URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
24 Mai 2018, 11:00

Numai de bine: Ministerul Sănătăţii obligă instituțiile din subordine să-i ceară voie înainte să dea informaţii presei ca să evite prejudiciile de imagine

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un ordin al ministrului Sănătăţii emis pe data de 15 mai şi transmis către Direcţiile de Sănătate Publică, Serviciile de Ambulanţă Judeţene, institutele naţionale şi spitalele din subordine, intitulat "Instrucţiune", obligă orice asemenea entitate ca înainte de a da informaţii presei să obţină un aviz obligatoriu de la Minister.

Acest fapt a fost interpretat ca o dorinţă de a controla informaţiile la nivel central, a cărei materializare este de natură să îngreuneze ori chiar să restrângă accesul presei la informaţiile privind sistemul sanitar.

Pentru evitarea "prejudiciilor"

Ordinul semnat de Sorina Pintea spune că "Pentru a evita apariţia unor situaţii de natură a aduce prejudicii imaginii instituţiei, unităţile aflate în subordinea, autoritatea şi coordonarea Ministerului Sănătăţii au obligaţia de a solicita, în prealabil, avizul Ministerului Sănătăţii, în orice situaţie care presupune o comunicare cu mass-media (presa scrisă, radioul, televiziunea şi internetul)".

De asemenea, potrivit "Instrucţiunii", "Conducerea fiecărei unităţi aflate în subordinea, subordinea, autoritatea şi coordonarea Ministerului Sănătăţii răspunde de aducerea la îndeplinirea celor reglementate prin prezenta Instrucţiune".

"Să fie siguri că nu spunem ceva"

Contactat de BIHOREANUL, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor, dr. Dorel Ţîrţ, a afirmat că deocamdată ordinul Ministerului nu a ajuns şi la această instituţie, dar şi că asemenea reglementări au mai existat şi în trecut.

"Noi nu l-am primit. Au mai fost şi anii anteriori comunicări de la Minister că pe probleme de impact pe sănătate publică să cerem avizul înainte să dăm informaţii publice. Deci, dacă e o epidemie să nu zicem că-i epidemie, să vadă şi ei despre ce este vorba şi să fie siguri că nu spunem ceva", a explicat dr. Ţîrţ, adăugând că "într-un fel se păzeau şi ei (n.r. – de la Minister) să nu se dea ştiri alarmiste. Probabil în unele părţi din ţară s-au întâmplat asemenea lucruri, la noi nu, pentru că am avut o colaborare bună cu presa”.

"Nu ne afectează"

La rându-i, dr. Liciniu Venter, managerul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Bihor, a explicat că, de fapt, ordinul se referă doar la "evenimente de interes naţional", pentru ca factorii locali să comunice exact ce transmit şi cei centrali.

"Ideea este fie un eveniment ce priveşte toată ţara, nu doar un judeţ, să nu se spună lucruri diferite între teritoriu şi centru. Evenimente de interes naţional ar fi epidemii, crize de medicamente... Pe noi, ca serviciu de urgenţă, nu ne afectează, doar dacă ar fi o catastrofă naţională", a spus dr. Venter.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON