URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Mai 2021, 11:36

Ministrul Educației reacționează în scandalul demiterii directorului de la Gojdu. Vezi ce spune!

Ministrul Educației reacționează în scandalul demiterii directorului de la Gojdu. Vezi ce spune! foto: gov.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a reacţionat în scandalul demiterii profesorului Florin Nicoară de la conducerea Colegiului Naţional Emanuil Gojdu din Oradea.

Într-o declaraţie făcută pentru site-ul edupedu.ro, ministrul afirmă în esenţă că decizia luată de şeful Inspectoratului Şcolar Bihor, Virgil Blage, a fost luată în condiţii legale, dar în opinia sa nu este oportună, în condiţiile în care mai sunt doar câteva săptămâni până la susţinerea examenelor naţionale.

După cum se ştie, scandalul a pornit după ce Florin Nicoară, a fost demis în urmă cu o săptămână, pe  21 mai, prin votul Consiliului de Administraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, pe motiv că, în ciuda faptului că oraşul este în scenariul I, fiecare clasă din această şcoală are o zi în care stă acasă, cu lecţii online. În  Gojdu, orele aveau în continuare 40 de minute, iar pauzele 5 minute, timp în care elevii oricum nu aveau voie să iasă din clase, fapt ce a stârnit revolta şefului IŞJ, Virgil Blage.

"Sunt două perspective. Din perspectiva legalităţii, a respectării ad-litteram a prevederilor ordinului comun de ministru, atunci când rata de infectare este mai mică de 1 la mie, elevii revin integral cu prezenţă fizică, cu excepţia situaţiilor în care infrastructura nu permite asigurarea condiţiilor de protecţie sanitară. Mai există şi alte situaţii în care, spre exemplu, cadre didactice sunt indisponibile deoarece sunt infectate şi trebuie să stea în izolare, caz în care, de asemenea, orele se pot face în online, chiar dacă orele trebuie să fie făcute în online – dacă nu există profesor suplinitor, chiar dacă rata de infectare în care funcţionează şcoala este mai mică de 1 la mie. Asta este perspectiva legală. Deci dacă nu sunt întrunite aceste condiţii de excepţie, într-adevăr, ordinul comun de ministru spune că şcoala se derulează cu prezenţă fizică pentru toţi elevii. Dacă din perspectivă legală lucrurile stau aşa cum v-am precizat, din perspectiva oportunităţii găsesc că o astfel de măsură nu este oportună în momentul în care mai sunt doar câteva săptămâni până la săptămâna susţinerea examenelor naţionale", a declarat Cîmpeanu.

Şeful Educaţiei a mai precizat că "măsura inspectoratului (de demitere a directorului - n.r.) a fost luată în condiţii legale, conform legii inspectorul general poate să aplice această sancţiune pentru directorii care nu sunt stabilizaţi printr-un concurs care să privilegieze competenţă", cu trimitere la faptul că Florin Nicoară îşi încheiase pe 9 ianuarie 2021 mandatul câştigat prin concurs în 2016, iar în prezent era director prin numire de către inspectorat.

În acest context, ministrul a accentuat "importanţa organizării pentru ocuparea funcţiilor de conducere din învăţământul preuniversitar strict pe criterii de competenţă, care să asigure o bună guvernanţă şcolilor". "Dacă am fi fost în această situaţie, schimbarea respectivă nu ar mai fi fost posibilă", a mai spus Cîmpeanu.

Întrebat de Edupedu dacă, după știința sa, ISJ Bihor mai reproşează ceva conducerii Colegiului Gojdu, Cîmpeanu nu a oferit un răspuns clar. El a precizat însă că "am încercat prin toate reglementările pe care le-am promovat să dăm posibilitatea şcolii să se adapteze la condiţiile reale, care diferă de la o şcoală la alta, de la o zonă la alta, diferă foarte mult". "În acest context nu cunosc exact, dar pot să mă gândesc la faptul că s-a dorit respectarea decalării programului orar pentru a nu se crea aglomerări. E o presupunere, nu ştiu", a mai spus el.

Decizia de demitere a directorului Florin Nicoară a stârnit numeroase reacții în spațiul public, profesorii dar şi elevii solidarizându-se şi participând chiar la proteste - în două rânduri - pentru susţinerea acestuia. Cel mai recent protest a fost organizat joi, când circa 200 de elevi - atât de la Gojdu cât şi de la alte şcoli din oraş - au mers în marş până la Inspectoratul Şcolar, cerând, între altele, şi demisia şefului IŞJ, Virgil Blage. La rândul său, profesorul Florin Nicoară susţine că decizia lui Blage ar fi o răzbunare personală, pentru că a criticat măsuri luate de acesta. El a contestat decizia de demitere în instanţă. 

Pe de altă parte, scandalul pare departe de a se fi terminat. Şeful Inspectoratului Şcolar a mai dezvăluit şi că, anterior deciziei sale, a reclamat la Ministerul Educaţiei mai multe transferuri "neclare" din şcoală.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Re : KPatrat
Da, este logic sa vorbesc precum gandesc. D-ta in schimb vorbesti fara sa gandesti : "legalitate neconforma cu legislatia". Sper sa nu fii un absolvent de liceu. Asa si viitorul ar mai avea o sansa sa te integreze acolo unde ti-e locul. :)))
Postat 30 Mai 2021, 11:45 de Ianco
PCR transpartinic [SARS-CoV-RO]. Ep.: ”România educată”. Alt episod [III]. Conu Blage faţă cu "Reacţiunea".
I. ”Întrebat de Edupedu dacă, după știința sa, ISJ Bihor mai reproşează ceva conducerii Colegiului Gojdu, Cîmpeanu nu a oferit un răspuns clar. El a precizat însă că "am încercat prin toate reglementările pe care le-am promovat să dăm posibilitatea şcolii să se adapteze la condiţiile reale, care diferă de la o şcoală la alta, de la o zonă la alta, diferă foarte mult". "În acest context nu cunosc exact, dar pot să mă gândesc la faptul că s-a dorit respectarea decalării programului orar pentru a nu se crea aglomerări. E o presupunere, nu ştiu", a mai spus el.” 1.Nu ştiu câţi elevi de la CE ”Partenie Cosma” ş.a. vor protesta când numitul politic Blage Virgil va fi demis/schimbat din funcție; 2. ”Decât sa fii codaș la oraș, mai bine in satul tău fruntaş” – Ion Creangă. Poate că şi acest dascăl ar trebui să îşi amintească acest proverb. Şi ”Faraonul” nostru, mentorul său politic, știe de ce! II. ”La rândul său, profesorul Florin Nicoară susține că decizia lui Blage ar fi o răzbunare personală, pentru că a criticat măsuri luate de acesta. El a contestat decizia de demitere în instanță.” 1. Dacă ar trăi, în mod cert că I.L. Caragiale şi Eminescu, nu ar duce lipsă de subiecte şi din învățământul românesc post-”Epoca de aur”, pentru schițele şi ”scrisorile” lor. Din păcate şi pentru elevii şi studenții, de cetățenie română, din România. III. ”Vorba e... eu pentru cine votez?...” - Cetățean turmentat [”O scrisoare pierdută” I.L. Caragiale]. 1. Nu știu dacă ”Bastilia” va avea vreodată un director model Spiru Haret, Ion Creangă, Maria Copil ş.a. 2. Cert este că şi elevii de la CN Emanuil Gojdu nu meritau un asemenea şhow politizat. Sper ca la alegerile la care vor participa, pe viitor, vor vota în cunoștință de cauză şi mai bine, ca mulţi dintre părinţii lor! 3. O întrebare decentă pentru don Blage: De ce nu vă spălaţi ”rufele” în familie? De exemplu, la o cană cu cafea. Obligatoriu, cu respectarea ...prevederilor legale, chiar dacă nu coincid cu interesul superior al elevului!
Postat 29 Mai 2021, 12:53 de stefan
re: Ianco
Vorbești cum gândești. Nefuncțional precum un viitor absolvent de liceu care va lua bac-ul cândva, în viitor. Mai ia și tu cartea, ca să pricepi ce a vrut să spună de fapt min. Câmpeanu, invocând oportunitatea în detrimentul unei legalități prost înțelese și neconforme cu legislația în materie.
Postat 29 Mai 2021, 08:39 de KP
Curios
Adică nu e oportun să aplici legea.
Postat 28 Mai 2021, 13:22 de Ianco
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON