URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Octombrie 2022, 18:20

Medicul orădean Gheorghe Bumbu, Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină din Republica Moldova (FOTO/VIDEO)

Medicul orădean Gheorghe Bumbu, Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină din Republica Moldova (FOTO/VIDEO) foto: usmf.md
Medicul orădean Gheorghe Bumbu, Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină din Republica Moldova (FOTO/VIDEO) foto: usmf.md
Medicul orădean Gheorghe Bumbu, Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină din Republica Moldova (FOTO/VIDEO) foto: usmf.md
Medicul orădean Gheorghe Bumbu, Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină din Republica Moldova (FOTO/VIDEO) foto: usmf.md
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Reputatul medic orădean Gheorghe Bumbu a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Medicină şi Farmacie "Nicolae Testemiţanu" din Republica Moldova.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul universității, ceremonia a avut loc pe 13 octombrie 2022. 

„Înaltul titlu i-a fost acordat prof. Bumbu pentru rezultate meritorii în promovarea ştiinţei şi practicii medicale, aportul semnificativ în formarea și perfecționarea personalului ştiinţifico-didactic al universității noastre și a cadrelor medicale pentru sistemul de sănătate din Republica Moldova în domeniul urologiei și uroginecologiei, contribuție substanțială în acordarea asistenței medicale specializate pacienților și cultivarea valorilor general-umane pe arena mondială”, se menționează în comunicat.

dr. Gheorghe Bumbu

Dr. Gheorghe Bumbu, în timpul ceremoniei. Foto: usmf.md

Rectorul Emil Ceban a evocat, în debutul festivității, colaborarea de peste 25 de ani între Bumbu și membrii Catedrei de urologie și nefrologie chirurgicală și a Disciplinei de obstetrică, ginecologie și reproducere umană a instituției de învățământ.

„Profesorului Gheorghe Bumbu îi datorăm implementarea specialității Uroginecologie și în Republica Moldova. Cu suportul nemijlocit al dumnealui desfășurăm în comun conferinţe, congrese, simpozioane şi alte manifestări ştiinţifice, participă nemijlocit în calitate de referent oficial sau membru al consiliilor științifice specializate de susținere a tezelor de doctor și dr. habilitat în științe medicale. Profesorul Gheorghe Bumbu a acordat consultații și a operat mai mulți pacienți din țara noastră cu diverse patologii complicate urologice și uroginecologice. Îi suntem profund recunoscători Domniei Sale și pentru donații valoroase de cărți în domeniu, al căror autor este”, a afirmat rectorul.

Profesorului universitar Adrian Tănase, şef al Catedrei de urologie și nefrologie chirurgicală, a menționat, între altele, că Bumbu „a contribuit enorm la perfecționarea cadrelor medicale din Republica Moldova, la implementarea metodelor de diagnostic și tratament în diverse patologii uroginecologice”.

De asemenea, profesorul Valentin Friptu, șef al Disciplinei de obstetrică, ginecologie și reproducere umană, a punctat că Bumbu „este întemeietorul Societății de Uroginecologie în România, a inițiat pregătirea cadrelor în domeniul uroginecologiei, printr-o conlucrare fructuoasă între medicii urologi și ginecologi”.

„Există o efuziune emoțională pe care o stăpânesc destul de greu. Viața îți oferă tot felul de provocări, iar eu mereu m-am crezut antrenat să le înfrunt, dar recunosc, că nu m-am pregătit pentru un astfel de eveniment ca cel de astăzi. Au trecut mulți ani deja, toată viața am fost ca o carte deschisă, atât pentru Dumneavoastră, cât și pentru colegii mei din România. Îmi cunoașteți bine activitatea, inclusiv viața mea personală”, a declarat Gheorghe Bumbu în discursul său.

Comunicatul Universității amintește că dr. Gheorghe Bumbu s-a născut la 17 aprilie 1952. A absolvit Facultatea de Medicină Generală a Universității de Medicină şi Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, România, în anul 1977. „În perioada 1979-1982 a continuat însușirea profesiei, a metodelor de diagnostic și tratament în Urologie, la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Clinic „Prof. Dr. Theodor Burghele” din București, obținând certificatul de medic specialist”, arată informarea.

Din anul 1982 este urolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Oradea, unde lucrează în prezent. Mai multe detalii despre activitatea sa pot fi obținute de aici.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON