URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Iunie 2023, 14:41

Nu-și recunosc granițele. Două comune din vecinătatea Oradiei, în proces pentru 140 de hectare de teren

Nu-și recunosc granițele. Două comune din vecinătatea Oradiei, în proces pentru 140 de hectare de teren fotografie în scop ilustrativ cu un teren din Cheriu / arhivă BIHOREANUL
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De peste un deceniu, două dintre cele mai importante comune din Bihor, situate în apropierea Oradiei, nu își recunosc reciproc limitele administrativ-teritoriale, disputându-și o suprafață de 140 hectare de teren, de pe urma căruia pot încasa impozite, dar și să acceseze fonduri europene.

Pentru că nu se înțeleg, Prefectura Bihor a fost obligată să le intenteze proces, cerând judecătorilor să stabilească ei granițele și să le oblige să le recunoască.

Dispută din anii 2010-2012

La Tribunalul Bihor, judecătorii secției de contencios administrativ au de soluționat o acțiune mai puțin obișnuită, inițiată de Prefectura județului.

În condițiile în care încă din 2010, toate unitățile administrativ-teritoriale din Bihor au fost obligate, printr-un ordin al prefectului de atunci, Gavrilă Ghilea, să constituie comisii de delimitare care să stabilească limitele teritorial-administrative, iar în 2012 au funcționat inclusiv comisii de conciliere la nivelul Prefecturii, care era condusă la acea vreme de Claudiu Pop, comunele Oșorhei și Sânmartin nu și-au rezolvat nici până în prezent disputa teritorială.

Prin urmare, actualul prefect, Dumitru Țiplea, a încercat luna trecută o mediere între reprezentanții celor două comune, care însă nu au ajuns la niciun numitor comun, convenind, în schimb, ca litigiul să fie tranșat în instanță.

Ce vrea Prefectura

În baza Legii 7/1996 privind cadastrul și publicitatea imobiliară, Prefectura Bihor a deschis la finele lunii mai un proces în care pârâte sunt cele două comune, dar și, în subsidiar, Oficiul Județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară.

Instituția prefectului solicită judecătorilor secției de contencios administrativ „să stabiliți limitele administrativ-teritoriale (hotarul) celor două pârâte și să dispuneți obligarea acestora la recunoașterea lor reciprocă”.

„Este singura cale legală pentru rezolvarea unui astfel de contencios”, au declarat BIHOREANULUI juriștii Prefecturii Bihor.

„O grănițuire corectă”

Contactați de reporter, primarii celor două comune afirmă că își doresc și ei ca litigiul să fie soluționat de o instanță de judecată.

„Miza este o suprafață de teren de 140 hectare de pe teritoriul satului Cheriu, între satul propriu-zis, care aparține de comuna Oșorhei, și satul Rontău, care aparține de comuna Sânmartin. După intrarea în vigoare a Legii fondului funciar, din 1991 și până în prezent, pe această suprafață au fost eliberate titluri de proprietate atât pe Cheriu, cât și pe Rontău, dar Primăria Oșorhei deține acte că terenul se află pe Oșorhei”, a declarat BIHOREANULUI primarul comunei Oșorhei, Ioan Gligor.

Omologul său din Sânmartin, Cristian Laza, afirmă că și primăria pe care o conduce a eliberat titluri de proprietate pe o parte din suprafața în dispută, iar acum „fiecare parte așteaptă o grănițuire corectă”. „Noi vom respecta ce vor hotărî instanțele”, a adăugat edilul.

Fiecare dintre cele două primării comunale are interesul să încaseze impozitele aferente terenului în litigiu, dar și ca acesta să figureze în acte ca fiind pe teritoriul propriu, deoarece dimensiunea unei comune este criteriu în acordarea unor fonduri de la bugetul de stat, precum și în accesarea de fonduri europene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON