URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Septembrie 2018, 20:20

Noaptea cercetătorilor: Invenţiile orădenilor, expuse la Universitate (FOTO/VIDEO)

Pentru al cincilea an la rând, Universitatea din Oradea a găzduit, vineri, "Noaptea cercetătorilor", un eveniment dedicat rezultatelor obţinute de oamenii de ştiinţă.

Încă de la debutul evenimentului, de la ora 17, a fost forfotă în sala de sport a Universităţii. În primele două ore, sute de persoane, îndeosebi copii sau adolescenţi, au "cercetat" standurile.

Ca în fiecare an, ei au găsit aici felurite aparate folosite în laboratoarele facultăţilor orădene, dar şi roboţi creaţi de studenţi. Priză mare la public au avut un robot care dansează şi imită mişcări şi o cutie în care se creează o iluzie optică, mai precis aparenţa că picuri de apă... urcă.

De asemenea, la standul Facultăţii de Ştiinţe, curioşii au putut participa la o lecţie interesantă, aflând cum studenţii şi profesorii de la Biologie clonează plante. Dovadă au stat chiar eprubetele cu mini-cactuşi, orhidee sau chiar o miniatură a Sequoia gigantea, uriaşul arbore care se găseşte şi în curtea Şcolii Dacia, și care, la Noaptea cercetătorilor, a putut fi ţinut în palmă!

Ediţia din acest an a evenimentului a consemnat şi o premieră: numărul standurilor invitaţilor Universităţii a fost egal cu cel al universitarilor. Mai precis, din 28 de standuri, jumătate au fost ale unor elevi sau companii din parcul industrial. De exemplu, un grup de elevi de la Liceul Constantin Şerban din Aleşd şi-au prezentat o cercetare făcută în satele de pe Valea Crişului Repede, care arată ce tradiţii şi ce meşteşuguri sunt specifice locului.

De asemenea, au fost prezente mai multe echipe de elevi care au câştigat finanţări pentru proiecte de cercetare din Fondul Ştiinţescu al Fundaţiei Comunitare. Astfel, de la elevii Colegiului Iosif Vulcan, curioşii au aflat că energia electrică poate fi produsă chiar şi din lămâi!

A fost coadă şi la standul echipei "Modus vivendi" de la Colegiul Mihai Eminescu. Deşi robotica nu este o disciplină pe care să o înveţe la şcoală, din pasiune, 11 elevi ai acestei şcoli au creat un robot capabil să execute diferite comenzi. "Suntem înscrişi într-un concurs internaţional de robotică, First Tech Challenge, care se organizează anual şi de fiecare dată robotul trebuie să facă ceva nou", a explicat Tamás Borza, unul dintre membrii grupului. De pildă, la ediţia de anul trecut a concursului, robotul elevilor orădeni a trebuit să mute nişte cuburi, după ce, fireşte, a dovedit că este capabil să identifice cuburile cu pricina şi locul în care trebuie să le ducă.

Noaptea Cercetătorilor este sărbătorită în fiecare an în circa 300 de oraşe europene, iar în România este organizată în 20 de oraşe.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
picături
....picuri de apă...mișto! Iar asta cu lămâia e veche....foarte veche!
Postat 30 Septembrie 2018, 12:54 de soricel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON