URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2022, 14:28

Nuntașii Bihorului chefuiesc până-n ziuă

Nuntașii Bihorului chefuiesc până-n ziuă sursa foto: celebritydancestudio.com
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă ar fi să amplasăm industria nunților într-un singur oraș, cel mai potrivit ar fi Mariupol. Asta pentru că, la așa oraș, așa industrie. Ceea ce părea cel mai bun biznis, unde cererea mereu a fost mult mai mare ca oferta, a picat în cap din cauza pandemiei.

Marii proprietari de săli, pe lângă că au pierdut o grămadă de bani, au suferit o lovitură și mai mare, pierzând o bună parte din personal. Așa că le-a venit ideea de a scurta nunțile până la ora 2 din noapte. Practic ne-am alinia și noi marilor orașe din jur, Timișoara și Cluj, unde din vremuri imemoriale nunțile se fac ziua.

E greu să schimbi mentalitățile bihorenilor, care cred că dacă beau noaptea nu-i vede lumea cât sunt de parfumați. Dar, așa cum orădenii s-au obișnuit să iasă în weekend, după ce în urmă cu 15 ani orașul era pustiu la sfârșit de săptămână, cred că și nunțile pe zi au o șansă.

Există destule avantaje când nunțile se termină mai repede. E mai înțelept să mănânci pe zi sau pe seară decât să bagi patru feluri de mâncare în tine de la ora 23 la 2. Apoi nici nu e o imagine prea plăcută ca pe la 4 dimineața, printre scaunele puse pe mese de chelneri, să mai rămână nucleul dur care să chinuie orchestra sau pe DJ.

Dar pentru ca aceste schimbări să fie posibile, e nevoie de coeziunea proprietarilor de săli, și nu de tertipuri ieftine, cum a fost scoaterea la înaintare a primarului Florin Birta și a DSP-ului, cum că din cauza lor ar trebui modificat programul. Când se va forma masa critică a principalilor actori din industrie, schimbarea va avea loc, iar nuntașii Bihorului vor constata că e mult mai comod și mai puțin obositor să participi la o nuntă pe zi, pentru că oricum consumatorii fruntași au loc berechet să chefuiască prin cluburi până în zori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
#(h)ora pământului
Dom'le, ce apucături, în secolul încălzirii globale să mergi la primarul să-ți rezolve toate problemele! Mult mai simplu era să se afilieze la un ONG pe probleme de mediu, și să întrerupă curentul după ora dorită.
Postat 26 Aprilie 2022, 18:35 de User anonimizat
cand era bunica fata
Cand era bunica fata , cam in urma cu 100 de ani , erau altfel de nunti. Imi povestea ca nuntile se faceau iarna, dupa Boboteaza si pana cand incepea postul.... si nuntile incepeau duminica , ca dupa liturghie se oficia si "cucunia" religioasa ... si de la biserica se pleca la nunta acasa ( si in casa) la mire sau mireasa.... si tinea nunta 3 zile... si in astea 3 zile mergeai la nunta, plecai acasa sa te "odihnesti" iar la nunta samd. Nunti de 3 zile ar fi cele mai bune pentru cei cu salile de nunti....
Postat 26 Aprilie 2022, 12:26 de sssss
.
de cand e lumea, nunta se face seara. Noi trebe sa ne luam mereu dupa dobitocii de clujeni si sa facem nunti de tot rahatul, pentru ca asa e mai nou la moda? Nu ms, daca as face nunta acuma, as da in judecata sala de nunti. Nu e problema mea ca nu au personal, bine ca au preturi umflate.
Postat 25 Aprilie 2022, 19:02 de David
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON