URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
02 Martie 2019, 12:50

Oradea ieri, Oradea azi: Cine a fost academicianul Mircea Malița

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

1962. Ministru pe probleme ONU

Mircea Maliţa a fost o adevărată personalitate a secolului trecut. S-a născut în Oradea pe 20 februarie 1927, absolvind Liceul Emanuil Gojdu. Studiile superioare le-a urmat în Bucureşti, unde şi-a luat şi doctoratul pe tema "Modele matematice pentru negocieri" şi şi-a continuat cariera tot în Capitală, activând pe mai multe planuri.

După absolvirea facultăţii, a devenit cadru didactic universitar, fiind titularul unor cursuri de modele matematice, logică şi inteligenţă artificială în cadrul Catedrei de Analiză Matematică a Facultăţii de Matematică la Universitatea din Bucureşti. În perioadele 1950-1952 şi 1954-1956 a fost director al Bibliotecii Academiei Române, de aici luând calea diplomaţiei, dar menţinându-şi şi catedra la universitate.

El a ţinut legătura României cu ONU din 1956 până în 1970, ocupând mai multe funcţii: consilier al Misiunii Permanente a României în primii ani de după aderare, apoi ministru adjunct pe problemele ONU şi ale organismelor internaţionale din Ministerul Afacerilor Externe (MAE). În acest interval a cunoscut personalităţi precum Pablo Picasso, Tristan Tzara, Lucian Blaga, iar mai târziu pe Margaret Thatcher (foto) şi George Bush.

2000. Cetăţean de onoare al Oradiei

Din poziţia ocupată în cadrul MAE, Mircea Maliţa a trăit din interior unul dintre momentele fierbinţi ale Războiului Rece: criza rachetelor din Cuba din 1963, când americanii presupuneau atunci că sovieticii ar fi amplasat rachete nucleare în insulă, criză rezolvată pe cale diplomatică.

Maliţa a susţinut în acea vreme o rezoluţie privind denuclearizarea Americii Latine, votând împotriva voinţei Uniunii Sovietice. Astfel, România a urmat poziţia Occidentului, sfindând-o pe cea a blocului comunist. După o pauză de doi ani, cât a fost ministru al învăţământului, Maliţa a revenit în diplomaţie în 1972, devenind ulterior ambasador în Elveţia şi la ONU, respectiv în SUA (1982-1984).

După 1990 a susţinut conferinţe în Londra, Bruxelles, Praga etc., devenind membru al Academiei Române. În 2000, Consiliul Local Oradea i-a acordat titlul de cetăţean de onoare, tot atunci devenind Doctor Honoris Causa al Universităţii locale.

A murit în 2018, la 91 ani, având la activ mai multe cărţi de diplomaţie, matematică, tehnica negocierilor, literatură, coordonând şi o enciclopedie a statelor lumii. Bogata sa activitate poate fi găsită în numeroase biblioteci şi manuale.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
@Iancu_Remus
Si cand un aurolac ca tine isi da cu parerea despre dl Sora cum ti se pare ca suna? Te baga cineva in seama?
Postat 03 Martie 2019, 18:57 de Neutryno
idee
Între academicianul MIRCEA MALIŢA ,care şi-a slujit ţara în cel mai înalt grad şi hăbăucul Mihai Şora este o diferenţă ca de la cer la pământ, acesta şi acuma debitează tot felul de prostii, chipurile că şi el este descreierat rezist.
Postat 03 Martie 2019, 14:19 de Iancu_Remus
Mare om, mare caracter ...
... o plăcere și onoare să stai de vorbă cu el, de o decență fără margini. Din păcate pentru orădeni, a ajuns cetățean de onoare al orașului pe aceeași listă, nerevizuită încă, pe care se află tot felul de neica-nimeni, hoți și falsificatori, interlopi cu aere de domni și intelectuali ratați !?! Respect, domn' profesor MM, iertare că v-am amestecat în aceeași oală cu niște neterminați !?!
Postat 02 Martie 2019, 17:23 de CrisDumi
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON