URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
05 Septembrie 2023, 19:31

O orădeancă a fost trimisă după gratii pentru trafic de droguri. Complicii ei sunt în arest la domiciliu

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

O orădeancă a fost arestată preventiv la solicitarea procurorilor DIICOT Oradea, care au inculpat-o pentru trafic intern de droguri de mare risc în formă continuată şi operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Femeia distribuia droguri sintetice, inclusiv 3-CMC. În acelaşi dosar, doi bărbaţi au fost plasaţi vinerea trecută în arest la domiciliu, măsură pe care anchetatorii au şi contestat-o, cerând să fie arestaţi preventiv. 

Orădeanca, Denisa Corina Cămuescu, a fost arestată preventiv, luni seara, de un judecător de drepturi şi libertăţi de la Tribunalul Bihor, însă măsura, dispusă pentru o perioadă de 30 zile, a fost contestată de femeie, care solicită să fie lăsată în libertate. Asta şi pentru că, în cazul complicilor ei, Gabriel Budău și Mădălin Ivan, aceeaşi instanţă a respins vinerea trecută propunerea de arestare preventivă formulată de procurorii DIICOT Oradea şi a dispus să fie plasaţi în arest la domiciliu. 

Atât în cazul lui Budău şi Ivan, cât şi al lui Cămuescu, verdictul final îl va pronunţa Curtea de Apel Oradea. 

Cei trei sunt anchetaţi de procurorii DIICOT Oradea pentru trafic de droguri de mare risc. Concret, după cum susţin procurorii, drogurile ar fi fost scoase la vânzare de Ivan şi Cămuescu, la instigarea lui Gabriel Budău, dozele fiind vândute la preţuri cuprinse între 450 lei şi 600 lei, în funcţie de tipul de drog. Afacerea s-a derulat cel puţin în perioada martie - august 2023, până când anchetatorii au intervenit.

În urma percheziţiilor desfăşurate vinerea trecută, poliţiştii Antidrog din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Oradea au găsit în locuinţele celor trei orădeni o gamă largă de stupefiante.

Au fost ridicate, după cum se arată în informarea transmisă de procurori, 53 grame 3-CMC și 80 de grame 2-CMC, 66 comprimate ce conțin alprazolam și respectiv lorazepam, mai multe plicuri cu materie vegetală de culoare verde olive, precum și alte mijloace de probă. 

Stupefiantele de tip 3-CMC, cunoscute şi ca metcatinona, sunt droguri sintetice folosite ca alternativă la metamfetamină. Substanţa este cea care a provocat, luna trecută, moartea unei adolescente de 16 ani, din București, şi este pe piaţă sub formă de cristale, pulbere, lichide, material vegetal sau hârtie sugativă.

"3-CMC este disponibilă în Uniunea Europeană încă din anul 2014 și a fost detectată în 23 de state membre. În cursul anilor 2020 și 2021, au fost confiscate aproximativ 2.500 kg de 3-CMC, ceea ce reprezintă peste 90% din cantitatea totală de pulbere de 3-CMC confiscată de la începutul monitorizării substanței în Europa”, se arată într-un comunicat al sindicatului Europol.

Potrivit poliţiştilor, substanţa are efecte similare cu ale cocainei, însă este cu mult mai ieftină şi provoacă tulburări de ritm cardiac și respirator, tremur și spasme musculare, hipertermie, insomnie, anxietate, paranoia, dezorientare, halucinații și delir sau convulsii.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON