URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Iunie 2019, 17:43

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost Aloisie Tăutu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1922. Un dascăl apreciat

Sătmărean la origine, născut în Terebeşti în 1895, părintele Aloisie Tăutu este cunoscut în lumea scolastică şi greco-catolică bihoreană drept o personalitate a pedagogiei, literelor şi muzicii. A urmat Liceul Samuil Vulcan din Beiuş, pe care l-a absolvit cu menţiunea "pur eminentia". Ulterior a ajuns la Colegiul De Propaganda Fide din Roma, apoi la Universitatea din Viena, de unde a revenit la Roma, unde şi-a susţinut doctoratul în teologie.

Ca student, era apreciat de episcopul Demetriu Radu, dar şi de rectorul De propaganda Fide, Mono Paolo Giobbe. Tot ca student la Teologie a participat la Marea Adunare Naţională din Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, iar după absolvire a predat, timp de un an, religia şi limba latină la Liceul de Fete din Beiuş.

În Oradea a ajuns în 1922, ca profesor de filozofie la nou înfiinţata Academie Teologică Greco-Catolică. A predat în continuare religia la Liceul de fete Oltea Doamna, la Şcoala superioară de comerţ şi la Şcoala normală unită. Dascălul Tăutu organiza la fiecare început de an şcolar spectacole cultural-religioase cu elevii, cele ţinute în Teatrul orăşenesc fiind foarte apreciate de public. Totodată, a publicat numeroase articole, cronici, recenzii, eseuri literare.

2019. Cunoscut acasă şi în ţară

Una dintre cele mai importante reuşite în activitatea publicistică a părintelui Aloisie Tăutu a fost editarea revistei Vestitorul, aparţinând Eparhiei Greco-Catolice a Oradiei. Primul număr a apărut în ianuarie 1925, publicaţia având scopul "cimentării relaţiei dintre cler şi popor".

Sesizând nevoia, Aloisie Tăutu a editat cărţi de moralitate şi un tratat de teologie în două volume: "Principiile moralei creştine" şi "Despre porunci". A îmbinat munca de dascăl cu cea de bibliotecar al Bibliotecii Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, mai târziu devenind şi membru al Tribunalului matrimonial diecezan, iar în 1937 s-a întors în Roma ca delegat în Comisia pontificală istorică, însărcinat cu strângerea întregii corespondenţe a papilor din istorie, pe care a valorificat-o în mai multe volume.

Numeroasele sale lucrări sunt astăzi la dispoziţia celor care studiază dogmatica şi istoria bisericească. De asemenea, cărţi de istorie completează biblioteca pe care a lăsat-o, după moartea din 1981, urmaşilor. Casa Memorială Dr. Aloisie L. Tăutu se află în localitatea Valea Vinului, Satu Mare, unde a copilărit.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON