o filială Banca Română pentru Dezvoltare, care a purces la renovarea faţadelor în anul 2003. Banca funcţionează în acelaşi loc şi azi, iar cea mai recentă restaurare a faţadelor a avut loc în anul 2020, când s-a revenit la culoarea originală, fiind totodată refăcute unele elemente de decor între timp dispărute, precum stupul şi decorul floral de sub logie.
Deasupra intrării a fost amplasată o placă ce aminteşte că edificiul a fost proiectat şi construit de Rimanóczy Kálmán jr. în 1907. Fosta sală ARLUS a devenit, după 1990, sediul Casei de Cultură a Municipiului, iar acum poartă numele de Sala Florica Ungur, aici fiind periodic organizate spectacole, expoziţii şi concerte.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.