URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 27 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nu credeam că se vor putea mobiliza 15.000 de oameni în acțiunea intitulată Misiunea Grivei, prin care se cer condiții mai bune pentru câinii abandonați și pentru sterilizarea lor. Iată că inițiativele cetățenești încep să capete forță și consistență. Poate n-ar fi fost lipsit de interes să se ceară și sterilizarea stăpânilor care-și abandonează animalele de companie...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Oricât ar fi de digitalizată lumea și plin internetul de informații despre tot felul de locuri, inclusiv în imagini, nimic nu se compară cu plăcerea călătoriei, fie ea cât de scurtă, pentru a le vedea cu propriii ochi. Iar când de plăcerea asta vor avea parte sute, poate mii de copii de la țară, dintre care mulți nu au ieșit din comuna lor ori au ajuns în cel mai bun caz până în cel mai apropiat orășel, cu atât e mai meritorie orice inițiativă care îi ajută să capete această experiență, totdeauna de neuitat dacă e prima.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Camera Deputaţilor a adoptat recent un proiect de modificare a legislaţiei în vigoare, prin care se prevede, în esenţă, că instanţele judecătoreşti nu vor mai putea reduce din oficiu onorariile achitate de justiţiabili avocaţilor, ci doar la cererea părţii adverse. 
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Aprilie 2022, 16:43

La medic: lipidele, cea mai importantă sursă de energie din organism

La medic: lipidele, cea mai importantă sursă de energie din organism Foto, generic: stirileprotv.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Lipidele sau grăsimile constituie cea mai importantă sursă de energie a organismului și reprezintă aproximativ 15% din greutatea corpului.

Metabolizarea unui singur gram de lipide eliberează 9 calorii. Lipidele provin din alimentație; alimentele bogate în lipide sunt untul, untura, slănina, uleiul, carnea grasă, la fel și dulciurile sau făinoasele care se pot transforma în grăsimi.

Când acestea depășesc concentrațiile normale sanguine, ele se pot depune pe pereții arterelor determinând apariția aterosclerozei, arterele devenind mai strâmte, și putând duce și la apariția anginei pectorale sau a infarctului, în cazul arterelor coronare ale inimii, de exemplu.

De asemenea se pot rupe, provocând hemoragie la nivelul creierului sau al altor organe.

Majoritatea lipidelor sunt depozitate în organism sub formă solidă la nivelul diferitelor organe sau sub piele, iar o mică parte circulă în sânge sub formă lichidă.

ATENȚIE!

Din punct de vedere medical sunt vizate în special lipidele totale, trigliceridele, acizii grași, colesterolul, lipoproteinele. Lipidele totale circulante sunt exprimate în miligrame la 100 ml de ser sanguin, valorile normale fiind între 550 și 750 mg %; o scădere a acestora sub 500 mg este întâlnită în unele boli ale ficatului, subalimentație, hiperfuncția glandei tiroide, în unele afecțiuni acute și după eforturile fizice mari.

Creșterea lipidelor se întâlnește în supraalimentație, în unele boli ereditare ce determină o producție mai mare de lipide la nivelul ficatului, în insuficiența tiroidiană, în diabetul zaharat dezechilibrat, în alcoolism și în stresul psihic puternic (care poate favoriza trecerea lor din depozite în fluxul sanguin).

Trigliceridele sunt lipide mai simple care au un rol energetic important; creșterea lor reprezintă un risc mult mai mare de ateroscleroză; valorile normale se încadrează între 50 și 150 mg%.

Acizii grași sunt de două tipuri: saturați, care se găsesc mai mult în grăsimile animale, și nesaturați, care se găsesc mai mult în grăsimile vegetale; valorile normale sunt între 200 și 400 mg%.

REȚINEȚI!

O metodă de analiză indirectă a lipidelor din organism este măsurarea greutății corporale.

În funcție de greutate și de înălțime, se poate stabili gradul relativ de încărcare lipidică a organismului.

Un criteriu simplu de apreciere este indicele Broca: astfel greutatea ideală în kilograme = înălțimea (în centimetri) minus 100. Astfel o persoană cu o înălțime de 180 cm ar trebui să cântărească 80 de kilograme.

Indicatorul oficial de calculare a greutății corporale ideale este indicele de masă corporală. Acesta se calculează împărțind greutatea (în kilograme) la pătratul înălțimii în metri) și se exprimă în kilograme pe metru pătrat. Din păcate, acest indicator nu reflectă și gradul de acumulare a grăsimilor din organism.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6386 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0127 RON