URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Mai 2016, 09:58

Legea dării în plată intră în vigoare II

Legea dării în plată intră în vigoare II foto: radioconstanta.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Aşa cum arătam săptămâna trecută, în Monitorul Oficial nr. 330 din 28 aprilie a fost publicată Legea nr. 77/2016  privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credit, aceasta urmând să intre în vigoare la 15 zile de la publicarea sa în Monitorul Oficial, respectiv în data de 13 mai 2016.

Persoanele care vor să uzeze de prevederile noii legi, denumite consumatori, vor trebui să transmită băncii prin intermediul unui executor judecătoresc, al unui avocat sau al unui notar public, o notificare prin care o informează că a decis să îi transmită dreptul de proprietate asupra imobilului în vederea stingerii datoriei izvorând din contractul de credit ipotecar. Notificarea trebuie să cuprindă şi stabilirea unui interval orar, în două zile diferite, în care reprezentantul băncii să se prezinte la un notar public propus de consumator în vederea încheierii actului translativ de proprietate, prin care se stinge orice datorie a consumatorului, credit principal, dobânzi, penalităţi, izvorând din contractul de credit ipotecar.

Prima zi de convocare la notarul public nu poate fi stabilită la un termen mai scurt de 30 de zile libere, perioada în care se suspendă orice plată către bancă, precum şi orice procedură judiciară sau extrajudiciară demarată de instituţia de credit împotriva persoanei în cauză.

În termen de 10 zile de la data comunicării notificării, banca poate contesta îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate a procedurii. Cererea se judecă în procedură de urgenţă, cu citarea părţilor, de judecătoria în a cărei circumscripţie domiciliază consumatorul, iar hotărârea poate fi atacată cu apel.

În situaţia în care banca nu se conformează dispoziţiilor legii, consumatorul poate cere instanţei să pronunţe o hotărâre prin care să se constate stingerea obligaţiilor născute din contractul de credit ipotecar şi să se transmită dreptul de proprietate către bancă.

Până la soluţionarea definitivă a oricăruia dintre procesele arătate mai sus, se menţine suspendarea oricărei plăţi către bancă, precum şi a oricărei proceduri judiciare sau extrajudiciare demarate de aceasta.

La momentul încheierii contractului translativ de proprietate, respectiv de la data pronunţării hotărârii judecătoreşti definitive prin care se respinge contestaţia băncii sau se admite cererea consumatorului, va fi stinsă orice datorie a consumatorului faţă de bancă, aceasta din urmă neputând solicita sume de bani suplimentare.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON