URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Martie 2024, 13:00

Ministrul de Externe al Ungariei, Szijjartó Péter, vine la Oradea. Alături de Kelemen Hunor, va participa la Ziua Maghiarilor de Pretutindeni

Ministrul de Externe al Ungariei, Szijjartó Péter, vine la Oradea. Alături de Kelemen Hunor, va participa la Ziua Maghiarilor de Pretutindeni foto: Arhiva INQUAM Photos / Manases Sandor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, și ministrul de Externe al Ungariei, Szijjartó Péter, vor fi invitații speciali ai UDMR Bihor la manifestările pregătite la Oradea pentru a sărbători Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, pe 15 martie.

„Dl. președinte Kelemen Hunor și dl. ministru Szijjartó Péter vor fi vineri la Oradea, unde așteptăm între 3.000 și 5.000 de participanți”, a declarat BIHOREANULUI președintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön.

Programul ceremoniilor se va întinde pe parcursul zilei de 15 martie. „Comunitatea maghiară din municipiul nostru serbează în fiecare an, la 15 martie, începutul revoluției din 1848-1849”, a informat UDMR Bihor și printr-un comunicat de presă.

Programul a fost stabilit de filiala județeană a partidului, alături de bisericile tradiționale, organizații de tineret, instituții culturale și de învățământ. 

Potrivit informării semnate de Szabó Ödön, manifestările vor începe la ora 11 cu o depunere de coroane la Monumentul din Episcopia Bihor, pentru ca de la ora 12 să fie depuse coroane și la mormintele revoluționarilor din 1848-1849 din turnul Bisericii Reformate Rogerius. 

De la ora 14 vor fi amplasate coroane și la mormântul eroului martir polonez Kazimir Rulikowski din Cimitirul Municipal Oradea. De la ora 14.40 ceremoniile vor continua cu depunerea de coroane la bustul revoluționarului român Nicolae Bălcescu din parcul ce-i poartă numele, iar de la ora 15.30 la bustul poetului revoluționar Petőfi Sándor din parcul cu același nume. 

După o festivitate cu ansambluri populare maghiare din Bihor, de la ora 19, la statuia Szacsvay Imre din Parcul Libertății se vor rosti mesajele premierilor României și Ungariei, personalități locale vor ține discursuri și se vor depune și aici coroane.

La fel ca în fiecare an, festivitățile se vor încheia cu un marș cu torțe prin centrul orașului, la care vor participa mai mulți membri ai comunității maghiare locale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
@Riviera.
Corecta diferenta, o stim. Clar era mai bine sa fi stat in banca mea. In mod normal as fi stat dar nu-mi convine sa faca aur demonstratii pe aici. Sa vezi atunci paie pe foc.
Postat 13 Martie 2024, 20:35 de nihil
in curand
va fi serbetoarea asiaticilor si chinejilor de pretutindeni ..nu-i rau , macar devine zona cosmopolita si se revizuieste o tendiinta de inmultire a slavilor din zona , veche de sute de ani ..hihi ...
Postat 12 Martie 2024, 09:42 de sodelica
nihi
Diferenta e ca ungurii aceia au fost niste cotropitori, navalitori pe teritoriile stramosilor mei, stramosi pe care cotropitorii i-au agresat, jefuit, discriminat, omorat. Nu ar fi mai bine sa stai in banca ta fara sa pui paie pe foc, cu "eroii" tai cotropitori ? Stim cu totii ce s-a intamplat in Ardeal de-a lungul timpului.
Postat 12 Martie 2024, 07:00 de Riviera
Szaby_Oradea
Nu te cunosc dar ai tot respectul meu. Am fost la scoala cu copii etnici maghiari, am facut sport cu ei, gagici :)) etc. Unii dintre ei au aceleasi "urari" pt politicienii unguri care vin si ii instiga pe iredentistii localnici, inflamand spiritele. In perioada copilariei si adolescentei mele (sunt nascut in 1980), relatiile sociale dintre romani si maghiari erau mult mai bune. Ulterior au intervenit politicienii revizionisti din Ungaria si loco, in cautare de voturi, stricand atmosfera. Acum au o intreaga masinarie de propaganda in cautare de voturi.
Postat 12 Martie 2024, 06:46 de Riviera
Mar megint ez az idiota? / Iar idiotul asta?
Prostu asta iar o sa vina in Romania ca si cretina aia de Katalin Novak, iar va lansa ceva fumigene cretine in spiritul FIDESZ-ului - aruncand venin in realtiile RO-HU - iar romanii o sa stea sa se uita ca pr*stii cu gura cascata si vor tacea. Daca si eu, ca roman de ETNIE MAGHIARA, dezaprob genul asta de interventii care fac mai mult rau decat bine, nu inteleg de ce majoritatea dormiti in picioare :))))? Menj innen ***! (Szijjarto, Odon etc).
Postat 12 Martie 2024, 00:20 de Szaby_Oradea
@civisulpianum
Pentru ei sunt eroii lor cum si noi avem eroii nostrii si nu ne impiedica nimeni sa-i sarbatorim in Ungaria daca vrem. Nu stiu sa mai traiasca vreunul din cei de atunci iar noi nu uitam istoria... dar e istorie. Eu le urez de pe acum pace, la multi ani si multa intelepciune. Deocamdata destinele tarilor noastre sunt legate, am face bine sa ne respectam sincer. Pe aur sa-i inviti la tine acasa sa-ti demonstreze tie si sa le bagi bancnote la chiloti.
Postat 11 Martie 2024, 18:54 de nihil
Ati uitat....
...ca Oradea este singura localitate din Romania in care romanii sunt majoritari unde primaria a inscriptionat in ungureste (sa ne traiesti nea ilie!) loganurile comunitarilor? Nu mai spun ca nu e institutie publica in care sa nu vezi fircalite denumirile in ungureste. Asta in conditiile in care nu gasesti un ungur sa nu aiba macar foaie matricola de absolvire a opt clase!
Postat 11 Martie 2024, 15:45 de ili3
Cum e posibil așa ceva?
Să îi lăsăm să sărbătorească pe teritoriul României o revoluție în care ungurii au comis nenumărate atrocități împotriva populației române? Unde e AUR cu niște demonstrații?
Postat 11 Martie 2024, 14:47 de CivisUlpianum
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON