URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 12 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Pe 9 iunie, românii îşi vor alege nu doar primarii, ci şi eurodeputaţii. Suntem tentaţi să ignorăm importanţa scrutinului european, deşi afacerile europene sunt de fapt afaceri interne, ale noastre. Ne privesc direct, căci şi noi putem hotărî cum sunt gestionate, trimiţând în PE 33 de reprezentanţi şi având un comisar în executivul Uniunii.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Martie 2014, 09:50

Municipalitatea expropriază 820 mp din strada Ecaterina Teodoroiu pentru a face loc drumului rapid

Drumul rapid merge înainte! Consiliul Local a aprobat în şedinţa ordinară de joi, exproprierea unui număr de 18 proprietăţi de pe tronsonul patru, aferent străzii Ecaterina Teodoroiu, al viitorului drum rapid care va lega podurile Macio şi Teodor Neş înaintând de-a lungul liniei ferate.

Potrivit raportului de specialitate, exproprierile vizează o suprafaţă de 820 metri pătraţi de teren fără construcţii, evaluată la suma totală de 249.000 lei. În majoritatea cazurilor este vorba de terenuri aflate sub drumul public, de care oricum proprietarii nu se puteau folosi.

Sinteza îşi face parc industrial

Şedinţa de joi a Consiliului Local a adus însă şi veşti bune. Aleşii orădenilor şi-au dat acordul pentru înfiinţarea primului parc industrial privat din municipiu. Parcul industrial Chem Park va fi înfiinţat pe platforma industrială a firmei Sinteza din Şoseaua Borşului 35. Potrivit iniţiatorilor, pe cele 17 hectare de teren vor fi atrase nu mai puţin de şapte firme din industria chimică cu investiţii totale de circa 25 milioane euro.

Potrivit iniţiatorilor proiectului, Chem Park ar putea crea la Oradea 300 de noi locuri de muncă, din care 30% pentru orădenii cu studii superioare, ar viabiliza vechea zonă industrială şi ar putea relansa consumul de abur industrial oferind o piaţă nouă de desfacere societăţii Electrocentrale, rămasă fără mari consumatori.

În baza acordului Consiliului Local, Sinteza SA va face demersuri pentru obţinerea titlului de parc industrial. Companiile relocate aici vor beneficia de acelaşi facilităţi ca firmele din parcurile industriale Eurobusiness, fiind scutite de taxele pentru autorizaţiile de construire sau demolare, dar şi de impozitul pe clădiri şi terenuri.

Bani pentru relansarea aeroportului

Tot joi, consilierii locali au mai aprobat un protocol de colaborare cu Consiliul Judeţean în vederea relansării activităţii Aeroportului. Potrivit înţelegerii, Primăria va sprijini CJ să înfiinţeze noi curse aeriene pornind din Oradea spre destinaţii europene finanţând 20% din compensaţiile lunare acordate de acesta operatorilor aerieni.

Noile curse vor fi stabilite pe bază de licitaţii, operatorii urmând să beneficieze de subvenţii între 16 şi 20 euro anual, timp de cinci ani, pentru fiecare pasager îmbarcat şi debarcat de la Oradea.

Vândut la 15 euro pe metrul pătrat

Pe de altă parte, consilierii locali au stabilit preţul de vânzare al terenului pus la dispoziţia tinerilor pentru construirea de locuinţe pe amplasamentele din zona Calea Clujului, lângă Uzina de Apă 5. Tranzacţiile de terenuri în această zonă vor fi făcute la un tarif de 15 euro pe metrul pătrat, plus TVA, cu condiţia ca solicitanţii să aibă deja locuinţele finalizate.

În cadrul aceleaşi şedinţe, aleşii au mai hotărât rezilierea a contractelor încheiate în 2012 cu 94 de persoane care, deşi erau îndreptăţite, fie nu s-au prezentat la alegerea unei parcele, fie nu au semnat contractul de concesiune, fie nu au făcut demersuri pentru obţinerea Autorizaţiei de construire a casei în termen de un an.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6364 RON
  • 1 EUR = 4.9753 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON