URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 28 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Ianuarie 2024, 14:16

Medicii de familie se pregătesc de proteste. CAS vrea să le reducă plățile la nivelul anului 2019

Medicii de familie se pregătesc de proteste. CAS vrea să le reducă plățile la nivelul anului 2019 foto: Dorina Popa, președinta Asociației Medicilor de Familie Bihor (arhivă BIHOREANUL)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fierbere în sistemul medicinei primare și al celei de ambulatoriu. Întrucât Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate vrea ca de la 1 februarie să le scadă drastic plățile, la valori nominale din 2020, dar „roase” de inflația și scumpirile produse de atunci până în prezent, medicii de familie se gândesc să declanșeze proteste și în Bihor.

În cazul extrem, aceștia ar putea denunța unilateral contractul de CAS, ceea ce ar însemna ca pacienții să achite contravaloarea serviciilor chiar dacă sunt asigurați.

„Dezacord și uimire”

Colegiul Medicilor Bihor și Organizația Patronală a Medicilor de Familie din Bihor au anunțat vineri că au aflat noile valori ale tarifelor serviciilor pe care CNAS le-a anunțat pe propriul site, cu o zi înainte, și care ar urma să intre în vigoare începând de la 1 februarie, exprimându-și „dezacordul și uimirea față de modul în care este scăzută, nejustificat, finanțarea furnizorilor de servicii medicale atât pentru asistența medicală primară, cât și pentru ambulatoriu”.

Cele două organizații afirmă că acest proiect de Ordin al președintelui CNAS „generează scenarii pesimiste ce vor deveni o dramatică realitate atât pentru medicii de familie și medicii din ambulatorii, cât și pentru pacienți”, deoarece aceste două categorii de medici „vor avea venituri diminuate cu aproape 30% comparativ cu anul 2023, însă corelat cu rata inflației și cu creșterea semnificativă a cheltuielilor, scăderea reală va fi de aproximativ 50%, întorcându-le în timp undeva la nivelul veniturilor din 2019”.

Din acest motiv, Colegiul Medicilor Bihor și Organizația Patronală a Medicilor de Familie Bihor anunță că sunt „alături de medicii din asistența medicală primară și din ambulator, și vor susține orice formă de protest pe care aceștia vor hotărî s-o adopte”.

Reducere severă

Potrivit informațiilor disponibile pe site-ul CNAS, de la 1 februarie 2024 ar urma să intre în vigoare un Ordin în conformitate cu care valoarea unui punct per capita pentru medicii de familie va fi de 7,7 lei, iar a unui punct pentru servicii acordate pacienților de 6,2 lei, în timp ce consultațiile în policlinici vor fi plătite cu 3,3 lei/punct (în funcție de specialități, o consultație este punctată în prezent cu 2 până la 40 puncte).

Aceste valori sunt mult sub cele practicate în prezent, în baza contractului - cadru încheiat între CNAS și medici pentru lunile iulie - decembrie 2023 și prelungit prin act adițional pentru luna ianuarie a anului curent. Concret, în această perioadă, un punct pentru capitație (adică pentru fiecare pacient din lista unui medic de familie) este plătit cu 12 lei, un punct pentru servicii în cabinet cu 8 lei, iar unul pentru servicii în policlinică cu 4,5 lei.

În perioada anterioară, adică în 2022, un punct de capitație era plătit cu 10 lei, iar un punct pentru consultațiile în cabinetele medicilor de familie și în policlinici cu câte 4 lei.

Prin urmare, în sume nominale, de la 1 februarie tarifele plătite de CAS ar urma să fie cu circa o treime mai mici.

„Referendum” pentru proteste

„Subfinanţarea ce rezultă din valorile punctelor prevăzute ȋn actualul proiect va avea un impact global negativ, cabinetele vor fi ȋn incapacitate financiară de a se mai ȋntreṭine (spaṭii, utilităţi, contracte cu furnizorii de servicii, mentenanṭă, consumabile, aparatură, salariile şi contributiile angajaṭilor, impozite etc) şi va afecta grav activitatea cabinetelor cât şi accesul pacienţilor la servicii medicale de calitate”, avertizează Colegiul Medicilor Bihor și Organizația Patronatului Medicilor de Familie Bihor.

Președinta OPMF Bihor, dr. Ramona German, afirmă că subfinanțarea din partea CAS „va pune în mare dificultate” cabinetele medicilor de familie din județ, ca de altfel în întreaga țară, în condițiile în care medicii de familie sunt propriii lor angajați, trăind exclusiv din munca prestată, și având venituri „în cel mai fericit caz la jumătate din salariile unui medic angajat” fie în sistemul sanitar public, fie în cel privat.

„În prezent, ne consultăm cu toți colegii care sunt în contract cu CAS în Bihor, 318 la număr, pentru a decide ce forme de protest să declanșăm dacă vor intra în vigoare noile valori, așa cum au fost anunțate”, a declarat și președinta Asociației Medicilor de Familie din Bihor, dr. Dorina Popa (foto).

Cea mai radicală formă de protest, a precizat aceasta, ar fi denunțarea contractelor cu CAS, ceea ce ar însemna ca medicii de familie să acorde exclusiv servicii contra cost, plătite de pacienți, chiar dacă sunt asigurați.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Instituția medicului de familie ar trebui desființată.
Ar trebui reînființate unitățile medicale de tip dispensar, pe sate în rural și pe cartiere în orașe, cu medici specialiști generaliști, de interne, stomatologi și altele după caz. Acestea ar putea fi finanțate din banii care se scurg degeaba pe la medicii de familie și care știu de toate dar nimic de fapt, din moment ce nu fac altceva decât să-ți facă trimitere la medicul specialist. În rest dă niște rețete, pe baza dosarului medical pe care îl arhivează. Reînființarea dispensarelor ar degreva întregul sistem spitalicesc, asigurând și principiul de eficacitate și eficiență prin care banii de la CASS urmăresc pacientul, nu întreținerea defectuoasă a unor rețele medico-sanitare la care sug o mulțime de politruci cu patalamale de medici.
Postat 13 Ianuarie 2024, 09:44 de KP
BOLOJAN PREMIER
Si țara o sa fie pe plus. Un asemena om schimbă. Bolojan a pus Oradea pe hartă, o să pună si România pe hartă.
Postat 12 Ianuarie 2024, 23:04 de Sandu2100
Ce mi-e...
Ce mi-e PSD, ce mi-e PNL! Ambele partide au aplicat tehnica pământului pârjolit: în urma lor dezastrul!
Postat 12 Ianuarie 2024, 21:55 de georgemarian
Din 2019 încoace ... PNL a întors țara pe dos.
A apărut și PSD în ultimul an ca partener de ticăloșii, ca să desăvârșească haosul, incompetența și impostura.
Postat 12 Ianuarie 2024, 21:10 de KP
Tara asta se duce in cap de tot
Si oamenilor de rand, li s-au redus salariile! Combinat cu inflatia, daca mai trebuie sa platim si la medicul de familie, eu zic sa nu mai plateasca nimeni CAS. Deja platim pentru medicamente, iar pentru consultatii gratuite nu sunt niciodata fonduri, nici macar pentru niste amarate de analize. Nu este normal, sa platesti 25% din salar catre sanatate si niciodata sa nu beneficiezi de nimic, e pura hotie!
Postat 12 Ianuarie 2024, 15:44 de Bubu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON