URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 09 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2016, 09:14

Legea antifumat. Consecinţe

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

În data de 17 martie 2015 a intrat în vigoare Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, cunoscută popular ca "Legea antifumat".

Începând cu această dată, fumatul şi consumatul produselor din tutun sunt cu desăvârşire interzise  în spaţiile publice închise precum şi în locurile de joacă pentru copii, chiar dacă acestea sunt în aer liber. Prin produse din tutun potrivit legii se înţeleg produsele destinate fumatului, prizatului, suptului sau mestecatului, fabricate total ori parţial din tutun, modificat genetic sau nu.

Conform legii, prin spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi este delimitat de cel puţin un perete, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent.

Legea interzice fumatul şi în mijloacele de transport în comun, precum şi la locul de muncă definit ca atare în lege. Mai mult decât atât, în mijloacele de transport în comun sunt interzise inclusive ţigările electronice!

Cine încalcă dispoziţiile noii legi este pasibil de amendă. Astfel, persoana care fumează efectiv va primi o amendă între 100 şi 500 de lei, iar persoana juridică ce va tolera direct sau indirect fumatul va fi  amendată la prima abatere cu suma de 5000 de lei.

În măsura în care se repetă abaterea, amenda este de 10.000 lei şi se aplică şi sancţiunea complementară de suspendare a activităţii. În fine, la a treia abatere amenda este de 15.000 lei şi sancţiunea complementară e închiderea unităţii.

În toate situaţiile, este obligatorie confiscarea produselor din tutun destinate comiterii contravenţiilor, o prevedere cel puţin curioasă. Textul care instituie această obligaţie este în vigoare din 2004 şi, în mod cert, nu a fost adaptat realităţilor din 2016.

Sancţiunile pot fi aplicate de poliţie şi de persoanele desemnate de primari, care în practică sunt agenţi ai poliţiei locale, precum şi de autorităţile anume desemnate să constate aceste contravenţii.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6285 RON
  • 1 EUR = 4.9761 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON