URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
19 Februarie 2024, 18:10

​Modificări la Rabla Plus: Valoarea ecotichetului acordat pentru achiziția de mașini electrice scade la jumătate

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Valoarea ecotichetului pe care statul îl va acorda românilor care își casează mașini în programul Rabla Plus, dedicat achiziției de vehicule noi electrice sau hibride, va fi de 25.500 de lei, jumătate față de cât este în prezent, după cum arată un proiect de lege supus dezbaterii publice de Ministerul Mediului.

În prezent, cuantumul acestui ecotichet este de 51.000 de lei pentru casarea unui singur autovehicul uzat și de 54.000 de lei pentru casarea a două autovehicule.

Pe viitor, însă, voucherul va fi de 25.500 de lei, indiferent de numărul de mașini casate. Acesta va fi valabil pentru achiziționarea unui autovehicul pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen. Prin programul Rabla Plus se vor mai acorda ecotichete în valoare de 13.000 de lei pentru achiziția unui autovehicul nou electric hibrid sau pentru o motocicletă electrică.

Regulile Rabla Plus arată că ecotichetul se scade din prețul de comercializare, cu TVA, al autovehiculului nou, iar cumpărătorul va asigura diferența de bani. Valoarea finanțării nu poate depăși jumătate din prețul de comercializare al autovehiculului nou achiziționat prin program.

O altă noutate în program este că ecotichetul se va acorda doar pentru mașini de cel mult 70.000 de euro, cu TVA inclus, prag diminuat de la 75.000 de euro.

Proiectul de modificare a Ghidului de finanțare la Rabla Plus 2024 a fost pus în dezbatere publică în data de 16 februarie, iar cetățenii, instituțiile și organizațiile interesate pot transmite opinii, propuneri sau sugestii, în termen de 10 zile lucrătoare de la acest moment.

Citește aici proiectul ghidului de finanțare Rabla Plus:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
350.000 km are nevoie o mașină pur electrică de minim 80kw, ca să coboare amprenta de carbon la nivelul unei mașini pe benzină de maxim 2.000 cmc.
Cum la 350.000 km parcurși sunt foarte rare mașinile în circulație, rezultă că poluarea dată de o mașină electrică, mare în producție, medie în exploatare și foarte mare la casare ... e clar că toată tevatura asta de gen "Green Deal" este o minciună imensă, trasă pentru da niște descreierați, care conduc discreționar lumea, să facă bani pe spatele tuturor fraierilor și proștilor de pe planetă. Și tare mulți mai sunt cei ce pot fi păcăliți, de către niște guvernări care bagă adânc mâna în buzunarul tututor, alimentând pe "adevărații băieți deștepți" din energie de pe tot globul, satisfăcuți când văd cât curent, produs prin extremă poluare, înghit mașinile electrice. Referitor la baremul de 350.000 km există pe net rezultatele studiului efectuat de Universitatea Berkley din California timp de 3 ani, cu mai multe modele de autovehicule electrice, la un parcurs total de peste 5 milioane km.
Postat 20 Februarie 2024, 08:39 de KP
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON