URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Martie 2022, 11:40

Oamenii care ajung în Spitalul Județean Oradea continuă să poarte masca de protecție, deși nu mai este obligatorie. „A dispărut starea de alertă, nu și Covidul” (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În prima zi după ridicarea stării de alertă sanitară, când purtarea măştii de protecţie nu mai este obligatorie, ci doar recomandată, în spaţiile Spitalului Judeţean din Oradea pacienţii şi personalul continuă să o folosească, pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2.

De altfel, chiar dacă bihorenii care s-au prezentat miercuri dimineaţă în policlinica spitalului poartă masca de bunăvoie, afirmând că o fac din precauţie, obligativitatea a fost instituită printr-o dispoziţie expresă a conducerii unităţii. "A dispărut starea de alertă, nu şi Covidul!", atenţionează managerul interimar, dr. Lucia Daina.

"Preventiv este cu masca"

Miercuri dimineaţă, zeci de persoane s-au prezentat la ambulatoriile Spitalului Judeţean, atât din strada Louis Pasteur (unde funcţionează policlinica unităţii dinainte de unificarea cu Spitalul Municipal), cât şi din strada Corneliu Coposu, şi toate purtau în continuare mască de protecţie, în ciuda faptului că de la ora 0.00 nu mai există această obligativitate pe teritoriul României, unde starea de alertă a fost înlăturată.

"Pentru protejare, că suntem cam mulţi pe-aici. E şi un loc medical, din cauza asta", a explicat un pacient reporterilor BIHOREANULUI.

O orădeancă, de asemenea, a spus că, în pofida faptului că s-a vaccinat anti-Covid inclusiv cu doza booster, a trecut prin boală în toamna anului trecut, în valul al IV-lea al pandemiei, şi nu i-a fost uşor, astfel că se protejează cât poate de bine pentru a nu se reinfecta, mai ales că la vremea respectivă i-au fost afectaţi de Covid mai mulţi membri ai familiei.

"Preventiv este cu masca, că eu am trecut prin boală şi ştiu cât am răbdat. Foarte mult, foarte mult (n.r. - am suferit). Am fost foarte rău, de la mine a primit şi băiatul meu, de la el nora, toţi am stat în carantină o lună şi mai bine, că tot pe rând am fost... Deci preventiv (n.r. – o port), şi în spaţiile închise, dar şi în spaţiile deschise", a spus pacienta, care venise pentru o consultaţie.

În tot spitalul, obligatorie

Pe de altă parte, managerul Spitalului Judeţean, dr. Lucia Daina, a declarat BIHOREANULUI că a dispus marţi seară ca purtarea măştii de protecţie să rămână obligatorie în toate spaţiile unităţii, atât pentru personalul medical şi nemedical, cât şi pentru pacienţi şi vizitatori.

"A dispărut starea de alertă, nu şi Covidul! Fără masca de protecţie nu are nimeni acces în spital. Oamenii trebuie să se obişnuiască cu asta cât timp încă există transmiterea virusului", a spus dr. Daina.

Medicul a amintit, de altfel, făcând apel la memoria oamenilor, că purtarea măştii de protecţie de tip obişnuit era obligatorie şi înaintea pandemiei în anumite secţii ale spitalelor, cum ar fi cele de Obstetrică-Ginecologie, Chirurgie şi Anestezie – Terapie Intensivă.

"Masca previne circulaţia bacteriilor şi a virusurilor de tot felul, nu a fost o invenţie după apariţia Covidului", a spus dr. Daina.

Managerul a afirmat că, de altfel, persoanele care şi-au vizitat şi în timpul pandemiei rudele internate în stare gravă la unele secţii (Chirurgie, ATI, Neurologie, Cardiologie şi altele) au înţeles că purtarea măştii protejează atât bolnavii, cât şi aparţinătorii care vin să-i vadă.

Vizitele aparținătorilor în spital

Cu privire la vizitele în spital, dr. Daina afirmă că acestea sunt permise în continuare pentru rudele pacienţilor în stare gravă, cu acordul medicului curant şi al medicului şef de secţie, "câte un aparţinător la un bolnav, timp de 15 minute", iar peste aproximativ o săptămână, când spitalul va fi reorganizat şi circuitele refăcute, vizitele vor fi permise inclusiv rudelor pacienţilor care nu sunt în stare gravă, cu programare şi înscrierea într-un registru de vizite.

Amintim că de la prima oră a zilei de miercuri, 9 martie, purtarea măştii de protecţie nu mai este obligatorie, ci doar "recomandată" de Ministerul Sănătăţii, mai ales în spaţiile aglomerate atât închise, cât şi deschise, în mijloacele de transport în comun şi în unităţile de învăţământ.

Video: Paul Lelea

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
CrisDumi aka KP
Propaganda continua, AUR e in scadere, probabil o sa transferi înapoi la PZD
Postat 09 Martie 2022, 19:08 de Sandu2100
Mentalitatea de slugă la români.
Păcat că nu i-a pătruns pe toți, în acești doi ani liberali, spiritul de revoltă împotriva celor care și-au bătut joc de ei ... au rămas doar cu obișnuința botniței.
Postat 09 Martie 2022, 17:23 de KP
foarte bine, cine vrea, sa o poarte
Libertatea vine la pachet cu Responsabilitatea. Am purtat masca in zone aglomerate si cand nu era obligatorie. Am vrut sa ne dea statul libertate sa arate ca are incredere ca cetatenii se descurca singuri, pai sa dovedim atunci ca ne pasa si avem grija de noi insisi si singuri. Nu e obligatorie, asa ca nu judec pe cei care nu o poarta, poate sunt doar satui, poate au alte conditii medicale si nu o pot purta prea mult, poate sunt tineri sanatosi si nu isi fac griji de variantele mai noi, poate sunt vaccinati, poate nu sunt, dar nu judec nici pe cei care poarta masca: poate au comorbiditati, poate sunt in varsta si au diabet, poate din cine-stie ce cauze medicale nu s-au vaccinat, dar totusi se tem de corona. Libertatea are nevoie si de toleranta: lasam pe ceilalti sa isi ia ce masuri de precautie vor.
Postat 09 Martie 2022, 15:02 de unu
Ion Creangă
Povestea drobului de sare!
Postat 09 Martie 2022, 13:23 de Jianu
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON