URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Octombrie 2023, 14:15

Marş de solidaritate pentru pacienţii cu Alzheimer şi îngrijitorii lor, în Oradea (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Caritas Catolica a organizat vineri la Oradea primul marş de conştientizare în privința bolii Alzheimer, la care au participat zeci de pacienţi, îngrijitorii lor, precum și persoane care au vrut să-și arate solidaritatea. ONG-ul organizează pentru persoanele diagnosticate cu această boală întâlniri periodice cu specialişti din domeniu.

Boală fără leac

Evenimentul a fost inspirat de marşuri similare organizate în Ungaria și care au rolul de a atenţiona publicul cu privire la situaţia bolnavilor de Alzheimer şi de a promova acceptarea lor în societate.

Marşul din Oradea a debutat vineri la ora 10.30 în curtea Bisericii Reformate Rét, din apropierea gării centrale, unde organizatoarea principală a evenimentului, Andrea Dombi, angajată a Caritas Catolica, a prezentat câteva detalii despre însemnătatea acestui eveniment, precum şi despre afecţiunea neurologică ce se manifestă în special la persoanele vârstnice, de peste 65 de ani.

„Alzheimerul este, din păcate, incurabil în prezent. Singura soluţie este prevenţia. Prin urmare, iniţiativele care vizează îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale pacienţilor, cum ar fi crearea unui mediu favorabil persoanelor cu demenţă, au ajuns în prim plan. Un mediu favorabil este ca persoanele afectate să fie înţelese, rudele şi îngrijitorii lor să fie respectaţi şi sprijiniţi. Într-un oraş, mediu favorabil înseamnă că membrii comunităţii ştiu şi înţeleg ce este demenţa, iar persoanele cu demenţă se simt parte a comunităţii şi drepturile lor sunt recunoscute", a spus Andrea Dombi, potrivit unui comunicat trimis ulterior de Caritas Catolica.

Participanţii, circa 100 de persoane, s-au adunat apoi pentru a pleca în marş pe traseul Bulevardul Ştefan cel Mare - strada Berzei - Şirul Canonicilor, până la Catedrala romano-catolică din curtea Palatului Baroc.

La cafea cu specialiştii

În cadrul aceluiaşi eveniment, Andrea Dombi a precizat că ONG-ul pe care-l reprezintă ține periodic o așa numită "Cafenea Alzheimer", adică întâlniri la un ceai ori o cafea la care sunt invitaţi pacienţii, îngrijitorii lor, precum şi specialişti în domeniu.

„De multe ori îngrijitorii se izbesc de anumite probleme în comunicarea cu persoanele pe care le au în grijă şi întâlnirea aceasta este momentul în care ei îşi pot expune problema, să discute şi să încerce să găsească modalităţi de rezolvare, cu ajutorul psihiatrilor participanţi la întâlnire", a detaliat, pentru BIHOREANUL, Tamás Szombati-Gille, de la biroul de presă al Caritas Catolica.

Proiectul a demarat în timpul pandemiei de Covid-19, iar, după o pauză, a fost reluat la finalul anului trecut. Anul acesta, s-au ţinut trei întâlniri în sediul Caritas Catolica. 

Organizatorii îşi doresc să ţină astfel de întâlniri în fiecare lună, asta dacă vor fi doritori. Cei care vor să participe pot afla mai multe detalii sunând la numărul de telefon al secretariatului ONG-ului – 0359427777 ori trimiţând un e-mail la adresa caritas.oradea@gmail.com.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON