URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 21 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Decembrie 2013, 09:30

Oradea, Felixul şi hidrocarburile

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cetăţenii din Sânmartin nu ar trebui să cadă în capcana cu gazele de şist. Pentru Băile Felix orice exploatare a hidrocarburilor înseamnă distrugerea staţiunii. Iar orădenii au acum ocazia să fie solidari cu vecinii lor. În faţa unui Guvern care nu ştie decât de bâtă şi cocktailuri Molotov, protestatarii din Felix trebuie ajutaţi de miile de orădeni care ştiu că de fapt Băile sunt şi ale lor.

Abia acum se vede că o înglobare a localităţilor din preajmă în capitala judeţului ar fi benefică pentru toată lumea. Altă forţă are Oradea Mare comparativ cu nişte comune pe care guvernanţii le privesc cu dispreţ.

La ora actuală Băile sunt pustii, deşi aici ar trebui să se facă turism non stop. Oradea are capacitatea să scoată de la teşcherea 2-3 milioane de euro pentru cofinanţarea proiectelor europene ce ar viza dezvoltarea turismului în Felix. Cu promovare, cu agenţii care să-şi facă treaba şi cu un aeroport funcţional, turiştii scandinavi ar lua staţiunea cu asalt. Tratament dimineaţa, excursii şi vizite prin oraş după masă, plus un program adecvat organizat noaptea de flăcăii vânjoşi în onoarea suedezelor - toate ar face ca Felixul să redevină staţiunea aglomerată de acum patru decenii.

Trebuie să fii bătut în cap să cauţi petrol acolo unde există apă termală şi puternice baze de tratament şi agrement. Dar tocmai de asta mi-e teamă, că cei bătuţi în cap au puterea de decizie!

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
15 Comentarii
Sa fim uniti
Da, sunt multe nereguli in Felix , dar nu trebuie sa ne lasam desbinati de asta. Nu e vorba numai de Felix, e vorba de intreg judetul. Nu e vorba numai de apa termala e vorba si de apa potabila. Sa nu ne lasam dezbinati acum pt ca peste cativa ani sa ne para rau si sa ne dam seama ca nu mai avem ce face.
Postat 09 Decembrie 2013, 11:16 de Adrian P
Nu numai Felix
Aici nu mai e vorba doar de Felix . Perimetrul Felix cuprinde 20 de comune inclusiv Nojorid, Santandrei, Tarian , Toboliu , Giris. Pe langa asta sunt 4 perimetre in Bihor , per total 80% din judet e vizat pt exploatari. Sunt si alte localitati care au bai termale si dincolo de asta nu numai apa termala va fi afectata ci si apa potabila. In SUA in zonele unde s-a exploatat gase de sist oamenii nu mai pot sa isi foloseasca puturile pt ca apa ia foc de la gaze si plus e poluata de chimicalele folosite. Au trebuit sa isi faca rezervoare de apa . Adio crescut animale adio gradinarit.
Postat 09 Decembrie 2013, 11:13 de Adrian P
patrioti din felix
interesant toti sunt ingrijorati de gazele de sist ,dar de forajele ILEGALE DE APA GEOTERMALA DIN FELIX!,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,constructii prin defrisare de padure,nu iese nimeni in strada
Postat 07 Decembrie 2013, 23:07 de lucian
ipocrizie
Nu eu am votat cu ei. Dumneata i-ai adus la putere. Imi doresc sa ti se cutremure casa!
Postat 07 Decembrie 2013, 21:38 de Cristin
Cine ar trebui sa iasa in strada ?
Ar trebui sa iasa sa protesteze nu numai impotriva poluarii, a cianurilor, ce impotriva acestui guvern ticalos, cel mai ticalos guvern pe care l-a avut Romania, toti cei care au votat uslamul ! Toti credulii, toti naivii (ma exprim elegant), toti cei pe care uslamul i-a mintit si-i minte tot mai mult, toti astia ar trebui sa iasa in strada ! Sau le e rusine sa-i vada lumea cat de tampiti au fost ?!
Postat 07 Decembrie 2013, 18:24 de DlGoe
Voturi
Cei care veti apara tara de pradatori (bineinteles, includem aici si separatismul, iredentismul, izolationismul, revizionismul unguresc), o sa primiti voturi. Restul sa nici nu va ganditi !
Postat 07 Decembrie 2013, 17:59 de Alegeri
@copy
huudemristii au blocat cat au putut de mult dezvoltarea orasului Oradea si a Bailor Felix. Tot ei ne spuneau ca ce bine e sa mergi la debretin la aeroport, etc si la bai la hoidusoboslou. hudemeristii au blocat proiecte de dezvoltare, inclusiv lui Bolojan !
Postat 07 Decembrie 2013, 16:54 de @copy
mars mai .....
Nu l-am vazut agitat mai deloc pe Popus.....acu sant buni oradenii sa-i apere afacerile.....mai toti smecherii si-au facut pensiuni spa-uri restaurante.....acu venim noi sa vi le aparam de la faliment...POPUS ESTI PRIMAR DE-O VIATA ....povestile astea nu sint noi...astia au desvarsit ce au inceput pd-istii asa ca nu mai face pe nisnaiu....Santeti raspunzatori toti......
Postat 07 Decembrie 2013, 11:34 de bingo
prapadul
In pericol de muarte este intreaa tara din moment ce la conducere ajung duar INFRACTORI DE DREPT COMUN ce vor duar sa fure sa distruga si care nu s-ar da inapoi nici daca ar trebui sa-si vinda proprii parinti chiar daca acestia ar fi morti
Postat 06 Decembrie 2013, 17:27 de fraus
Spre deosebire de Cris, Chirila mai are logica!
Totusi, cine a oprit sa fie acum Oradea Mare? Nu cumva primarul Bolojan, din 2008 incoace, a ingropat toata ideea pentru ca nu intelege ca ce e Mare poate fi si Tare pe piata, dar ce e Mic de bun inceput are o singura directie de dezvoltare, cu trimiteri directe la Moale!?!
Postat 06 Decembrie 2013, 14:56 de Copy
Pentru aer, apa si pamant curat ... trebuie sa luptam din nou
Mongoloidul PontAur a vandut Romania pe vecie la pret de nimic, ei siau umflat conturile din Paradisuri Fiscale si acum asistam la ciopartirea Romaniei, dupa ce tot felul de arabi, austrieci neau taiat padurile neau luat petrolul si bancile acum ne iau si subsolul si ne dau drept recompensa Cianuri si Gaze de Sist pe filiera Ruso Gazpromo(Nis) in vest si Cevron in Est ... cat despre comuna Sansmartin o gasca de inconpetenti si hoti, Felixul e mort iarna iar in centru arata deplorabil ca un bazar Kitch de cel prost gust posibil cu carciumi si gherete de termopan pt langosi si hamsii ... the best ghereta de termopan de la nuferi care iti rupe capul cu sute de watti de muzica populara si manele ... meltenism maxim ... ii dau dreptate lui chirila singura sansa pentru comunele din jur sa arate intradevar ca sunt in zona metropolitana este sa fie inglobate in Oradea de care sunt oricum lipite si dependente
Postat 06 Decembrie 2013, 12:52 de John
Felix
Parca Felix-ul face parte din zona metropolitana. N-ar trebui sa protesteze singuri... Daca tot ii luara sub tutela cineva (fara acordul lor), ar trebui sa-i protejeze.
Postat 06 Decembrie 2013, 12:11 de vlad
2
si credeti ca nu ne vom strange?
Postat 06 Decembrie 2013, 12:07 de calin
O avocata a invins Guvernul-e bine de aflat
"O avocatã vasluianã a învins Guvernul!Vasluienii înregistreazã prima victorie, în lupta lor contra celor care au avizat, în judet, explorarea gazelor de sist! Tribunalul Vaslui, pe fond, a dat câstig de cauzã Consiliului Local (CL) al comunei Al. Vlahutã, în procesul cu Prefectura. In motivarea sa, judecãtoarea Elena Gabriela Aionitoaie a adus argumente extrem de interesante, ce aratã cã Legea Petrolului (mult invocatã de sustinãtorii Chevron) nu prevede absolut nimic în legãturã cu gazele neconventionale (gazele de sist) si argumenteazã juridic si un alt fapt, deosebit de important: în cazul gazelor de sist, Unitãtile Administrativ-Teritoriale (UAT) au tot dreptul sã decidã dacã permit sau nu explorarea pe teritoriul lor, atâta timp cât – atentie! – în legile actuale ale României, gazele de sist nu sunt mentionate ca fiind “de interes national”. În plus, reprezentanta în proces a comunei Al. Vlahutã, avocata Oana Iovu, a avut un punct de vedere care a contat: “nu existã la dosarul cauzei o expertizã care sã ateste cã, într-adevãr, acolo se aflã hidrocarburi de acest gen, ce obligatoriu, cu forta, împotriva administratiei locale, trebuie exploatate”!"
Postat 06 Decembrie 2013, 11:44 de Cetatean
Autoritatile ar trebui sa fie de partea pupulatiei
HG nr.887/14.11.2013 nu se refera doar la Baile Felix ci la 1066 km.patrati din Jud.Bihor, inclusiv Oradea, de asemenea au fost date aprobari o mare parte a terenurilor din aceasta parte a tarii. In pericol nu este doar apa geotermala din Baile Felix ci si panza freatica (apa potabila) , trerenul si aerul, respectiv sanatatea populatiei.
Postat 06 Decembrie 2013, 11:18 de Dan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5777 RON
  • 1 EUR = 4.9748 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON