URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 29 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La fel cum creștinii ortodocși scot anual moaștele sfintei Paraschiva la Iași, tot așa, la patru ani, în perioada electorală, liberalii apelează la moaștele prorocului Ilie, mai exact Ilie Bolajan, ca să întărească credința în activul de partid.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Octombrie 2023, 16:41

Laborator nou la Universitatea din Oradea: Compania Hella îi ajută pe studenți să învețe meseriile viitorului (FOTO/VIDEO)

Studenții Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației (IETI) din cadrul Universității din Oradea au la dispoziție, din această toamnă, un laborator nou și modern.

Compania Hella, din domeniul automotive, a reamenajat din temelii un spațiu de învățare din campus, sprijinind astfel instituția de unde-și recrutează angajații pentru centrul de cercetare și dezvoltare pe care îl deține în Oradea.

La inaugurarea laboratorului, reprezentanții Universității au dezvăluit că aici se va preda și o viitoare disciplină ce ține de meseriile viitorului și la al cărei curriculum vor contribui inclusiv specialiștii Hella.

„Laboratorul fantomă” a intrat în 2023!

„Când am intrat în laborator, nu mai știam dacă e B212. Am fost foarte surprinsă”, a mărturisit Andreea Sturz, studentă în anul IV la specializarea Electronică aplicată, miercuri, când a intrat în laboratorul modernizat. Situat la etajul II al pavilionului B din campus, acest spațiu de studiu era cunoscut de toți studenții IETI ca un loc învechit și îmbâcsit, în care nu prea le venea să intre, dar peste vară s-a transformat într-o sală cu atmosferă plăcută, cu mobilier nou și echipamente care facilitează învățarea.  

„Înainte, în acest laborator, era o atmosferă mai încărcată, noi chiar îi spuneam laboratorul «fantomă»”, a dat din casă directorul Departamentului de Electronică și Telecomunicații, prof. univ. dr. ing. Daniel Trip, cu prilejul inaugurării.

Încăperea a fost modernizată din temelii: instalația electrică a fost refăcută, zidăria la fel, vechiul linoleum a fost înlocuit cu parchet din stejar, pe care apoi s-au așezat piese de mobilier moderne și ergonomice. De asemenea, un ecran uriaș a fost instalat pe un perete, servind atât ca mijloc de proiecție, cât și ca echipament pentru comunicațiile de la distanță, iar pe un alt zid a fost montată o tablă necesară profesorilor.

Spațios și luminos, laboratorul B212 are acum și un aparat de răcire, foarte necesar vara, după cum au mărturisit studenții, și a cărui instalare a fost o provocare, deoarece clădirea este una monument istoric, așa că montarea de aparate pe fațade este imposibilă.

Pregătesc o disciplină nouă

Directorul de departament s-a declarat surprins de grija pentru detalii pe care au avut-o reprezentanții Hella, care au cerut constructorului să refacă lucrările chiar de mai multe ori, până când rezultatul a fost cel scontat. „Totul a fost verificat în amănunt, inclusiv planeitățile meselor de lucru”, a declarat Trip.

În spațiul nou amenajat, studenții vor învăța meseriile viitorului, inclusiv ce țin de ingineria mașinilor electrice. „În acest laborator, în viitor, se vor desfășura ore și pentru o nouă disciplină, «Electronică și informatică auto». Deja discutăm pe marginea curriculumului, pentru că vehiculul electric este din ce în ce mai prezent pe stradă, trebuie alimentat, iar fără partea de electronică ar fi un obiect mecanic”, a declarat directorul de departament.

„Continuăm colaborarea!”, a fost și mesajul prof. univ. dr. ing. Cornelia Gordan, care predă în același department și care a sprijinit colaborarea cu Hella România de la bun început, la fel ca fostul decan al facultății de IETI, prof. univ. dr. ing. habil. Mircea Gordan.

Mulțumiți de absolvenții orădeni

Sebastian Nicoară HellaSpecialiștii Hella, care asigură inovația în domeniul automotive, sprijină acest demers, și nu doar cu investiția în spațiile de studiu. „Ne pregătim să aducem din portofoliul nostru de cunoștințe informații în curriculumul prezentat studenților. Sunt gesturi făcute și în Timișoara acum câțiva ani, și vrem să le facem și aici. Noi dezvoltăm produse pentru electrificarea mașinilor viitorului, care necesită tehnologii și teorii taman prezentate aici în facultate”, a declarat ing. Sebastian Nicoară (foto), directorul Hella Technical Center Oradea. Concret, specialiștii din industrie vor împărtăși cu profesorii informațiile noi din domeniu, pentru ca apoi ele să ajungă la studenți.

Colaborarea companiei cu Universitatea din Oradea este justificată: în prezent, un sfert din angajații centrului Hella Oradea sunt foști studenți ai Departamentului de Electronică și Telecomunicații, iar reprezentanții companiei sunt foarte mulțumiți de ei. „Avem ingineri cu peste 10 ani experiență, care au absolvit de-a lungul anilor acest departament, avem și studenți proaspăt absolvenți care dau rezultate extraordinare, au o creștere extrem de rapidă prin complexitatea jobului pe care îl fac”, a spus Nicoară.

Program național de 350.000 euro

Directorul Hella Oradea a precizat și că investițiile în Universitate vor continua. „Nu ne culcăm pe o ureche. E un gest frumos ce l-am făcut, dar e un gest mic în marea de gesturi necesare să aducă Universitatea la nivelul pe care îl merită Oradea și studenții orașului”, a mai spus el. Într-o etapă ulterioară, Hella își propune să doteze laboratorul cu diverse echipamente tehnice.

Laboratorul UO este al 12-lea pe care Hella România l-a amenajat în universitățile din Timișoara, Craiova, Oradea și Iași, într-un program în care compania a alocat peste 350.000 euro și grație căruia 2.500 de studenți au acum la dispoziție spații moderne de studiu.

„Dacă cea mai importantă resursă pe care o folosim este inteligența locală, este firesc să mergem către educație și să recompensăm ceea ce comunitatea oferă și să o facem cu proiecte care au semnificație și sunt de durată”, a precizat și Nicoleta Tudor (foto), manager Branding și Comunicare în cadrul Hella Romania. Aceasta a subliniat și colaborarea bună avută de companie cu Fundația Comunitară Oradea.

„Este absolut lăudabil”

Compania germană Hella este prezentă pe piața din România din anul 2005, iar în Oradea de anul trecut, când a deschis aici un centru de proiectare și dezvoltare (foto jos) unde inginerii creează soluții inovatoare pentru industria automotive.

Activitatea firmei a fost lăudată, miercuri, și de prorectorul Universității responsabil de managementul academic, prof. univ. dr. habil. Gabriel Bendea. „Ne bucură foarte tare inițiativa companiei Hella și faptul că a deschis în Oradea un punct de lucru. Pentru absolvenții noștri înseamnă posibilități de angajare și, ceea ce este foarte important, vor desfășura activități de proiectare noi produse, activități cu plus-valoare ridicată, mult mai mult decât în alte companii, unde angajații se limitează la a coordona anumite procese de producție. Este un lucru absolut lăudabil”, a declarat Bendea.

Inovație și viziune

Hella este o companie listată la bursă, operațională sub brandul umbrelă Forvia. În cadrul acestui grup, Hella reprezintă înalta performanță în tehnologia de iluminat și electronică în industria auto. În același timp, compania acoperă un portofoliu larg de servicii și produse pentru ateliere și magazine de piese auto, precum și pentru constructorii de vehicule speciale prin intermediul Business Group Lifecycle Solutions. Hella are 36.000 de angajați în mai mult de 125 de locații în întreaga lume și a generat vânzări de 4,4 miliarde de euro, în anul fiscal scurt 2022 (iunie – decembrie). 

Forvia îmbină tehnologia complementară și avantajele industriale ale Faurecia și Hella. Cu peste 300 de zone industriale și 77 de centre de proiectare și dezvoltare, 150.000 de angajați, printre care 35.000 de ingineri în mai mult de 40 de țări, Forvia oferă o abordare unică și cuprinzătoare a provocărilor prezentului și viitorului din domeniu.

Compusă din șase grupuri de business cu 24 de linii de produse și cu un portofoliu puternic de peste 14.000 de patente, Forvia se pregătește să devină un partener orientat în zona inovației și a integrării pentru constructorii de top de mașini din lume. Forvia își propune să determine transformarea mobilității, prin proiecte vizionare.

(advertorial)

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6373 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON