URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Februarie 2021, 09:08

Oradea ieri, Oradea azi: Cum au apărut și cum s-au extins blocurile din oraș

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1956. După model sovietic

Primii 10-15 ani după cel de-Al Doilea Război Mondial au fost de refacere şi reorganizare. În anii ’50, în Oradea au fost dezvoltate fabricile existente, s-au modernizat străzi şi au fost amenajate spaţii de învăţământ şi culturale.

Fugind de cooperativizarea agricolă, mulţi ţărani s-au mutat în oraş. Cum numărul locuinţelor era prea mic, statul a investit, în anii respectivi, în construirea de case şi apartamente, în diferite zone ale urbei.

Primele blocuri construite în Oradea după război au fost cele din bulevardul Decebal nr. 29, strada Principatelor Unite nr. 26-28 şi strada Republicii nr. 51, acesta din urmă după stilul sovietic al clădirilor din cvartale. Blocul, cu două etaje şi încălzire cu sobe, a fost prevăzut cu două intrări în curte, cu portaluri în formă de arc.

În aceeaşi perioadă, respectiv 1956-1957, au mai fost construite blocurile cu un etaj din strada Ecaterina Teodoroiu şi Louis Pasteur, în total circa 190 de apartamente destinate muncitorilor şi funcţionarilor.

Fiindcă numărul lor era tot insuficient, către finalul anilor ’50 au mai fost ridicate blocurile cu trei etaje de pe strada Magheru, iar pe actuala stradă mareşal Averescu au fost construite apartamente pentru miliţieni.

2021. Blocuri noi peste tot

Dacă în anii ’60, ’70 şi ’80 construcţia de blocuri era ceva obişnuit, din 1990 şi până la jumătatea anilor 2000, în Oradea au fost ridicate abia câteva astfel de clădiri, populaţia căutând şi construind în special case.

După 2015, proiectele rezidenţiale cu blocuri de apartamente s-au înmulţit, astfel încât, anual, se finalizează circa o mie de unităţi.

Azi, în oraş se află în execuţie clădiri cu un total de 2.000 de apartamente. Cele mai multe blocuri au fost construite în ultimii ani pe strada Oneştilor din Ioşia, pe strada Ceyrat de lângă Universitate şi în cartierul Nufărul.

Parte a regenerării fostei platforme industriale Înfrăţirea, blocurile din strada Oneştilor, majoritatea deja finalizate, însumează 2.000 de apartamente. Fostul teren viran din strada Ceyrat, arteră construită în 2012, a fost mobilat cu 1.500 de apartamente, iar cartierul Nufărul "se îmbogăţeşte" şi el cu sute de apartamente.

Totodată, având în vedere cererea crescută, apar tot mai multe proiecte similare în zona centrală, în locul caselor vechi şi fără valoare arhitecturală, dar nu numai. Un nou cartier, cu peste 1800 de apartamente, este în dezvoltare şi între oraş şi Sânmartin, pe partea dreaptă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON