URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 26 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Mai 2021, 13:04

"Ne vrem directorul înapoi". Sute de elevi de la Gojdu au protestat împotriva demiterii lui Florin Nicoară (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Peste 200 de elevi, atât din clase gimnaziale cât şi de liceu, precum şi mai mulţi profesori - toţi purtând banderole portocalii cu însemnele colegiului pe braţe - au ieşit luni după prânz să protesteze în curtea Colegiului Naţional Emanuil Gojdu, împotriva demiterii directorului Florin Nicoară de către şeful IŞJ Bihor.

Cei mai mulţi au ridicat şi pancarte cu mesaje de susţinere pentru ex-director, precum şi mesaje persiflante inspirate de declaraţiile şefului IŞJ Bihor, Virgil Blage, care a spus, între altele, că elevii de la Gojdu sunt de la ora 12.30 la terasele din Oradea, şi nu la şcoală, precum şi că tinerii sunt ţinuţi ca la închisoare.

"Elevii de la terasă nu se lasă", "Deţinuţii 9A ies în stradă la cafea", "Puşcăriaşi în permisie susţinem gardian Nicoară", "Uniţi pentru Nicoară" sau "Gojdu protestează".

Mulţi dintre tineri au adus cu ei cafele în recipiente de tip "to go", vrând să arate că pot învăţa şi dacă, uneori, ies la cafea.

"Blage, demisia!"

După ce s-au aliniat în perimetrul generos al curţii Colegiului Naţional, elevii şi profesorii - între care directoarea adjunctă Anca Mile, care a preluat temporar atribuţiile în locul lui Nicoară - au ascultat şi unii chiar au cântat imnul şcolii care poartă numele lui Emanuil Gojdu.

Apoi, aceştia au scandat numele lui Nicoară, dar şi sloganuri ca "Ne vrem directorul înapoi!". De asemenea, la un moment dat, atât profesorii şi personalul auxiliar, cât şi elevii au strigat "Blage, demisia!".

Nemulţumiţi de decizia IŞJ Bihor, pe care o consideră nedreaptă, câţiva dintre elevii de la Gojdu au luat microfonul şi şi-au spus of-ul, totodată lăudând activitatea lui Florin Nicoară la conducerea colegiului.

Unul dintre ei a fost Alex Slavoia, liceean cu rezultate impresionante la olimpiade, inclusiv o medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţe. El a spus că Nicoară l-a ajutat, atât pe el, cât şi pe alţi olimpici în activitatea lor şi le-a netezit parcursul spre rezultate importante.

Memoriu al profesorilor

Totodată, Anca Mile a anunţat că membrii colectivului profesoral, precum şi personalul didactic auxiliar semnează un memoriu pe care îl vor depune la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, împotriva demiterii directorului şi apărându-l pe acesta.

Între altele, în document se subliniază că toate deciziile privind activitatea colegiului în pandemie - decizii care, potrivit lui Blage i-au adus lui Nicoară demiterea - au fost luate în Consiliul de Administraţie al Şcolii.

"Consiliul profesoral consideră activitatea managerială a domnului director ca fiind una democratică şi eficientă", se subliniază în memoriu.

Nicoară: "E de filme de Hollywood"

La protestul din curtea Gojdu a fost prezent şi Florin Nicoară, care s-a bucurat să vadă susţinerea de care are parte. În discuţiile cu reprezentanţii presei, el a reiterat că motivele pentru care a fost demis nu sunt cele anunţate, ci mai degrabă faptul că nu stă cu capul plecat în faţa şefului IŞJ Bihor.

Totodată, el a spus că una dintre cauzele care ar fi contribuit la demiterea sa este o situaţie privind transferul unei eleve dintr-o clasă în alta. Concret, este vorba despre două gemene, care intraseră la Gojdu, însă în clase separate. Părinţii au cerut transferul uneia dintre ele în clasa surorii sale, iar IŞJ Bihor nu a acceptat-o, a povestit Nicoară.

Abia ulterior, după un demers al părinţilor la Ministerul Educaţiei, fetele au fost mutate în aceeaşi clasă. Părinţii fetelor au acţionat în instanţă IŞJ Bihor, cerând daune morale, acţiunea fiind făcută după refuzul iniţial de transfer.

Tatăl fetelor a explicat, luni, într-o conversaţie telefonică intermediată de Nicoară cu reprezentanţii presei locale că nu a renunţat la proces, deşi voia la un moment dat, fiindcă s-a făcut o întreagă tevatură din cazul fiicelor lui.

Ce crede Nicoară? "Azi am primit la şcoală o citaţie potrivit căreia şcoala este chemată în garanţie în acel proces. Eu, dacă mergeam în calitate oficială la proces, eu aş fi spus exact cum au stat lucrurile, dar aşa dacă vine un director-marionetă, acela va spune că şcoala nu şi-a făcut treaba şi, astfel, Inspectoratul scapă basma curată. Este de filme de Hollywood ce face IŞJ...", le-a spus Nicoară jurnaliştilor.

Elevii de la Gojdu plănuiesc să continue acţiunile de protest împotriva deciziei - nefondate, spun ei - de demitere a lui Florin Nicoară din fruntea colegiului.

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
onoare?
Mie mi se pare ca atat inspectorul cat si directorul gresesc. Pe inspector l-as intreba de ce a fost nevoie sa demita directorul in pragul examenelor nationala, de unde urgenta si de ce nu o putea face dupa aceste examene, pt a nu afecta elevii? De ce interesul elevilor nu primeaza? Pe director l-as intreba de ce anul trecut a vrut sa isi dea demisia pt ca a fost injosit, fiind evident ca inspectorul are ceva cu el, iar acum cand a fost demis de ce se agata de functie si nu pleaca onorabil, ba mai mult elevii sunt implicati in actiuni de protest care le deturneaza atentia de la examenele care ii asteapta? I-ar fi foarte la indemana sa opreasca aceste actiuni inutile si sa plece. L-as intreba pe dl director care sunt macar 3 realizari marete in conducerea liceului (in afara celor la care era obligat, adica sa asigure functionarea buna a liceului), care il fac sa insiste sa ramana la conducere? In cazul amandorura ar trebui sa existe onoare, sa recunoasca cand gresesc si sa opreasca aceste actiuni care implica elevii si sa isi rezolve problemele in interiorul partidului din care fac parte. Din pacate, s-ar putea ca atat partidul cat si cei doi actori sa vizeze doar scandal pt a capata notorietate, sa fie vizibili si sa devina mai cunoascuti, ca mai apoi sa acceada la diverse alte functii. Se pare ca acesta este un criteriu de promovare in politica romaneasca: sa devii cunoscut prin scandal si apoi sa promovezi. Din acest punct de vedere, pnl=psd. Vom vedea candva si promovari pe criterii pe merit ?
Postat 25 Mai 2021, 11:06 de oradea_mea_si_a_ta
Felicitari gojdistilor !
Ati uitat sa precizati ca blage a fost impus ca mare mahar la inspectoratul scolar chiar de birtinez, pe baza carnetului galben de partid mafiot. Asta ar trebui sa stie parintii copiilor gojdisti. Pentru ca....daca eliminam cauza, dispare (def)efectul !
Postat 24 Mai 2021, 23:47 de Silver_Cat
Lipsa de moralitate - tot părinte gojdist
Haideți sa nu fim ipocriți. Toți copiii au fost mobilizați prin diriginți, profesori și părinți pe grupurile de whatsapp, conform mecanismului de comunicare care funcționează în TOATE școlile. (director - diriginți/ profesori - părinți aghiotanti - mase de părinți și elevi). Personal găsesc demersul complet lipsit de etica si de moralitate, cu nimic mai bun decât ceea ce a făcut sau n-a făcut Inspectoratul Școlar! Cum poți, ca și cadru didactic, sa te folosești de elevi pentru a exercita presiuni și pentru satisfacerea unor interese personale?! Înțelegeam ideea de a mobiliza elevii pt a protesta pt o cauza nobila, pt un ideal sau pt un obiectiv de interes general, dar nicidecum pt scaunul cuiva. Masurile luate de Inspectoratul Scolar privind desființarea unor clase de la Gojdu meritau sa facă obiectul unui protest. Întreaga manifestatie apare ca un demers sindical, greu de înțeles pt copii. Este de apreciat loialitatea elevilor fata de Gojdu dar găsesc periculoasa aceasta confundate a instituției cu o persoana, după modelul Statul sunt eu - Gojdu este Nicoara.
Postat 24 Mai 2021, 22:30 de Petcu
parinte de gojdist
Nu, copii nu sunt manipulati ci s-au organizat inca de vineri din proprie initiativa. Copilul meu nu il are pe Dl. Nicoara la clasa (nu are nimic de castigat din solidarizare) dar l-a avut in anii anteriori si il cunoaste atat ca om cat si ca profesor. Nici nu a stralucit la matematica, dar totusi il apreciaza. Asta nu da de gandit? Pana cand permitem ca decizii importante sa fie luate de neaveniti habarnisti si nu de catre cei direct implicat, pana cand mai permitem politicului sa se infiltreze in toate domeniile vietii? Solidaritatea elevilor in protest imi reda speranta in tanara generatie. Astept cu nerabdare sa mearga aceasta generatie la vot.
Postat 24 Mai 2021, 21:51 de parintedegojdist
elevi manipulati
Din pacate, acesti elevi nu-si dau seama ca sunt manipulati si directorul profita de ei in rafuiala lui politica cu Blage. Directorul Nicoara ar trebui sa constientizeze ca liceul Gojdu nu e pe persoana fizica si ca nimeni nu e pe viata stapan acolo. Folosindu-se de elevi in disputa lui politica ma face sa cred ca nu mai are ce cauta pe scaunul de director.
Postat 24 Mai 2021, 14:36 de unul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON